En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 17 augusti 2012

Kina skapar egen "världsvaluta" med guldmyntfot...

Kina tänker enligt uppgift, omarbeta sin guldreserv till små en kilos tackor, för att kunna utfärda en ny global valuta som alltså kommer att backas upp av ett motsvarande värde i guld. 


Man kan se det som en strategi för att Kina vill gärna skapa fler förutsättningar för nya handelsavtal med Ryssland, Japan, Chile, Brasilien, Indien och Iran.Risken är naturligtvis att med ännu en konkurrerande världsvaluta så kommer euron och dollarn att rasa till botten då de redan hänger på fallrepet.
http://www.mymarketingfile.com/china-launching-gold-backed-global-currency-alternative/

Kina är det land som under senaste tiden köpt upp mest guld på världsmarknaden. Det får mig att tro att detta inte bara är ett rykte utan att det låter som att det skulle kunna vara en fungerande idé. Kina som tidigare haft så mycket av sina tillgångar i USD är nog less på att se valutan tappa i värde. Samt att Kinas handelspartners även dem gärna vill komma bort ifrån US-dollarn.

Frågan är om USA kan få även detta till att vara en s.k. "krigshandling", de har ju tidigare aggressivt försökt att försvara sin valuta till exempel i mellanöstern då de inte vill att oljan skall börja handlas och bytas mot guld utan att man skall hålla kvar dollarn som basvaluta för exempelvis oljan. Vad skall de göra om den här idén blir verklighet?


Det blir spännande att se när detta isåfall skulle kunna komma att införas. Med tanke på hur fort det går när det väl går utför med ekonomin så borde det vara förr, snarare än senare.

4 kommentarer:

 1. Full spectrum dominance; means control of land, sea, air and space and all attendant resources.

  Vem vill ha en massa värdelösa statsobligationer om petrodollar systemet börjar att urlakas? Självklart är det ett hot! En stor anledning till varför Buffet skyr guld som pesten./ RH

  SvaraRadera
 2. Det är säkert en ekonomisk atombomb, mer eller mindre. Men vad gäller USA så har det landet varit isolationistiskt förr och kan bli det igen och ändå överleva som suverän nation. Det är ju som vanligt bara så svårt att föreställa sig att ett helt land kan gå från dagens situation till något som gällde kanske senast under mellankrigstiden. Enskilda individer kan bli ruinerade, eller för den delen få cancer, men staters intressen kan liksom inte krympa eller ekonomin implodera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA, men även vi andra västländer, måste åter lägga produktion av allt möjligt inom våra egna länder, eller i vårt fall inom EU. Kanske kommer detta ske när valutorna kraschar och vi inte längre har råd att importera från de förut "billiga" länderna i tredje världen (de nya rika).

   Radera
 3. Kina kommer att göra det när de är redo. Till skillnad från andra som försökt komma ifrån dollarberoende så kan de inte hotas militärt av USA. Det betyder att när Kina gör detta så är det början till slutet för ett antal fiat-valutor med Dollar och Euro i spetsen.
  Det betyder inte att dessa länder går under, men ändring blir det och deras ekonomiska makt bryts.

  SvaraRadera