En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 12 april 2012

Strejkvarsel, löner och galenskap!

Jag blir helt vansinnig på de som nu vill strejka för att de vill ha högre löner inom handels och hotellfacken. Med tanke på hur världens ekonomiska situation ser ut så skall ju folk vara glada om de överhuvudtaget får ha kvar jobben i framtiden. Tydligen har "folk" helt missat att vi nu befinner oss i den värsta ekonomiska depressionen på 100år..

Om industrin fick 2,6% lönepåslag så är det vad som sätter taket för övriga arbetsmarknaden, vi kan inte ha högre löner än vad som vi kan producera och exportera. Högre löner som man skriker om för t.ex. lagerarbetare på en affär som säljer dagligvaror, som redan tjänar 20 000kr/månad, är 22år och detta för ett okvalificerat arbete är ju redan en jättebra lön för det arbetet.. men detta är ju bara början nu vill lärare ha 10.000kr lönehöjning, och andra branscher följer nog snart efter..

Detta är en klar inflationsdrivande utveckling och om de får igenom sina lönekrav tror jag det leder till en högre arbetslöshet, samt ingen egentligen livskvalité höjning för samhället då alla får högre matpriser istället och det slår direkt mot konsumenterna..

I en recession skall man vara glad om man överhuvudtaget får ha kvar sitt arbete, och borde då istället till och med acceptera lönesänkningar för att det då är större chans att man får ha kvar sitt arbete..

Tillägg: Wow. som tur var tog någon sitt förnuft till fånga och det var tydligen mest skrammel med tomma konservburkar och i slutändan blev det ingen strejk, utan handels accepterade budet på 2,6%. Slutet gott allting gott?

6 kommentarer:

  1. Visste du att det bud som lades den 19 januari och som sades vara slutbud (de ville ju inte förhandla med facket efter det lämnade budet) var på 556 kr/mån och på 2,6%. Och att resultatet efter strejkvarsel (för att få till förhandling) och medling landade på 710 kr/mån och även det är 2,6%.. Så även om det godtogs så är det inte samma resultat som det givna budet var. Procenten på höjningen innebär inte heller samma peng i alla branscher utan beror på branschens medellön. Därför föredrar man att tala om pengar, eftersom det är det som ger tydligast bild av hur mycket höjningen eg ger.

    Gällande sympatiåtgärder så får det inte drabba tredjepart så vård, skola och annan omsorg skulle inte bli utan vare sig mat eller toapapper. Det vore även olagligt vad jag vet och osolidariskt, och det är ju hela grejen med facket. Man var ganska bekymrad över att motparten inte ens ville diskutera så varslet var till stor del för att få igång förhandlingen överhuvudtaget. Avtalet skrevs snabbt på den 1 april klockan 00.00 bara timmar innan strejken skulle börja.

    Fick även höra idag att enligt Utredningsinstitutet så fanns det ett utrymme på 3,4% utan att starta en inflation. Har inte kollat upp det själv men det var intressant och fastnade efter det jag läst du skrivit. Inflation är inget som facket heller vill starta, det är väl lite att skjuta sig själv i foten. Eftersom det skulle drabba medlemmarna med.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym. Tack för att du tog dig tid att skriva dina synpunkter. Du kan ha rätt i att det är bättre att diskutera kronor och ören.

    Dock är arbetslösheten på väg uppåt och ju högre löner man får igenom så kommer det att innebära besparingar i antalet anställningar framöver inom alla branscher. Så höjningarna kommer på sikt att kosta tjänster inom sektorn.

    Arbetslösheten i Sverige har stigit med 1.7% sedan 2007 och finanskrisen startade, fram tills idag. Men det är ju bara en början.. jag tror att vi kommer se mycket högre arbetslöshet vad tiden går. Nu är den 7.8%..

    Det är därför jag tycker att man skulle hålla igen på lönekraven eftersom vi går in i en kraftig recession. Kraven på löneökningar borde istället komma när det är goda tider.

    SvaraRadera
  3. Hej det var bara jag :) glömde skriva ett litet A i slutet. Men var ivrig när jag kom hem idag och kastade mig på din blogg :)

    Hörde även idag nått om att unga kommer fastna i arbetslöshet samtidigt som efterfrågan kommer att öka på kvalificerad arbetskraft. Ganska tråkigt om det finns folk och arbete men de inte är kompatibla...

    Det handlar ju lite om att man inte ska ha mindre i lön än normala utgifter och om man kan betala ut enorma summor uppåt borde lite trilla ner också. Men att gå ner i lön? Det är lite väl extremt, skulle inte ge mer jobb än vad den halverade arbetsgivaravgiften.

    Tänker bara på vad som kan hända om man har som vissa länder extremlåga löner, man tvingas ha flera jobb och ändå inte klarar sig. Det ländernas ekonomi och deras arbetslöshet är ju inte bättre alltid men företagen tjänar eftersom arbetskraft är billig. Du har ju skrivit lite om USA bland annat och kanske råkat på det då? (Har inte hunnit läsa de inläggen än, du skriver snabbare än jag läser).

    Alla mynt har två sidor antar jag, men kände att jag ville markera att strejken inte bara var om "ge oss mera" utan en hel del annat med och främst "men prata med oss". För vi fick inte det önskade men man måste ju mötas på mitten någonstans för att komma överens, och då underlättar det om man faktiskt diskuterar. Ett givande och tagande.

    Men himla fin blogg du har :)

    Kram A

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte vi behöver ha "extremlåga löner" i det här läget, vi behöver inga lönesänkningar just nu. Menn däremot tycker jag att vi inte skall springa förbi industrins löneutveckling, vilka ändå är de som tar in pengar till det här landet. Det enda som kan öka välståndet i ett land är om man har en bytesbalans med andra länder som är högre än det man importerar. Om vår bytesbalans är runt noll idag så vi går varken + eller - så all annan fördelning inom landet av resurser handlar om att om någon skall få en högre löneökning än någon annan så tar man och omfördelar pengarna och resurserna inom landet.

    Det innebär att det fortfarande kan finnas de som blir mer rika, men bara på bekostnad av att andra blir mer fattiga.

    Det finns inga gratisluncher. Alla länder kan inte ha en positiv bytesbalans samtidigt, och alla inom ett land kommer inte att kunna höja sina löner mer än de andra - samtidigt.

    Därför tycker jag att lönetaket för ökningar i årets löneförhandlingar inte borde vara högre än de inom industrin.:) Att solidaritet med varandra innebär att vi inte skall ha galna löneökningar om det inte är inom ett extremt underbetalt yrke, (såsom med sjuksköterskorna som är en grupp som har mina sympatier exempelvis. Dessutom är det en grupp som har undermåliga arbetsvillkor vad gäller OB tillägg mm).

    Men de som jag anser redan idag ändå har "rimliga löner" skall kanske inte ha en "massiv" löneökning men däremot kanske det är viktigt att se över övriga villkor.

    Nu när du skrev ett "A" vet jag ju vem du är!:)

    Fortsätt gärna läsa min blogg!

    *kram* H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upprepar "Procenten på höjningen innebär inte heller samma peng i alla branscher utan beror på branschens medellön."
      Om vi skulle få ut samma löneökning i kronor som industrin så blir procentsatsen alltså högre för oss men i kronor densamma. Men man låste sig på siffrorna i procent. Så vi kommer inte ens upp i samma ökning. Det handlar inte om att springa förbi heller, vad de än säger.

      Jobbar man heltid inom handel har man det ändå rätt okej men majoriteten jobbar deltid och då är det kämpigare. Snittarbetstiden ligger på ca 28 timmar. Men det är som vanligt inom kvinnodominerande yrken.

      Men ja sjuksköterskorna har det för djävligt. Egentligen är det konstigt att yrken som är vårdande har så låg status (om man inte är läkare kanske). Det är ändå 2012. Man lägger sina och närståendes liv och omvårdnad i deras händer. De är ofta utarbetade med förslitningsskador och det tar ut sin rätt tillslut. Vi har tur som en gång i tiden fick så bra ob som vi har (det var innan butikerna började ha så långa öppentider annars hade det nog sett annorlunda ut). Men i deras yrke som har extremt obekväm arbetstid är det eg sjukt att det inte värderas mera. Men kanske det blir ändring om de nyblivna sköterskorna vägrar ta arbete inom yrket, nånstans kommer det att märkas på vården om det blir brist på personal. Eller är deras protest slut? Har inte hört om den på ett tag.

      Ja jag ;)

      *kram*

      Radera
  5. Jo deltidsarbetet är ett stort bekymmer inom alla serviceyrken där man vill ha fler "händer" och mest bara vissa tider på dagen..

    SvaraRadera