En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 9 augusti 2012

Torkan i USA kan eventuellt bli bättre...i oktober...


Amerikanska myndigheter hävdar att det inte varit så torr sedan ”the dust bowl” i mitten av 1930-talet. Minimalt räknar man med att förlora tio procent av skörden men det kan lika gärna bli uppåt 20 procent. Det är svårt att uppskatta.

Den värsta torkan i historien i USA inträffade under 1930-talet och 1950-talen, det är dessa år man brukar kalla the Dust Bowl.

Vissa regioner i USA är mer mottagliga för torka än andra. Torka kan vara mer skadlig än tornados, tropiska cykloner, vinterstormar och översvämningar tillsammans. Till skillnad från en orkan, tornado eller översvämning, brukar uppkomsten av torka ske gradvis under en längre tid.

Dust Bowl på trettiotalet var en period av svåra "dammstormar" av torkad jord, som orsakade stora ekologiska och agrara skador på amerikanska och kanadensiska prärien från 1930 till 1936 (i vissa områden fram till 1940). Fenomenet orsakades av svår torka i kombination med årtionden av extensivt jordbruk utan växelbruk, utan att lägga jord i träda och täcka fält med täckgrödor eller andra tekniker för att förhindra erosion. Man ägnade sig även åt djup-plöjning av orörd matjord på the Great Plains vilket hade ersatt de naturliga gräs som normalt höll jorden på plats och fångade fukt även under perioder av torka och kraftiga vindar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Drought_in_the_United_States


Under torkan 1930-talet, utan något naturligt "ankare" för att hålla jorden på plats, så torkade det till damm som blåste bort österut och söderut i stora mörka moln. Ibland svärtade molnen himlen hela vägen till städer som New York och Washington, DC.  Mycket av marken hamnade i Atlanten. Dessa enorma damm stormar givna namn som "Black Blizzards" med ofta nedsatt sikt till ett par meter (ca en meter). 


Dust Bowl under 30-talet påverkade 100.000.000 tunnland (400.000 km2), med fokus på Texas och Oklahoma samt angränsande delar av New Mexico, Colorado och Kansas.

Miljontals hektar av jordbruksmark blev oanvändbar, och hundratusentals människor tvingades lämna sina hem, många av dessa familjer reste till Kalifornien och andra stater, där fann de ekonomiska förutsättningarna lite bättre än de som de hade kvar själva. Utan att äga någon egen mark reste många från gård till gård för att plocka frukt och andra grödor mot svältlöner. Författaren John Steinbeck skrev senare The Grapes of Wrath, som vann Pulitzerpriset och Of Mice and Men om den här tiden.


Andra allvarliga fall av torka har skett varje tio-tal år i USA. Under 1950-talet började torkan i sydvästra USA, New Mexico och Texas under 1950 och 1951, torkan var då vida spridd genom centrala slätterna, Midwest och i vissa Rocky Mountain States, särskilt mellan åren 1953 och 1957, och under 1956 var delar av centrala Nebraskaäven nära nivån av "extrem torka" indexet. Från 1950 till 1957 upplevde Texas den svåraste torkan i historien. Vid den tidpunkt då torkan äntligen var slut, hade 244 av Texas 254 län förklarats vara federala katastrofområden.

Den nuvarande torkan kan man kanske säga började 2008-2011 i Californien torkan fortsatte genom 2010 och slutade inte förrän i mars 2011. Torkan skiftade öst under sommaren 2011 för att påverka en stor del av sydvästra och Texas. 

År 2011 var det den intensiva torkan som slog till mycket kraftigt i Texas och i en stor del av sydvästra delen av regionens såg man att det var den värsta torkan sett sedan åren Dust Bowl under 1930-talet. Merparten av torkan i Texas slutade eller hade det lättare under våren och sommaren 2012 när nederbörd kom tillbaka till regionen. 

Man tror att en kombination av La Nina och klimatförändringar har bidragit till den intensiva torkan.

År 2012, blev det en nordamerikanska torka. Samtidigt svår till extrem torka utvecklades i den nedre Mellanvästern och Ohio Valley samt södra och centrala klippiga bergen. Detta ledde till stora bränder i Colorado, inklusive rekordstora Waldo Canyon elden, den mest destruktiva i Colorado historia. 

Detta torkar ut jordarna och vegetationen mycket snabbare än normalt. Släpar effekter av La Nina, klimatförändringar, och även en stor ihållande övre nivå av högt tryck närvarande över stora delar av Nordamerika sedan slutet av vintern har alla bidragit till den torka och över medeltemperaturen sedan februari 2012. 

Kombinationen av hög värme och svår torka har resulterat i vädermönster inte sett sedan 1988, 1954, och Dust Bowl och kring den stora depressionen på 1930-talet till vissa områden, särskilt det nedre Midwest.

Några av de värst drabbade staterna i dagsläget är Oklahoma. Colorado. Kansas och Texas. Men över 1 000 kommuner i 26 delstater har förklarats som naturkatastrofområden. President Obama har begärt att kongressen ska godkänna katastrofhjälp till jordbrukare och andra drabbade.

Juli var den hetaste månaden som uppmätts i USA sedan regelbundna mätningar började göras 1895. Det tidigare rekordet var från 1936. De senaste tolv månaderna är den varmaste perioden som uppmätts i USA. 

USA är världens största exportör av majs, vete och sojabönor. När så mycket av produktionen försvinner är risken stor för prisökningar. Råvarupriserna för vete och majs har redan stigit kraftigt. Priset för en tunna majs har ökat med 50 procent de senaste två månaderna. 


När jag tittar på hur det historiskt sett ut med torka i långa perioder tidigare i USA:s historia kan jag tänka mig att den här torkan kan vara genom hela detta årtionde med lite variationer år från år. Oroväckande minst sagt, då vi helst inte vill se matjord blåsa som stora svarta moln rakt ut i havet. Men om jordarna nu kommer torka ut flera år på raken är det inte omöjligt att liknande scenario händer igen. 

Jorden i många stater i USA är nu så torr att den börjat spricka på djupet, och jord i så dåligt skick behöver längre period av stabilt regn för att eventuell kunna återställas och få fukt tillbaka ned djupare ned i marken.

8 kommentarer:

 1. +1 För ett långt, bra och allmänbildande inlägg! De måste lägga jordbruket till mindre enheter som kan ta hand om sina jordar. Rovdrift på matjord är bra korkat.

  SvaraRadera
 2. Ja vi eroderar matjorden i en oroväckande takt även vid vårt "normala" jordbruk nuförtiden. Men plötsliga kriser såsom detta gör att det eroderar allt fortare, och blåser det bort i jättemoln som på 30-talet kommer vi att ha en enorm katastrof framför oss. Vi är ju långt fler människor nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en extrem novis, läst någon bok av Joel Salatin och kikat på föreläsningar online etc.

   Jag ser framför mig high-tech människor ständigt uppkopplade som tar hand om sin egen plätt i min Utopi. Den lär inte slå in såsom jag ser den men att skala ned är ett måste det förstår även obildade lilla jag.

   Gå över till jordbruk där man inte plöjer, manuell ogräsbekämpning... vad mer kan man göra för att inte erodera jordarna? Bara genom att tillägga manuellt arbete på åkern omöjliggörs dagens hypereffektiva jordbruk misstänker jag. Skapar jobb och dyrare men bättre livsmedel misstänker jag också.

   Radera
  2. Jag gillar ju att läsa det är lite av min hobby, men det finns studier gjorda i USA till exempel som visar att dels kan man undvika att plöja för djupt genom att använda andra typer av maskiner, samt att inte plöja för tidigt på våren hjälper också till att inte erodera bort jord i onödan samt att jorden heller inte torkar ut för mycket i onödan. Vid tester visar det att hur mkt grödor man får ut blir jämförbar mängd så det finns inga egentliga vinster med att tex. plöja för djupt så att säga "i onödan".

   Radera
  3. Prärien är en typisk gräslandskap där stora landlevande djur har utvecklats. Eftersom den oftast har en torrperiod är det svårt för organiskt material att förmultna, den oxiderar i stället. Det enda sätt är att få det torra gräset att förmultna är att låta djur beta det och förvandla det till gödsel. Det är den teknik som Joel Salatin använder på sin gård. tricket är att ha många djur som betar intensivt på en begränsad yta för att sen låta marken vila tills växtligheten har återhämtat sig. Det är en som heter Alan Savory som har utvecklat denna metod. Tro det eller ej men enligt honom behövs det mer djur, inte färre, för att hindra ökenspridningen på de stora grässlätterna här i världen. http://permaculture.org.au/2010/10/07/holistic-management/

   Radera
  4. Smart, det hade jag aldrig kommit på.:) men det finns ju en del riktigt "clever people" i världen som tur är. Fast jag antar att tyvärr får de som gör viktiga framsteg inom "gräs" inte lika mycket tack som de som forskar inom exempelvis "cancerforskning" eller "fysik" osv...fast det kan vara nog så viktigt...

   Radera
 3. Gräsrotsundervisning är bildande. Jag uppskattar det. Men ibland får man se upp för att inte missa himmelska fyrverkerier. Persiderna äger rum i helgen - nästa tillfälle om 110 år. Inte för att det behövs som mat, men synd att missa gratis underhållning.

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, man ska uppskatta naturens under.. fast stjärnfallen är årligen, men kometen som orsakade stjärnfallen kommer som du säger var 110:e år.:)

   För de som missat vad Nanotec pratar om så är det på lördag kväll och natt från ca. 22.00 om jag inte missminner mig, titta rakt upp i skyn, eller mot stjärnbilden "Persiderna".

   Radera