En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 17 augusti 2012

Svarta Änkan etablerar sig i Sverige...

Med transporter och importer får vi även ibland med oss liftande gäster, en del av dem långväga ifrån. Detta är bara en av alla charmiga effekter av globaliseringen. Dessa nya djur och insekter kan då om förutsättningarna är gynnsamma, fortsätta sina liv här och föröka sig.


Man har nu upptäckt att den beryktade "Svarta Änkan" har börjat etablera sig i Sverige. 10 exemplar har blivit skickade för identifiering hittils iår. Så det betyder ju att de finns där ute eftersom det bara är en mycket liten del av spindlarna som dels upptäcks och dels skickas in för identifiering. http://www.sydsvenskan.se/sverige/svarta-ankan-etablerad-i-sverige/

Det är därför mer en fråga om "när" inte "om" den kommer att etablera sig här i Sverige. En tröst kan ju vara att det tar tid innan nya ankommande får någon egentlig spridning då de förmodligen inte invaderar i något jätteantal utan mer som med en spindel i taget.

Svarta Änkan är en giftig spindel, men dock är det endast kanske 1% av de som blir bitna som sedan dör så risken är liten att man dels skulle bli biten, och dels ha sådan otur med bettet. De flesta får kanske svettningar, eller muskelspasmer, men oavsett vad det blir för symptom så behandlas dessa var för sig. Det finns inte motgift här i Sverige men oftast kommer det alltså ändå inte att behövas. Symtomen klingar sedan av och försvinner ofta tills efter två dagar efter när man blivit biten. http://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_%C3%A4nka

Det finns många olika sorters "svarta änkan" så det återstår att se vilken av dessa sorter som kommer att trivas här bäst. Den finns sedan tidigare både i Nord/Syd Amerika exempelvis även USA och Kanada, men även i Afrika, Australien och Asien så det vore mer underligt om den inte även skulle kunna trivas hos oss här i Europa.

10 kommentarer:

 1. Biologisk mångfald ftw! Rovdjur dessutom! Nu blir stockholmarna glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte glada men inte heller rädda.

   Radera
  2. Bilimporter från sydvästra USA brukar härbärgera Svarta Änkor ibland. Var det inte en sån som tog död på en kille i Upplands Väsby för nåt år sedan?
   Även i Sävar by Umeå har det "importerats" Svarta Änkor som fripassagerare till 50-talsbilar. Dom tålde inte västerbottnisk vinter särskilt bra.

   Radera
  3. Haha..ursäkta syftningsfelet, har för bråttom ibland.. men ni fattar.. :D

   Radera
 2. Nja min fru blir nog inte så glad när jag går in och berättar. Igår skrek hon från badrummet så jag fick rusa dit och fånga en ovanligt stor spindel som kastat sig ner från ovan, missade hennes ansikte men någo mm och hamnat i handfatet. Kan ha varit en Tegenaria atrica.

  Nu finns den ute, förhoppningsvis klarar den sig från att bli uppäten av de vargar som sägs smyga omkring här på natten. Har inte själv sett större fyrbenta rovdjur än rävar i trädgården men var nära en varg i Värmland för 20 år sedan. Min lilla dotter var bara någon meter från vargen, men upprepade tyst vad hon lärt av mig: "Vargar anfaller inte människor... vargar anfaller inte människor..." Vargen lyssnade, funderade lite och gick lugnt iväg efter några minuter.

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Jag tror mig ha sett en "svart änka" i Malmö. En vän till mig brukade bo brevid 'Möllevången' som alla vet har en stor frukt- och grönsaksmarknad. Inte omöjligt att såna platser blir en utgångspunkt för ny spännande importerad biologisk mångfald som reser med i banan och fruktlådor.

  Spindeln som var mycket stor med stor kropp och otäcka svarta ben var det ingen som ville fånga så därför dammsög vi upp den. Problemet att då blir det ju inte mycket spindel kvar att identifiera efteråt så spindlar fångas väl med fördel i glasburk... om man törs. :)

  SvaraRadera
 4. Det finns sådant som kanske är farligare än svarta änkor. När barnen var stora nog åkte vi på safari (ja varianten där man högst skjuter med fotoblixt) till Kenya. En natt bodde vi på hotell i Nairobi och på morgonen kom 12-åriga sonen in och sa: "Det är en insekt som låter så otäckt i vårt rum tzz tzz tzz."

  När jag öppnade en liten lucka i barnens rum visade sig ljudet komma från vatten som droppade ner uppifrån på en elledning och vid varje droppträff skedde ett litet överslag som med tiden kunde gett en eldsvåda. Fyra våningar högre upp hade någon satt på vattnet i badkaret när inget vatten fanns i systemet, glömt det hela och lämnat rummet. (Vattenransonering rådde vilket innebar att de flesta inte fick något ledningsvatten och även hotellen ibland blev utan en tid).

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört ledningar fräsa inne i väggen på gamla hus. Då är det dags se över elsystemet innan man brinner inne...

   ..absolut är det iaf större risk dö när man korsar gatan, eller att man sätter mat i halsen, eller drunknar, än att man dör av ett bett av en svart änka här i Sverige.

   Radera
 5. "10 exemplar har blivit skickade för identifiering hittils iår", nja, den där artikeln var ju från 2008.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar stämma, undra hur jag hamnade på den där artikeln, satt och slöläste sydsvenskan och halkade in den på något sätt.:) Bra att du hade bättre ögon för att se datum.

   Radera