En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 25 augusti 2012

R.I.P Neil Armstrong...

En gigant har gått ur tiden, den första mannen på månen. http://gizmodo.com/5937867/rip-neil-armstrong-first-man-on-the-moon

Neil Armstrong var den som förde Apollo 11 till månen, och satte våra första fotavtryck på månen den 21 Juli, 1969, kl. 02:56.1969 hade Armstrong befälet över Apollo 11, det första bemannade uppdraget att landa och gå på månen. Den förprogrammerade landningsplatsen visade sig vara en krater med en diameter motsvarande en fotbollsplan som var full med stora klippblock varför Armstrong kopplade ur autopiloten och styrde farkosten manuellt, till en bättre landningsplats utanför kratern och satte därefter ned månlandaren Eagle. När The Eagle tog mark hade man genom den oplanerade förlängda landningsfasen, ytterst lite raketbränsle kvar.

I Houston var det helt tyst under denna kritiska fas då man trodde att 'Örnen' skulle kraschlanda. I kommunikationen mellan Houston och skeppet är det enda som sägs från Houston, "60 seconds", vilket avsåg återstående tiden innan bränslet skulle vara slut vilket skulle ha lett till en total katastrof för den första månlandningen. När Armstrong meddelade att "The Eagle has landed.." utbröt ett stort jubel i kontrollrummet i Houston. Den vånda man genomgått i kontrollrummet i Houston under den manuella landningen uttrycktes som "You got a bunch of guys about to turn blue. We're breathing again!"

One small step for a man, one giant leap for mankind.  ~
Neil Armstrong, 1930-2012

3 kommentarer:

 1. Det är nästan att betrakta som en faktoid.
  Men det är Buzz Aldrin och inte Niel Armstrong på det fotot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att du såg skillnaden. :)

   Radera
  2. Jag utgick bara på namnet på filen/bilden "http://images.wikia.com/39clues/images/d/df/Neil_armstrong.jpg" och förutsatte att namnet på bilden var rätt.

   Radera