En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 april 2012

Ha en trevlig valborg!

Valborg är ett tillfälle att fira vårens ankomst. Som kronan på verket tänder vi den traditionella majbrasan. Många passar även på att grilla på valborgsmässoaftonen! Sjunga vårens sånger eller lyssna till en finstämd kör. Äta god mat i goda vänners lag.

Det finns dock en del saker att tänka på innan man börjar elda. Glöm inte att ha respekt för elden!
- Det absolut viktigaste är att ha brandsläckare eller vatten till hands ifall något skulle hända och att någon alltid bevakar elden.

- Tänk på vad det är du eldar. Elda bara grenar, kvistar och ris om du inte eldar t.ex. kol i din grill eller ved i en av kommunen färdig eldstad.

- Gör inte upp en eld om det blåser hårt!

- Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar. Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder.

- När du släcker elden, kolla att det inte finns glöd kvar och täck sedan askhögen med jord eller vatten.

På vissa ställen runt om i landet smälls det även fyrverkerier på valborg. Den som handskas med dessa måste vara nykter, alkohol och fyrverkerier kan sluta riktigt illa. Tänk även på att inte böja dig över en antänd pjäs och skulle en pjäs inte fungera vänta med att gå fram till den och försök aldrig att tända om en pjäs som inte funkade.

Se även: http://xn--dinskerhet-t5a.se/brandriskute som hjälper dig hålla koll på när det är brandrisk i markerna omkring där du bor när sommaren kommer.

Kontrollera alltid så att det inte råder eldningsförbud! Många kommuners eller länsstyrelsers webbplatser kan ge information om eldningsförbud eller aktuell brandrisk. Du kan också få besked hos kommunens räddningstjänst samt på campingplatser och turistbyråer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar