En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 14 april 2012

Norrbotten går som tåget..

SCB släppte nyligen sin småhusbarometer som sträcker sig fram till mars2012. Dessa är dock preliminära siffror och kan komma att justeras så småningom.(http://www.scb.se/Pages/PressRelease____331954.aspx)

Norrbotten toppar där överraskande ligan med +4%, följt av mitt gamla hem-län Västerbotten, 2% ökning och samma för Gävleborg +2%. Gotland rasar med -8% och Stor-Göteborg -5%, samma för Skåne. Tydligen ser man bostädernas värdeökning som en temperaturmätare för hela samhället och hur det ska gå för Sverige i framtiden. Bostadsbubblan är vår största skräck, eftersom hushållen i Sverige är så kraftigt överbelånade och när marknaden viker ned är risken de dels inte klarar framtida förhöjda räntor på sina bostadslån, men också att de tvingas flytta från hus och hem, med följden att de inte blir av med alla skulder då det gamla lånet är på högre än vad bostaden är värd.

Spännande är att fundera kring varför Norrbotten ligger så bra till? Jo här går fortfarande industrin bra, gruvnäringen, stålproduktion, pappersbruk mm. Varuexporter.. Man ser att den svenska exporten ökat överlag men mest så ökade exporten från Norrbottens län, i alla fall i procent räknat. Siffror från SCB visar att att länets export år 2010 ökade med 43 procent jämfört med 2009. (http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5897367)

I sin förra prognos i december trodde Exportrådet att exporten av varor och tjänster skulle öka med 7 procent under 2011 och 6 procent under 2012. Men samtidigt finns dessa orosmoln på himlen såsom ständigt ökande energipriser, protester i Arabvärlden och skuldsituationen i flera euroländer. Risken är att exporten snabbt kan börja vika nedåt. Än så länge är vi alltså här uppe i norr inte berörda ännu av världsläget, samtidigt är vi ingen ö i oss själva utan beroende av de andra ländernas ekonomiska situation, när tempot på världsmarknaden skruvas ned i recessionens spår vet vi inte hur vi kommer att drabbas här uppe.



Umeå i Västerbotten är till exempel en av stad på väldigt snabb tillväxt. Staden växer med ca. 1% per år. I Sverige pågår fortfarande urbaniseringen i hög takt.(http://www.sydsvenskan.se/sverige/urbaniseras-snabbast-i-eu)

I länder som Irland, Spanien och Grekland har lågkonjunkturen fått urbaniseringen att komma av sig. Så jag antar att recessionen kommer att få urbaniseringen att avstanna när det inte längre finns lika stor möjlighet att få arbete i staden jämfört med landsbygden så väljer folk att stanna där de är.

För framtiden är det dock en ljuspunkt att vi har gott om naturresurser här uppe, för de kommer behövas i omställningsfasen efter Peak Oil. Kanske kommer skogen att behövas till metanol-framställning för framtida transporter? Det är tur att Sverige har så mycket naturresurser i relation till befolkningsstorleken, här ligger vi långt före våra europeiska grannar, en risk är dock att vi av solidaritet till EU-projektet tvingas dela med oss med våra mindre bemedlade kusiner i södra europa som redan avverkat sina skogar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar