En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 19 september 2012

Onödig "olycka" med stormkök, felaktig hantering...

Eftersom barn skadades vid en skola på grund av ovarsam hantering av ett spritkök vill jag nu gå igenom vad som är viktigt med stormkök. Som vanligt handlar det om att man alltså neglegerat säkerheten och är alltså egentligen inte en "olycka" utan en felhantering av stormköket.

"Tre barn fördes i går till sjukhus efter en olycka med ett stormkök under en friluftsdag med skolan. Barnen fick brännskador av en eldslåga som blossade upp från stormköket. Den yngsta av dem, en 5-årig pojke, vårdas nu i respirator. Olyckan inträffade när barnen var i full gång med aktiviteten ”Vilse i skogen” vid ett elljusspår i Ånge. Enligt Anne Öberg, rektor på Fränstaskolan där barnen går, gick någonting snett när en lärare skulle fylla på stormköket.

– Man gjorde allt precis så som man ska göra, men så blev det som en slags explosion och det kom upp en låga." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15463275.ab

Själv retar jag mig på när man i alla möjliga sammanhang benämner saker som olyckor (för att man vill skylla ifrån sig ansvaret) när det alltså handlar om att man inte iakttar regler för hur man utövar något. Man hör ofta om hur det är "otur" att något händer när det handlar om saker som hade kunnat undvikas. Allt ifrån fallskador, drunkningsolyckor och bilolyckor verkar ofta handla om "otur" när det finns många saker man kan göra för att undvika att detta händer. I det här fallet handlar det alltså om att man fyllt på ett stormkök som fortfarande var varmt.

Skall man tända ett stormkök bör man kanske hålla avståndet till att börja med. Barnen borde inte varit så nära att de skulle bränna sig om något går fel. Jag hoppas att skola eller föräldrar anmäler den här "olyckan" till arbetsmiljöverket där även olyckor där skolbarn är inblandade skall anmälas eftersom skolan är barnens arbetsmiljö.

Så, här kommer lite repetition kring stormkök. Jag orkade inte skriva detta själv så detta är från sidan "din säkerhet": http://www.dinsakerhet.se/Fritid--resor/Camping/Spritkok/

"Stormköket eller spritköket måste stå helt plant och stabilt så att bränslet inte kan rinna ut eller stormköket kan tippa. Om det är flera stormkök som ska användas, tänk på att hålla avståndet. Kontrollera också att brännaren verkligen är kall.

Fyll på bränslet försiktigt så att de små kanalerna i brännaren hinner suger upp bränslet. Tänd stormköket genom att försiktigt föra en brinnande tändsticka över brännaren. Tänk på att det kan vara svårt att se lågan, särskilt i starkt dagsljus.

Släck lågan genom att lägga på locket – absolut inte med vatten. Förvara bränslet på säkert avstånd från stormköken.

Om du ska tända spritköket igen se till att brännaren verkligen har svalnat. Eftersom spritens flampunkt är så låg som 12–13 grader är det stor risk för spriten antänder och det kan börja brinna. Det innebär att du absolut inte ska fylla på nytt bränsle i en het brännare. Använd inte heller spritköket i alltför varma förhållanden, till exempel nära en het kamin."


Att tända ett stormkök igen är alltså förenat med risker vilket lärare på skolan borde varit medvetna om, att sådant här händer på en skola gör mig dessutom frustrerad för som förälder kommer jag själv lämna mitt barn till en skola och jag vill såklart att lärare och skolan i alla sammanhang skall ha en sådan pass säkerhet att sådant här inte skall hända.

Olyckor i all ära, men en olycka hade varit att något barn snubblat och ramlat över stormköket, den här olyckan var inte en olycka utan alltså en felhantering som inte borde ha kunnat hända. Dels för att man alltså skulle ha sett till att hålla avståndet från barnen när man tänder igen eftersom detta är en verklig risk. Barn skall alltså inte nyfiket stå och kika över spritköket i det här momentet.

Förhoppningsvis lär sig andra skolor av den här händelsen så att det inte behöver hända igen.

1 kommentar:

  1. Nä, det finns saker som är en olycka och så finns det tråkiga skeenden som resultat av dåligt risktänkande. Den här incidenten hörde definitivt till den senare.

    Bra repetion av säkerhetsreglerna kring spritkök!

    SvaraRadera