En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 29 april 2012

Alla blir inte fattigare under en recession, de rika fortsätter att bli rikare..

Storbritanniens rikaste människor har trotsat double-dip recessionen för att bli ännu rikare under det senaste året, enligt den årliga Sunday Times Rich List. 
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/public/richlist/?CMP=KNGvccp1-sunday+times+rich+list 

Tidningens forskning avslöjar att det kombinerade värdet av landets 1.000 rikaste personer är £ 414bn och alltså är deras totala värde upp med 4,7%. Det innebär att deras gemensamma förmögenhet har passerat den nivå som senast sågs under 2008, innan den finansiella kraschen, och att de har därmed har satt ett nytt rekord.

Topplaceringen för åttonde året i rad hålls av indiska stålmagnaten Lakshmi Mittal, 61, med £ 12.7bn.

Det finns nu 77 miljardärer på listan. Den rikaste miljardären av dem alla, herr Mittal, behåller sin ställning trots att 27% av hans familjs förmögenhet utplånas under de senaste 12 månaderna på grund av en nedgång i aktiekursen av deras stålproducerande verksamhet.

Mittal Familjen har haft första platsen på listan sedan 2005. (på bild)Storbritanniens rikaste topp 10:

Lakshmi Mittal med familj - £ 12.7bn.
Alisher Usmanov - £ 12.3bn.
Roman Abramovich - £ 9.5bn.
Sri och Gopi Hinduja - £ 8,6 miljarder.
Leonard Blavatnik - £ 7.58bn.
Ernesto och Kirsty Bertarelli - £ 7,4 miljarder.
Hertigen av Westminster - £ 7.35bn.
David och Simon Reuben - £ 7.08bn.
John Fredriksen och familj - £ 6,6 miljarder.
Galen och George Weston och familj - £ 5,9 miljarder.

En annan person som gjort pengar på metallindustrin, är Arsenals aktieägare Alisher Usmanov, som alltså ligger som nummer två på listan, med £ 12.3bn, medan Chelsea ägaren och olja baronen Roman Abramovich är trea med £ 9.5bn, trots att han också tappat runt £ 800m sedan förra året.

Den rikaste kvinnan är fd Miss England Kirsty Bertarelli, som delar en £ 7,4 miljarder förmögenhet med sin man Ernesto, medan hertigen av Westminster fastighetsbestånd gör honom värd £ 7,3 m.

Diamant återförsäljaren Laurence Graff välstånd har stigit till £ 3.300 m medan Sir Anthony Bamford, ägare av JCB, ett jordförflyttnings maskin företag, han har sett sin förmögenhet gå upp till £ 3.150.

Inventor Sir James Dyson, som skapade den påslösa dammsugaren har också sett sin förmögenhet öka till £ 2.650 m.

Sir Paul McCartneys bröllop med arvtagerskan Nancy Shevell gör att han ökar sin position i listan, hon är dotter till en amerikansk biltransport-magnat, detta bröllop gör att han nu blir den tredje rikaste mannen i brittisk musik, eftersom deras sammanlagda förmögenhet nu är £ 665 m.

Harry Potter skaparen JK Rowlings värde har ökat med £ 30m under det senaste året till £ 560, det sätter henne först på den 148:e platsen på listan, och ett nytt tillägg till listan är London-baserade grundaren av Spotify's webbplats Daniel Ek, rankad 395:e med en förmögenhet på £ 190m - lika mycket som David och Victoria Beckham. http://www.bbc.co.uk/news/uk-17883101

Det är alltså hårda tider även för de rika, då många har sett sina förmögenheter minska med hisnande belopp. De är dock fortfarande rikare än oss andra, och behöver nog inte äta vatten och bröd än på en tid. Men sammanlagt har alltså de rikare blivit rikare under den här perioden av marknadsnedgångar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar