En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 10 augusti 2012

Globala konsekvenser av torkan...

Det här är en fantastisk artikel tycker jag så läs den gärna i sin helhet: 
http://www.thetrumpet.com/article/9663.8559.0.0/world/environment/the-global-consequences-of-americas-drought

För de som inte orkar läsa artiklar på engelska kommer här en översättning:

De flesta människor är medvetna om den historiska, ihållande torkan som skärpt sitt grepp om USA. Men alltför få är det som allvarligt överväger vad detta innebär, inte bara för Amerika utan för hela världen.

För de flesta människor i rikare länder, så innebär torkan bara "löjligt varmt väder", förtorkade gräsmattor och växter, och kanske en elräkning som är högre än normalt. Brist på regn är ett irritationsmoment, som en klåda, obekvämt, irriterande. Få anser att torka är katastrofal, eller dödlig.Det var inte alltid på detta sätt. Det fanns en tid då människor förstod att svår, långvarig torka innebar svåra umbäranden, lidande och om det fortsatte, slutligen döden. Folk förstod att utan regn, klarade sig inte grödor, fruktträd och betesmarker, även så torkade sjöar och vattenhål ut, och boskap svalt. Förr i tiden, när en torka tagit sitt grepp, var det en situation både för jordbrukare och deras familjer, och även hela städer, som tidigt fick ställas inför två alternativ: flytta eller svälta.

Även om vi är i modern tid, så har denna verklighet inte förändrats. Förutom att till skillnad från förr, så är människor idag okunniga inför det faktum att extrem torka dödar.

Vår okunnighet beror till stor del på det faktum att mycket få av oss faktiskt odlar vår egen mat. Dessa dagar, så betyder "skaffa mat" en promenad genom den lokala, luftkonditionerade stormarknaden, där man kan mumsa på fria livsmedelsprover medan man fyller en överdimensionerad vagn med alla slags ljusa, färgglada, plastbehållare. Vår mat i sin resa från trädgård till tarmen, passerar genom ett omfattande nätverk av traktorer, förpackande transportband, fabriker, där man mixar in kemiska tillsatser, samt lastbilar och butiker. Maten är beredd, bearbetad och förpackad, bunden, färgad och stekt, och i vissa fall även putsad och vaxas.
För många har detta lösgörande brutit sambandet mellan livsmedelsproduktion och natur.

Men ack! Även år 2012, så behöver vår mat, åtminstone den typ som egentligen är värd att äta, kommer fortfarande från marken och den behöver fortfarande REGN.

Det är sant att effekterna av torkan till viss del har kunnat lindras genom användning av brunnar och sofistikerade bevattningssystem, genom att globalisera ansvar för livsmedelsproduktion och genom skapandet av genetiskt modifierade, tork-motstånds toleranta frön. Men om torkan är extrem, eller kvarstår kommer sådana åtgärder misslyckas. Det är som att skjuta en björn med sitt luftgevär: vi kan sakta ner, skapa tid och kanske tillfälligt lindra vår rädsla. Men i slutändan kommer de oundvikliga effekterna av torkan att sluka oss.

Visste du att det är USA: s värsta torkan på mer än 50 år? Vissa jämför förhållanden med villkoren under Dust Bowl under 1930-talet. Det har beskrivits som en fullskalig katastrof, en "naturkatastrof av episka proportioner." I slutet av juni, var det mer än 50 procent av amerika som upplevde måttlig till extrem torka. I början av juli kom ingen lindring, och den svåra situationen har bara intensifierats. Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), denna sommaren har 80 procent av den varit onormalt torr.

Förenta staternas Jordbruksverk (USDA) har redan förklarat mer än 1000 Counties i 26 Stater naturliga katastrofområden på grund av torkan. Fler län läggs till i listan varje vecka, och sommaren är bara halvt över.

Effekten är dramatisk och långtgående. Över hela USA så slaktar jordbrukarna boskapen eftersom det inte finns tillräckligt bete och foder är alldeles för dyrt. Detta kan innebära lägre priserna på nötkött på kort sikt. På lång sikt innebär det att de flesta av amerikanerna kommer att äta mer artificiellt matade, hormon-fyllda kycklingar. Förra fredagen, rapporterade USDA att USA: s boskaps inventeringen var den minsta sedan byrån började juli räkna i 1973. Med andra ord har USA så många kor idag som den gjorde nästan 40 år sedan. Samtidigt har befolkningen skjutit upp med nästan 100 miljoner.

Detsamma gäller priset på mat och de många hushållsartiklar som innehåller majs, sojabönor och vete. Det är chockerande hur många hushållsartiklar som idag, från soda till barnmat, jordnötssmör till strösocker, talk till tandkräm som innehåller majs i någon form. Det är samma sak med vete och sojabönor. Nu, enligt USA Drought Monitor, har nästan 90 procent av USA: s majs och soja skadats eller förstörts på grund av torkan. Få detta: Priset på majs har hoppat 50 procent under den senaste månaden, medan sojabönor är på rekordhöga priser också. Samtidigt har priset på vete, en annan kritisk basvara, ökat med 50 procent de senaste fem veckorna.

Det är inte svårt att se hur detta kommer att driva upp livsmedelspriserna, vilket skulle sannolikt skapa en ytterligare försämrad ekonomi. I själva verket anser en ekonom att torkan kommer att slå 0,5 procent från USA: s BNP i år.

Men tänk efter de stigande kostnaderna för mat. Vad händer om torkan fortsätter att försämras, eller till och med fortsätter in på nästa år, eller till och med året efter?


Oro för stigande matpriser kommer att ersättas av oro om faktisk brist på majs, sojabönor och vete!

Tänk också att USA är ansvarig för hälften av världens majs, och majoriteten av VÄRLDENS sojabönor och vete. Reuters rapporterade igår att "de skyhöga priserna i USA-världens största exportör av majs, sojabönor och vete har skakat matmarknader över hela världen inför rädslan för att livsmedel inflationen kommer att importeras, livsmedelsbistånd eller varor för hungriga nationer från Kina till Egypten kommer inte vara tillgängliga, och mat upplopp kan ske som tidigare. "

Priset på majs, vete och sojabönor har redan överträffat nivåer som nåddes under torkan 2007/08, då matpriser sköt i höjden och livsmedelspriserna utlöste upplopp i mer än 30 länder.

I denna globaliserade sammankopplade värld ihållande, så kan en utbredd torka i en kritisk region som USA: s kornbod innebära mer än en katastrof för det lokala jordbruket. Det kan betyda finansiell och ekonomisk sjukdomskänsla, politisk och socialt kaos, även i stor skala våld och krig.

Det har heller inte slutat regna i stora delar av Rysslands vete-växande region under de senaste veckorna. Detsamma gäller för Brasilien. Australien producerar en enorm mängd vete, men vädret är galet även där.

Samtidigt växer den globala aptiten på mat. Stora översvämningar och torka, minskade skördar, ökad efterfrågan överallt samtidigt, det skulle vara den perfekta stormen! Om du studerar historia, ser du många exempel på torka och dess biverkningar utplånar ekonomier, är en gnista till oro, uppror gentemot regeringar, krig som dödat ett oräkneligt antal människor. Medan vetenskapen har revolutionerat jordbruksproduktionen så gör det tyvärr inte möjligt för mänskligheten att producera mat utan vatten.

Globalt sett kan man alltså säga att situationen redan kommer att leda till enorma katastrofer, vi har bara inte sett alla konsekvenser ännu!

10 kommentarer:

 1. Tragiskt att de moderna ekonomerna har rationaliserat bort förråden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. man ska ju klara 7 dåliga år eller hur det nu var. När inte staten och kommunen längre tar ansvar får man som privatperson försöka förbereda sig så gott man nu kan...

   Radera
 2. Skönt att veta att majs, soja och vete inte är tjänlig föda för människor och de flesta djur...

  /Jonas

  SvaraRadera
 3. Artikeln fick jag inte fram på engelska. Kanske för många som ville läsa den. Verkar lite torr i den svenska översättningen. Men det är mycket bra att du hittat den.

  Slaktade kor som ersätts av kycklingar är nog bättre än författaren antyder. Kycklingar är effektiva omvandlare av foder till kött. Nästa steg är att äta mer vegetariskt direkt.

  Men anpassningar leder givetvis till konstigare effekter. Boomen för fossilgas i USA har fått priset på guarbönor att bli 8 ggr högre. Guargummi används för att göra borrvätskan tjockare och man har inte fått fram någon bra syntetisk ersättning. Ett annat användningsområde är för glutenintoleranta
  men där behövs bara 30 gram per kg glutenfri mix att jämföra med 18 000 kg i snitt per borrhål.

  80 % av alla guarbönor odlas i Gujarat och Rahastan delstater i Indien. Bönderna har nu planterat 28 % mer bönor men skörden i oktober – november befaras bli mindre pga att det bara regnat hälften så mycket som normalt.

  JIT är bra för bilfabriker men när något fungerar där trodde en del ekonomer att det var lika bra till allt och en del tror detta fortfarande.

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när de har torka har de svårt leta fossilgas som kräver mkt färskvatten osv. Torkan får alla möjliga även oförutsedda effekter, såsom de ökade transportkostnaderna för att man inte kan köra pråmarna lika djupt i misssissippifloden...

   Radera
 4. Tortillaupploppen ....

  SvaraRadera
 5. Visst har torkan betydelse för matpriserna kortsiktigt, men långsiktigt beror matpriserna på att man ökat den totala penningmängden med ett antal ggr pengarna och då vet vi att dessa pengar förr eller senare letar sig ut till bensinpriserna, matpriserna, what ever, så det är knappast någon nyhet för mig i alla fall.
  Titta på dollarns penningmängdsökning bla från 2008, då bli man nästan mörkrädd.
  Det pratas om ännu fler QE och då vet vi att matprisökningarna är bara i sin linda.
  Svaret på dessa ökningar är att man helt enkelt tar den jordlott man har och odlar egen frukt och egna grönsaker, vilket kommer att lösa det till viss del.
  Svaret är som alltid, köp guld och silver och odla själv, :-))

  SvaraRadera
 6. "Medan vetenskapen har revolutionerat jordbruksproduktionen så gör det tyvärr inte möjligt för mänskligheten att producera mat utan vatten."

  Så är inte alls fallet, den sk vetenskapen har lett oss till dit vi är idag, ett kemijordbruk, där vi förstör jordarna. Även om det är torrt och varmt är det framförallt jordens utarmning som leder till de svåra effekter på jordbruket som vi ser just nu.

  USDA är medvetna om detta, men verkar inte få något gehör för det man för fram. Läs t.ex. denna skrift om hur man skall hantera jorden: http://soils.usda.gov/sqi/management/files/21st_century_soil_health_tech_doc.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant länk, tack!:) Jag har tidigare läst också om hur det inte egentligen finns några vinster i odlingen i att plöja för djupt, eller för tidigt på våren vilket bara leder till att jorden torkar ut innan det hinner börja växa. Det man odlar blir inte "större och bättre" bara för att man får ut det 1-2 veckor tidigare på våren. Men jag tror att dessa kunskaper inte har varit nog kända och att det handlar om att sprida kunskap om detta till jordbrukarna, det är ju viktigt att det bedrivs forskning inom detta område för att som med allting annat är det mycket vi inte vet när man väl börjar forska om det...

   Radera