En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 27 augusti 2012

Svinkoppor...

En av de många charmiga inslagen med att ha barn är att man då och då får vara hemma för vård av barn, och behandla alla möjliga av världens sjukdomar. Den här gången var det tydligen dags för "Svinkoppor".

Svinkoppor, som även kallas impetigo, är en ytlig, smittsam hudinfektion som beror på bakterier. Infektionen ger symtom i form av utslag, blåsor och sår. Tvätta med tvål och vatten flera gånger om dagen så att sår och blåsor torkar ut. Vänd dig till vårdcentralen om behandlingen inte hjälper inom en vecka, om du har många koppor i ansiktet alternativt över ett stort område på kroppen eller om du får feber.

Svinkoppor är inte egentligen en barnsjukdom, men den smittar mycket enklare mellan små barn eftersom  de leker närmare varann och kanske "tuggar" på samma leksaker osv.


Svinkoppor är en ytlig hudinfektion och orsakas av särskilda bakterier, streptokocker eller stafylokocker. Infektionen ger oftast inga andra symtom än utslag men kommer ibland i samband med en förkylning.

Svinkoppor är inte farliga, men smittar vid hudkontakt. Därför är det särskilt vanligt bland barn som smittar varandra när de leker. Barn bör hållas hemma från skola och förskola tills kopporna har torkat ut och sårskorporna fallit av. Kopporna smittar så länge det finns sår som inte har läkt.

Svinkoppor av streptokocker ger ofta ytliga sår som bildar honungsfärgade skorpor om de lämnas i fred. De sitter oftast i ansiktet – vid näsvingarna och kring munnen – men också på fingrarna, där de kan ge nagelbandsinfektioner.

Egenvård vid svinkoppor

Det är viktigt att behandla infektionen så att inte bakterierna fritt kan sprida sig över huden.

Tvätta blåsorna/skorporna/såren med tvål och vatten flera gånger om dagen så att skorporna försvinner och såren torkar ut.

Att tänka på

- Smittan kan spridas via textilier. Det är därför viktigt att byta örngott varje dag och tvätta handdukar och lakan ofta.
- Klipp barnets naglar korta, och försök se till att barnet inte kliar på sina sår, petar i näsan, biter på naglarna eller suger på fingrarna.
- Tvätta alltid händerna när du har varit i kontakt med barnets svinkoppor.


Detta betyder alltså, att jag är hemma och tar hand om barn och bara undantagsvis uppdaterar bloggen den här veckan. Hoppas ni andra håller er friska och att ni har en ekonomisk buffert för sådana här händelser. 

Att ha ett välfyllt förråd av mat hemma, tvättsprit och annat kan vara bra när barnen blir sjuka. Vid infektioner behöver man vara noga med hygienen, men även när barnen har andra favoriter som "kräksjuka" eller annat. Tvättsprit är alltid bra att ha hemma tycker jag. Papper, eller pappershandukar kan vara bra för att undvika att man använder en smittad handduk.

Förhoppningsvis är jag tillbaka i normal takt av bloggande nästa vecka! 

2 kommentarer:

  1. Svinkoppor går på mina barns dagis just nu (Stockholm). Du bodde norrut va? Sammanträffande eller epedemi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt vanligt att det bryter ut just vid "skolstarten"... liksom alla andra skumma baciller som barnen bär på.. bli bättre senare under terminen då alla fått lite boostat immunförsvar. :)

      Radera