En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 8 augusti 2012

Skenande världspriser på djurfoder hotar nu länets mjölkbönder...

Sedan 1984 har Mats Wiberg arbetat som lantbrukare på sin gård i Holmträsk norr om Piteå. Där har han 150 kor som ser till att han varje år kan leverera 1.200 ton mjölk till Norrmejerier. Världsmarknaden styr allt och det är oroväckande. Från mars har foderpriset stigit med tio procent. Om intäkterna står still blir det snabbt 100.000 kronor i nya kostnader.  
http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6505907 


Mats Wiberg berättar att en ko äter elva kilo foder på en dag och menar att det höjda priset försätter många bönder i kris.

"Vi måste spara på investeringarna och vi har inte råd att reparera. Det håller inte i längden men det är den biten som stryker med. Visst kan man ta ut mindre lön men vi måste ju leva också. Att höja literpriset med tio öre skulle göra enormt mycket. För mig skulle det innebära 120.000 kronor."

Mats Wiberg är inte ensam om sin oro. I landet berör krisen 5.000 mindre företag och Branschorganisationen Svensk Mjölk arbetar också för att politiska åtgärder ska tas vid. Bland annat efterlyser de färre och enklare regler för svenska mjölkbönder. "Det stora problemet är att det inte finns någon som vill fortsätta, det går inte att räkna hem kalkylerna."

Frågan är hur det skall gå för svenskt jordbruk i framtiden. Mjölkbönderna är en grupp som redan är pressade till bristningsgränsen. De som arbetat länge kämpar vidare, men var är nästa generation som skall vilja ta vid och fortsätta bedriva ett svenskt jordbruk och hålla fälten öppna?

Samtidigt kommer vi vara beroende av att kunna producera vår mat i närområdet då transport- kostnader och importkostnader mm. kommer rusa alltmer i höjden när energikrisen hela tiden eskalerar globalt sett.

10 kommentarer:

 1. Vad orättvis läsarna är mot dig .Din blogg är
  precis lika bra som många andras. Men när du har skrivit något så är det ofta inga kommentarer
  Men om tex Cornucopia skriver nåt liknande så är
  det massor med kommenterer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym, det är inga problem med mina läsare. Dessutom är det säkert inte så många som hittat hit ännu. Sedan behöver man inte kommentera allt man läser, så det är absolut inget krav. :) Kul att du hittat hit!

   Radera
 2. Jag får passa på att ge dig lite beröm, jag hittade hit via Cornu och jag läser nu varje inlägg. Intressant och med lite andra vinklingar, en bra informationskälla!

  Appropå ämnet så skulle jag inte ha något emot att betala en krona mer för mjölken. Då det nära nog är monopol för mejerierna förstår jag inte varför de tar parti för bönderna och ger dem mer ersättning. Det är inte ju inte riktigt som att vi konsumenter har så mycket val, tills att folk förstår att det är viktigt med närproducerat får de gnälla.

  SvaraRadera
 3. Med "de" menade jag "dem" och det ska vara syftat mot mejeriföretagen.

  SvaraRadera
 4. Sverige betalar ca 40 miljarder i EU-avgift. Av detta går ca 16 miljarder tillbaka till bönderna i form av bidrag. 16 miljarder kronor ( 16 000 000 000 ) är hiskligt mycket pengar. Ingen annan näring får så stora bidrag, och ingen annan klagar så mycket som bönderna.

  Hur kommer det att gå när denna högrationaliserade näring drabbas av Peak Oil. På riktigt.

  SvaraRadera
 5. Det är förvånande att inte priset på mjölken i affären inte direkt påverkas av stigande världsmarknadspriser. För inte skulle man kunna importera mjölk från kor som fått billigare foder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det hela beror på att mejeriföretagen fortfarande försöker ta marknadsandelar av varandra. Man är inte intresserad av om mjölkbönderna har en "rättvis" lön för sitt arbete, utan det handlar mer om att pressa priserna för att man konkurrerar med de andra mejerierna. Om de hade lite mer av kartell-bildnings-anda såsom bankerna skulle såklart alla mejerier synkroniserat höjt sina priser och samtliga gett bönderna en bättre slant för det hårda, tunga arbetet som varar dygnets alla timmar (djur behöver ständig tillsyn). Men det kommer inte att hända förrän alla mjölkbönder hotar med nedläggning. Jag tror de är dåligt organiserade helt enkelt för snälla, våra bönder...

   Radera
 6. Hej, jag skulle gärna betala några kronor extra för mjölken om det fanns konkurens. Som det är nu har vi i praktiken nära ett monopol via Arla. mvh /bengt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Uppland på COOP har vi i alla fall upp fem märken i butik. COOP Änglamark, Arla eko/konventionell, Upplandsmjölk, (lokal) gammaldags mjölk, och sju gårdars ekomjölk. Så det går att lägga mer eller mindre pengar. Vi köper alltid sju gårdars standard för 11.70 per liter.

   Radera
  2. Jag försöker stödja "Norrmejerier" när jag nu bor här uppe, det är ju trevligt om man kan hålla fälten öppna i sitt närområde... :)

   Radera