En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 28 augusti 2012

Nu släcks glödlampan...

I månadsskiftet är det dags att säga farväl till glödlampan. I mer än ett sekel har den lyst upp de svenska hemmen, men den 1 september förbjuds de i hela EU.  http://www.expressen.se/leva-och-bo/glodlampan-har-bara-4-lysande-dagar-kvar/


Det sägs att det ska minska el­notan i Sverige med tio procent. Glödlampan som tidigare försvann  i 60 watt har kanske ingen saknat, men nu försvinner alltså även 40-, 25-, och 15-wattslamporna.

Det är av miljöskäl som EU beslutat att glödlampan ska fasas ut, en glödlampa innehåller bly och dra mycket mer energi än tex en lågenergilampa. Lågenergilampan innehåller istället kvicksilver, men tack vare energibesparingen är utbytet ändå försvarbart. 

Så antagligen kommer det om ett tag bli akut att byta alla lampor igen för kvicksilvret vill ju ingen sprida, så det krävs att de samlas in noggrant när de lyst sina timmar.

Man säger även att utfasningen kommer att påskynda utvecklingen av andra energisnåla ljuskällor som tex diodlampor och halogenlampor.

7 kommentarer:

 1. Detta är trams på hög nivå, har redan kastat ett antal "långlivade" lågenergi lampor som är transporterade från Kina och hit. Dyra och går sönder fortare än vanliga glödlampor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blir spännande att se de sk. "miljövinsterna"... Om folk sätter in mängder med halogen lampor istället kanske elförbrukningen ändå ökar.

   Samt att kvicksilvret i lågenergilamporna kanske blir svårt att samla ihop senare. Se bara vad som hände med termometrarna tidigare...

   Radera
 2. Jag trodde att de skulle försvinna förra året och bunkrade på mig femton klara 60Ware som ska ersätta under lång tid ute på vår inglasade altan.

  Svårt att klara sig utan glödlampor på de ställen där det är en fördel att ha en ljuskälla med själ i.

  Men turligen verkar det finnas ett kryphål :-) enligt radion så är det tillåtet att sälja glödlampor om man skriver på förpackningen att de är avsedda för yrkesmässigt eller industriellt bruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LED med själ finns redan. Några företag tjänar nu mycket bra på sina patent. Det finns många patent som bidrar till ett för högt pris på LED. Tiden eller förhandlingar och avtal kommer att sänka priset rejält. LED härstammar från den dramatiska utvecklingen av transistorer, som var miljontals ggr dyrare på 50-talet än vad en enskild transistor i en integrerad krets är idag.

   När transistorn började komma lyckades ett svenskt företag AB Transistor tillverka lätta hörapparater och exporten steg starkt. Då uppmärksammades att "lyxen" transistorer ökade i importen varpå en kraftig importskatt för transistorer infördes. Tillverkning i större skala gick givetvis över till andra företag. Idag finns inte AB Transistor kvar på Stureplan 19 utan där drivs fond, aktie och bankverksamhet av Ålandsbanken.

   Lugnt och stilla kommer LED att falla i pris och få många skäl (själar) vida överträffande den föråldrade blyinfattade värmealstraren glödlampan eller dess modernare av kvicksilver impregnerade släktingar. Redan idag går det att få exakt samma ljuseffekter som från glödlampor. Här gäller inte gamle Fords ide att kunden kan få vilken färg han vill bara den är svart.

   Slöseriet med glödlampor är dömt men den segar sig kvar en liten tid till kanske som ålderdomlig symbol.

   Nanotec

   Radera
  2. Transistorer var på 50-60-talen ökända bland "äldre" för det lät ungdomen sprida sin skrälliga musik utomhus.

   Nanotec

   Radera
  3. Fungerar LED-lamporna med själ även med en så kallad dimmer? Namn på fabrikat och modell önskas för utprovning.

   Rimligen går det inte få mer själ en vad en klar glödtrådslampa redan har utan att använda stearinljus, fotogenlampa eller solens eftermiddagsljus på hösten.

   Dessutom har glödlampan själ för sin relativa enkelhet vad gäller konstruktion, precis som ett triod-elektronrör alltid har aningen mer själ än en transistor.

   Radera
  4. Tycker LED ska falla i pris innan jag byter hemma. Jag säljer inte LED, men såg något om LED med dimmer på Clas Olsson för 99:-. Har sett betydligt dyrare LED armatur med dimmer och valfria färger om man inte är nöjd med vitt ljus och det var för några år sedan. Vet att de flesta mindre dyra LED har en annan ljustemperatur än glödlampor och i likhet med äldre lysrör upplevs som kalla.

   OLED är nästa ljuskälla på tur. Därefter kanske LEC som finns en intressant artikel om på sid 22 i dagens NyTeknik som har rubriken: Nytt ljus direkt ur tryckpressen.

   Inledning: Måla tre lager på en plastfilm och lampan är färdig. Forskarna i Umeå trycker en ny typ av ljuskälla i en billig process.

   Rimliga skäl att byta ut själsliga bryderier när det gäller elektronrör kontra transistorer i integrerade kretsar finns i den stora kostnaden i inte bara naturresurser utan kan om man inte gör det också leda till pekuniär insufficiens.

   Nanotec

   Radera