En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 22 april 2012

Chris Martenson intervjuar Harvey Organ om guld och silver..

Harvey Organ har analyserat guldmarknaderna under årtionden. Han har till exempel därför varit tillfrågad inför CFTC (US: Commodity futures trading commission) om hur läget var kring gränsvärdena för ädelmetaller under år 2010.

Detta går att läsa om på zerohedge: http://www.zerohedge.com/news/chris-martenson-and-harvey-organ-get-physical-gold-silver.

Harvey säger att guld och silver värdet nu är nedtryckt. I denna intervju förklarar Harvey till Chris mekaniken kring hur han ser att denna manipulation uppstår, varför han förutspår den här falska prissättning kommer att kollapsa snart och varför det då är viktigt att att hålla fysiska (vs papper) ädelmetaller när den gör det. 
http://www.youtube.com/watch?v=R54V_ownso0&feature=player_embedded

Den verkliga undertryckande av ädelmetallerna startade 1988 berättar Harvey. Det var då leasing spelet började och uppfanns av JP Morgan.

Dessa killar gick runt till gruvföretagen och sa "Du, jag ska betala dig för ditt guld i marken, och jag kommer att sälja det vidare. Du får betalt av mig och du fortsätter utvinna". Så det var billig finansiering till gruvarbetarna. När leasing spelet kom, gjorde detta att det undertryckte det faktiska försäljningspriset. Under de första fem åren, började det på kanske 100-400 ton. Det hela började inte få allvarliga konsekvenser förrän förmodligen cirka '97-'98 med Long Term Capital affär. Och det är då leasing började bli omkring kanske 1.000 ton guld.Och det har inte slutat öka. Och det är samma situation med silver. Det är därför det nu har varit 20 år av nedrtryckande av metallernas värde.Problemet är nu att det fysiska är borta. Vart tar det vägen? Det har gått från väst till öst..

Många vet inte att Kina användes för att förfina nära 80% av världens leveranser av silver, eftersom det är mycket giftigt. Fram till förmodligen år '85, hanterades detta till 80% av den kinesiska marknaden för världens raffinering av silver. Nu är de nere till 40% av världsmarknaden, men det är fortfarande en stor del av Kinas industri. De själva så behåller de varenda uns silver de förfinar och detsamma med guld. De håller det för sig själva, deras reserver ökar (även om de inte berättar exakt med hur mycket). För två år sedan gick de upp till 1,054 ton och jag kan försäkra dig att det är nog tre gånger nu. Dessa killar kommer inte att stanna. Precis som de inte stoppar ackumulerandet och investeringar i olja. De vet vad spelet är och de tar långsamt alla sina amerikanska dollar som är på hyllan och konverterar dem till guld, olja, koppar - allt som är verkligt. Spelet slutar när den sista uns guld har lämnat London - inte COMEX, eftersom det tar en nanosekund för det att komma tillbaka hit.

Det stora problemet i London är att deras derivat på guld är omkring 50 till 100-till-1. Det är mängden derivat. Så om jag tar ut 1 ounce, så är det ballongen runt - derivatet - som växer, blir större och större och större tills det är redo att helt implodera. Det är vad du ser nu. Så just nu, undrar människor hur högt kan priset gå? Harvey tänker sig här utvecklingen som sådan: "Du kommer att gå och sova på en torsdag kväll och guld kanske står i värdet $ 1.670. Och sedan då du vaknar upp nästa dag kommer marknaden att vara stängd en dag. Guld kommer då att vara på $ 3.000 bud men ingen som säljer. Därför att de inte kommer att kunna leverera.

Harvey och Chris Martenson är här överens. De säger "Du måste ha fysiska mynt eller barer. Om allt du har är en bit papper - det är allt det! Då kommer allt att gå upp i rök. Så bara gå och köpa din fysiska och vara tacksamma för att du får den till ett billigare pris idag."

Vad tror du själv? Om man tror på finansmarknadens kollaps, så har guld och silver historiskt sett varit  en värdebevarare och monetär metall till skillnad från fiatvalutor. Eller väljer du att hålla kontanter och ligga likvid på banken? Har du investerat i reella tillgångar som fastigheter så är dessa inte så lätta att snabbt omsätta om du behöver pengarna "värdet" som är låst i tillgångsformen.

Med dagens finansiella oro i övrigt tål det att fundera på. Det finns inga enkla svar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar