En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 28 augusti 2012

Framtiden hänger på att företagen behåller tillverkningen...

Sveriges Radio hade en intressant artikel om hur framtidens tillverkningsindustri bör se ut.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4218&grupp=3692&artikel=5247362

De skriver om hur många företag har länge haft strategin att lägga produktionen i låglöne länder för att få ned produktionskostnaden. Detta har lett till att länder som USA tappat exempelvis sex miljoner jobb inom tillverkningsindustrin de senaste tio åren.


I Sverige och i andra avancerade ekonomier, ser det också ut på ett liknande sätt. Svaret på utflyttnigen av jobb har varit att satsa mer på forskning och skapa förutsättningar för nya innovationer. Men en ny produkt betyder inte automatiskt att det skapas särskilt många nya jobb om inte produkten tillverkas här och särskilt inte om ett utländskt företag köper patentet.

Om vi inte försöker bevara tillverkning inom landet kommer vi urholka vår välfärd. Vi kan inte alla ägna oss åt att vara tjänstemän utan att ha en stark tillverknings och exportindustri.

Det blir därför avgörande att ändra vårt synsätt om att i längden är det mer lönsamt för oss att betala mer för en produkt som är tillverkad här, än att köpa billigare varor som importerats och tar pengarna ut ur landet. 

Orsaken till den fallande produktionen inom Sverige och västvärlden beror på att cirka en femtedel av produktkostnaden för ett genomsnittligt tillverkningsföretag utgörs av ersättningar till de anställda. Tittar man på denna kostnad i hela värdekedjan, det vill säga arbetskostnaden som ingår i komponenter från underleverantörer, så är andelen som utgörs av arbetskostnader mycket högre ändå. 

Detta innebär att det finns starka incitament att kontinuerligt flytta produktion till områden med lägre ersättningsnivåer för arbete, som till exempel Asien. Vissa produkter lämpar sig, av olika skäl, dock väldigt dåligt för långa transporter i dagsläget, som till exempel lastbilar, trädgårdsprodukter, stora kylskåp mm. Dessa kommer i stor utsträckning fortsätta tillverkas nära de viktiga slutmarknaderna i Europa och USA.

Frågan är om vi kommer att kunna acceptera exempelvis lägre löner för ungdomar och unga som kan gå in i arbete inom tillverkningsindustri, istället för att vi skall ha en massiv arbetslöshet inom denna grupp när det egentligen kunde finnas arbetstillfällen...

Fortsätter trenden som nu kommer vi alla att bli fattigare på sikt, samt arbetslösheten öka i den takt vi skickar jobben utomlands.

4 kommentarer:

  1. Att flytta produktionen till ett låglöneland är bara första steget.

    Jag har personligen den uppfattningen att utvecklingen av produkt och produktionsmetoder måste ligga fysiskt nära varandra.
    Att en konstruktör helst bara skall behöva gå genom en dörr, för att kunna se och ta på t ex ett tillverkningsproblem.
    Ligger produktionen på andra sidan jordklotet måste en del problem lösas lokalt. Någon hemifrån måste flytta dit samt viss lokal personal anställas. Den tekniska know-how dessa får når sällan konstruktionsavdelningen här hemma.
    Då produktionsproblem ofta kan lösas genom omkonstruktion, ökar pressen på att flytta fler konstruktörer till fabriken. Men samtidigt kan välutbildade ingenjörer ofta anställas på platsen till bråkdelar av kostnaden för en ingenjör hemifrån.
    Även utvecklingsavdelningen har behov av know-how från tillverkningen och även där startar en emigration av nyckelpersonal, övrig personal anställs lokalt.
    Sedan läggs avdelningarna här hemma ned och den icke längre nödvändiga personalen får gå. Deras ersättare (till mycket lägre löner) finns redan på plats vid fabriken långt borta.

    Beträffande företagsledningen är deras uppgift att företaget skall gå med vinst och vara en bra investering. Några andra skyldigheter finns inte. Ungefär som de som en gång i tiden sålde vapen och eldvatten till indianerna i USA.

    Om vi inte ser upp, kommer vi att hamna i samma situation som USA:s indianer. Den vite mannen tog allt av värde!

    SvaraRadera
  2. Trender är roligt att dra, men de gäller oftast bara en "kort" tid. Om vi tex minskar dödligheten hos grisar i Sverige behövs färre anställda på grisfarmerna för att få samma mängd slaktgrisar. Mängden foder till grisarna minskar vilket betyder att de som odlar spannmål till grisarna får sälja lite mindre till grisfarmerna i Sverige. Har vi fått det något sämre på det stora hela?

    Om vi slutar subventionera tyngre lastbilar kommer något mer dels att tillverkas närmare och dels transporteras med båt och tåg.

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Överhört på akademisk fikarast av postdoc.
    "Allt (barnkläder) är tillverkat i kina, det går ju inte köpa något bra längre, vi måste starta ett väveri!"

    Egentligen borde man skrapa i hop allt "made in RPC" man har hemma och skicka till SAKAB för destruktion som miljöfarligt avfall; men tyvärr har det gått så långt att det blir svårt att få tag i ersättningsprodukter.
    Letade stövlar för en tid sedan och hittade Tretorns gröna gummistövlar med en rustik Svenskhetsanspelande informationslapp. Såklart numera också "made in RPC".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ska det vara PRC, brukar inte köpa deras produkter så ofta...

      Radera