En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 28 april 2012

Metallpriserna och konjunkturen..

Som följande diagram ifrån Morgan Stanley visar, är att metallpriserna tenderar att vara en god förutsägande indikator på den globala industriproduktionen. 

Slutsatsen ifrån dessa grafer är att på ett år så ser man att över årsbasis har metallpriser gått ned väsentligt för första gången sedan den stora finanskrisen, vilket innebär att global industriproduktion kommer att följa efter.

Detta i sin tur innebär att den kommande negativa industriproduktionen kommer påverka alla marknader i övrigt, då IP tenderar att korrelera väl till Global Manufacturing (PMI) data. Ännu viktigare, så tenderar PMI att korrelera ganska nära till globala aktier.
http://www.zerohedge.com/news/what-do-metal-prices-tell-us-about-future-stock-market

Med andra ord, för dem som fortfarande tror på logiska, orsakssamband (även i en tid av staternas starka centralplanering av ekonomin) om inte något drastiskt driver den grundläggande efterfrågan på metaller högre, kan man säga att utsikterna för aktier inte heller ser bra ut.



Det är inte troligt att Kina på egen hand kommer att kunna hålla uppe världens industriproduktion. Ironiskt nog är det just de tillgångsbubblor som skapas av monetära myndigheter som spiller över till Kina och tvingar dem att försöka hålla uppe den yttersta efterfrågan då även Kina är beroende av världsekonomin i övrigt.

Vi fortsätter att långsamt se på världsekonomin som mest påminner om en trafikolycka, som kraschar i slowmotion...

Jag tror det är dags för popcorn och en film! Ha en trevlig lördagskväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar