En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 28 april 2012

Bankerna flyr finansmarknaden, mot räddningsbåtarna..

Det har gått över två år sedan Europeiska centralbanken, ECB inledde sin öppna hjärtkirurgi av euroområdets anemiska ekonomi. Hittills har förfarandet inkluderat ett aldrig tidigare skådat 3000000000000 $-plus i räddningsaktionerna, monetära transfusioner, och "giftiga" transplantations skulder.

Men fortfarande skulle ekonomierna i hela dammen självdö på några sekunder, utan ständigt livsuppehållande krishjälp.
http://www.elliottwave.com/freeupdates/archives/2012/04/20/European-Central-Bank-%E2%80%9CGreat-White-Fear%E2%80%9D-Takes-A-Bite-Out-of-Recovery.aspx&articleid=3081




Den April 18, 2012, skriver Wall Street Journal:

"Europa blöder igenom refinansieringstransaktionens Band-Aid" och avslöjar också att Europas banksektor har gått ner motsvarande samma summa som dessa tre års långsiktiga refinansieringstransaktioner på den korta tiden av under fyra månader.

Vad gick fel? Om vi backar några år så var det år 2010 som Europeiska centralbanken och företag bestämde sig att släppa rescue-paketet Kraken via en $ 1000000000000 räddningsaktion för Grekland och  att på en fullfjädrad skala, inleda med LTRO.

Den 10 maj 2010
, skrev man att:

"EU-paketet eliminerar risken att Greklands skulder kommer att ricochera genom EU: s alla banker. "(USA Today)

"Detta bör vara mer än tillräckligt för att stabilisera marknaderna, förhindra panik och stänga risken för smitta till andra områden." (Bloomberg BusinessWeek)

I juli 2010 Global Market Perspective skrev dock en del analytiker om en olycklig brist i planen:

- Den första delen var bra: Den europeiska centralbanken (ECB) köpte paket av skulder och sålde dem vidare till mindre banker på en historiskt låg ränta.

- Den andra delen av planen är mindre bra: Istället för att dessa lån sedan förs vidare till små företag för att stimulera investeringar, omlagrade bankerna medlen hos ECB. Riffing från den berömda "Hajen" filmen hördes nu i bakgrunden tillsammans med citatet ("Vi kommer att behöva en större båt"). Detta fångade i juli 2010 Global Markets perspektiv på rädslan hos bankerna för utlåning till sektorn via följande tabell vilken visade kommersiella bankernas användning av ECB: s Deposit anläggningen och de skrev även: 

"Diagrammet visar ungefär vilken utsträckning bankerna fruktar för varandras insolvens. Bankerna ligger under marknadsräntorna på sina ECB insättningar, så de brukar i allmänhet avsky att föra över de stora pengarna dit. Samtidigt som marknadens oro växer dock så gör även bankernas inlåning i anläggningen, främst på grund av deras önskan om adekvat avkastning ger vika för det mer väsentliga behovet att skydda sig "... 

Eftersom konjunkturnedgången fortfarande är ny så kommer insättningar i ECB  sannolikt att stiga. Man drar sig ur aktiemarknaden, till vanliga bankinsättningar vilket visar på ett massivt skifte i marknadens agerande.




Man kan likställa detta med när privatpersoner gör bankruns. Detta är dock bankerna själva som flyr marknaden med sitt kapital. Detta innebär att bankerna själva kan utlösa det som de själva fruktar. Kollapsen av finansmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar