En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 7 augusti 2012

Snart dags för årets största visningshelg för bostäder...

Di uppmärksammar denna helg med en artikel: http://www.di.se/artiklar/2012/8/6/osakert-lage-infor-hostens-visningar/

8% fler bostäder ute till salu jämfört med samma period ifjol, vad gäller annonstiden så har den ökat både för bostadsrätter och villor/småhus. (54.900st bostäder till salu över riket)

Statistiken från Booli pekar på en trög bostadsmarknad. Annonstiden för bostäder i riket har ökat till 102 dagar, från 88 dagar samma period förra året.

För småhus, där villor ingår, har annonstiden ökat med 17 procent till 124 dagar jämfört med samma period 2011, och för lägenheter har tiden ökat med 23 procent till i snitt 64 dagar.


Den stora visningshelgen är traditionellt sett, helgen mellan augusti och september, det här året räknar man med att helgen är den 25-26:e augusti. Då kommer vi att kunna ana trenden inför hösten samt se lite hur detta kommer att påverka priset på bostäderna under hösten.

Hittils under det här året ser det ut som jag citerar ur DI:s artikel "Andelen säljare som tvingas sänka sina utgångspriser är något större än i fjol, visar statistiken från Booli. Andelen prissänkta bostäder ligger på 16,6 procent, sett till annonser som har varit aktiva under de senaste fyra veckorna, att jämföra med 15,3 procent förra året. I Stockholms kommun har andelen prissänkta lägenheter nästan fördubblats till 8,9 procent."

Statliga Bostadskreditnämnden, BKN, står fast vid att de svenska priserna för villor och bostadsrätter är övervärderade till 20 procent, givet dagens ränteläge.

En högre arbetslöshet under hösten skulle kunna dra igång detta fall i bostadspriserna, det återstår kanske även då att se hur det går för industrin som skall dra igång igen nu efter semestrarna, eftersom svenska kronan stärks gentemot euron påverkar det exporten och vi får räkna med neddragningar, frågan är bara hur snabbt dessa nedskärningar skall gå och andra faktorer som kommer påverka prisläget på bostäderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar