En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 april 2012

Chris Martenson talar om det ekonomiska läget i europa..

Chris Martenson - ekonomisk analytiker på http://chrismartenson.com (där ni även kan se The Crash Course) talar här med James Turk, om problemen i euroområdet, liksom den globala ekonomin. http://www.youtube.com/watch?v=BsMj59hyJOQ&feature=relmfu

Chris Martenson påpekar att hela världen helt enkelt har för mycket skuld. Det är därför han anser att det inte kommer att bli en verklig lösning på eurokrisen. Den stora frågan kommer snarare att vara är vem som kommer att ta förlusten på all denna skuld, som omöjligen kan återbetalas.Bristen på politiskt ledarskap och ovilja att acceptera verkligheten bidrar till denna kris. Dessutom är de monetära verktygen centralbankerna traditionellt har använt för att återuppliva ekonomin börjat visa mindre och mindre effekt. Martenson anser att den finansiella sektorn har blivit sammanlänkade över gränserna, så att en kris i ett land kan få ner hela det finansiella systemet, eftersom credit default swaps skulle bli utlöst. Det skulle behövas att få bort dessa derivat ifrån marknaderna.



James Turk berättar i sin tur att idag, är affärsbanker samt centralbanker belånade på ohållbara nivåer. Även om båda är överens om att det är klokt att komma tillbaka till mindre riskfyllda investeringar och mer traditionell bankverksamhet och en sunt pengasystem, väcker Martenson frågan om hur det kommer att vara möjligt att föra ner hävstångseffekten på hållbara nivåer igen och hur man kan bli av den enorma mängden komplexa derivat. Som en följd av de kommande strukturella ändringarna som måste komma i vårt monetära system, så rekommenderas att man äga materiella tillgångar. 

De påpekar att de som agerar först har en stor fördel. Det gäller att minska sin exponering mot risk, och hitta investeringar som är säkra, samt reella tillgångar.Martenson talar även om snedfördelning av kapital, som uppstår när pengar är fel prissatt. Skuldbubblan tilläts växa under de senaste 40 åren och nu börjar den brista. På grund av billiga pengar, har spekulationerna ökat enormt. Bubblor på bostäder är det senaste exemplet på detta. Chris hoppas att vi kommer att bli av med det ohämmade penningsystemet med alla sina obalanser och återgå till någon form av guld standardsystem.Ansamling av guld från centralbanker ser Chris som ett tecken på att guldet kommer att spela en större monetär roll i framtiden.

När de vidare talar om Europeiska centralbankens politik spekulerar Martenson att ECB skulle kunna avslöjas som en "papperstiger", som är oförmögen att stoppa spekulation mot europeiska obligationer. Detta skulle kunna leda till en upptrappning av eurokrisen om ECB inte följer den Fed:s exempel och själva köper upp stora mängder statspapper, trots att detta bryter mot dess regler. Chris önskar även fler människor tog sig tid att förstå grundläggande ekonomi, illusionen att regeringen kan betala för något utan att behöva ta ut skatt på samma belopp har skapats av ständiga ökningen av statsskulden. 

Men eftersom skulder inte kan odlas för evigt så är vi nu i ett tidigt skede av konstaterandet att evig tillväxt inte är evig och skulder inte kan betalas in av framtida generationer. Martenson är rädd, att vårt samhälle som helhet inte är förberett på detta paradigmskifte ännu.I framtiden behöver dock resurseffektivitet och tillgången till resurser vara mycket viktigare i framtiden.Därför anser Martenson att det är viktigt att bli mer självförsörjande och mindre beroende av flytande bränslen. Finansiellt han tror i sann diversifiering av pappers tillgångar och även då materiella tillgångar såsom jordbruksmark, skogsmark, fasta företag och ädla metaller. De som har råd att diversifiera globalt bör göra detta för att minska riskerna om alla ens tillgångar finns i ett och samma land. Viktigast dock rekommenderar Martenson att vi ser de kommande förändringarna som möjligheter snarare än oöverstigliga utmaningar.

Denna video spelades in den 16 november på Gold & Silver Meeting 2011 i Madrid och jag rekommenderar den då det är mycket intressant som de säger i den: http://www.youtube.com/watch?v=BsMj59hyJOQ&feature=relmfu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar