En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 20 april 2012

Innovation i företaget ZAFENA ger småföretagande som lönar sig..

En vän till mig driver ett företag som heter Zafenahttp://www.zafena.se/

På bara sju år har Zafena i Borensberg lyckats att utveckla ett miniinstrument för blod analys. Ett instrument som slagit väl ut på marknaden.

Utgångspunkten var att ta fram ett billigt och bra instrument som snabbt och enkelt kunde analysera prover från patienter med för tjockt blod. Framför allt säljs instrumentet till vårdcentraler och läkarkontor i Sverige och Norge där man efter att patienten fått ett stick i fingret får sitt blod analyserat på cirka 90 sekunder. Läkaren kan då direkt se hur mycket blodförtunnande medel patienten behöver. http://mvt.se/nyheter/1.782212-zafena-har-fatt-fart-under-vingarna

Zafena är ett helägt familjeföretag. Mats Rånby är vd och sonen Xerxes IT-specialist, makan Marie Danielsson sköter kundkontakter och bokföring och hennes son Anders är kvalitetskontrollant. Därtill finns en erfaren instrumentmakare, Tomas Ågemalm samt ett flertal timanställda ungdomar.

I den närmaste framtiden arbetar de nu med att utveckla instrumentet så att analysresultatet går direkt in i journalen utan att någon person behöver knappa in resultatet. Då minimeras risken för att det blir något fel.

"Dessutom försöker vi utveckla en så liten enhet som möjligt i och med att vårdcentralerna inte har så mycket utrymme", berättar Xerxes Rånby.

Förutom vårdcentralerna i Sverige är även Norge en stor marknad. Där har man många små privata läkarmottagningar som har stor hjälp av ett sådant här instrument.

Idag firar vi deras innovativitet, skaparglädje och framåtanda, som nu gett sjukvården nya hjälpmedel för nära och snabba blodanalyser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar