En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 9 augusti 2012

Varning för Obligationer...

Som konstaterats många gånger tidigare kommer vi inte att få någon pension att tala om, eftersom att världsekonomin ligger på fallrepet och tidigare pensionslöften visat sig vara bluff och båg. När även obligationer blir en osäker hamn för att trygga sina pensionspengar så blir detta ytterligare ett moln på pensionshimmeln.

Jag har skrivit lite om pensionsbluffen tidigare här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/bromsen-balanserar-vara-framtida-icke.html och här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sitt-still-i-pensionsbaten.html.


Den här gången är det SvD som skriver om obligationsfonderna som ligger illa till. Eftersom vår börsmarknad varit skakig de senaste åren har många valt att söka sig till räntefonder för att dessa utgjort ett s.k. "säkert" alternativ jämfört med börsen.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/luften-ur-obligationsfonderna_7407442.svd

Kanske särskilt populära har s.k. obligationsfonder (långa räntefonder) varit och de har de senaste fem åren slagit den svenska börsen med råge.  Men nu har luften alltså "gått ur obligationsrallyt".

Sveriges största obligationsfond, Swedbanks Absolutavkastning Ränta (med en årsavgift på 0,95 procent), har stigit med 1,4 procent under årets sju första månader. Många andra populära obligationsfonder noterar uppgångar på omkring 2 procent och de får då svårt att mäta sig med flera av de vanliga sparkontona.

Den avgörande faktorn är ränteutvecklingen. Räntorna har haft en sjunkande trend i många år och det gynnar utvecklingen för obligationer; fallande räntor gör nämligen att priset på en obligation stiger. I mitten på 2008 låg den 5-åriga räntan i 4,6 procent och den har nu fallit till 0,9 procent. Räntan kan inte bli så mycket lägre och har därmed spelat ut sin roll som draglok för obligationsfonderna. Nu finns istället risk för det omvända - att fonderna faller i värde.


Det finns därför en kursfallsrisk på 10-15 procent om räntan ska tillbaka till normala nivåer på 3-3,5 procent. Många bedömare räknar visserligen med fortsatt låga räntor en tid, men på sikt kommer räntorna att stiga. I Nordeas senaste prognos spås exempelvis en 5-årig statsobligationsränta på 2 procent i slutet av nästa år. Hanteringen av eurokrisen blir därför avgörande för utvecklingen även för dessa obligationsfonder.

Problemet är alltså var man skall sätta sitt obligatoriska pensionssparande som man ej helt får ta ut ifrån fondmarknaderna då vi måste "sitta still i pensionsbåten" tills den helt har kapsejsat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar