En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 26 november 2012

Konsumtionssamhället kostar vår tid...

Jag har varit sjuk i helgen så jag har haft en ursäkt att ta det lugnt och se på gamla tv-serier. Det slutade med att jag såg en del av StarTrek.

StarTrek är ju trots science fiction och underhållningsvärdet ett av få tv-program som diskuterat filosofi, "vad är liv", som kan ett dataprogram eller hologram någonsin tillskrivas mänskliga rättigheter, eller moral såsom "rätt och fel". När är det rätt att ingripa och bestämma när det gäller andra världar och kulturer eller hur andra varelser väljer att leva sina liv. Har vi någonsin rätt att ingripa? Ofta har varje avsnitt ett moraliskt dilemma som tittaren och besättningen måste ta ställning till.

Det slog mig dock att karaktärerna i StarTrek oftast skall föreställa en mer upplyst och bättre del av oss själva, medan andra utomjordingar man möter oftast får spela "sämre" versioner av oss själva där de gör sådant som vi människor tidigare gjort i vår historia, men som vi nu skulle vända oss emot. Det är sällan någon gör något i StarTrek för att de är onda, men de har helt enkelt andra egenintressen och orsaker som gör att de tror att de "måste" göra något som sätter dem i detta moraliska dilemma.


Karaktärerna ägnar även en god del av sin tid till att förbättra sig själva och att använda sin tid effektivt. De ägnar inte så mycket tid till "heminredning", eller alltför triviala förströelser. Ofta har de ett syfte i att förbättra sig själva eller göra något bättre för varandra med den tid som de använder.

Här började jag tänka att tekniskt sätt så har vi nått en bit på vägen mot framtidens StarTrek, men moraliskt eller filosofiskt har vi människor stått stilla. Vi har inte mycket till ideal som styr vårt handlande utan oftast i vår moderna värld är det ekonomiska intressen eller egenintressen som styr oss.

Om vi ägnade en mindre tid åt kortsiktig lycka och förströelse som shopping, bestämma vilken färg vi skulle ha på tröjan, eller heminredning så skulle vi ha mer tid till att ägna till saker som kan ge en mer långvarig lycka. Familj, relationer får ofta i dagens samhälle stryka på foten för att det "inte finns tid". Men samtidigt har vi tid att driva ett hetsigt konsumtionssamhälle där vi bara förbrukar en hel mängd resurser för denna kortsiktiga lycka. I slutet av dagen hamnar mycket av konsumtionen i slutändan rakt ned i soptunnan och även om vi fått en kortsiktig nytta har den inte förändrat vår dag, vårt liv, eller vårt samhälle märkbart. Vi hade kunnat använda resurserna till något bättre men med en axelryckning har vi använt resurserna utan att egentligen få något för dem.

Kanske är kostnaden för konsumtionssamhället inte bara att vi utnyttjar våra resurser i en ohållbart snabb takt, men också att vi inte får tid för det som verkligen skulle betyda något för oss, eller som skulle göra verklig skillnad och förändring i världen.

Inte förrän vi slutar överkonsumera kommer vi att få tillbaka det dyrbaraste vi äger, vår tid. Om vi skall få det verkligt bättre, både för oss själva, vår familj, vårt land och vår värld måste lycka komma från något annat än denna kortsiktiga konsumtion. 

Kanske är det dags att vi hittar nya ideal, mål att sträva emot och andra saker som kan ge oss självuppfyllelse och mening? Frågan är kanske hur vi når denna insikt och "framtidens upplysning"? Var är vår tids filosofer? 

Tills vidare får jag kanske fortsätta titta på StarTrek och drömma vidare om en bättre värld...

9 kommentarer:

  1. Har du läst "Lyckliga i alla sina dagar" av Nina Björk? Du hittar mycket stöd för de här tankarna där. Hon tycker att vi ägnar för mycket tid åt just "skitdrömmarna".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej har faktiskt varken läst eller hört om den, hittade dock en bra recension här: http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/nina-bjork-lyckliga-i-alla-sina-dagar-om-pengars-och-manniskors-varde

      så jag antar att jag får leta reda på boken och läsa på lite!

      I övrigt så tror jag att vi inte kommer att komma någonvart i världen, om vi inte ändrar vad vi drömmer om, precis som jag tror att hon också menar...

      Radera
  2. Jag har tidigare skrivit i liknande banor om just bristen på tid i samhället. Eller rättare sagt vårt användande av tiden. Vi spenderar tiden med att vara upptagna och distraherade. Jobbet suger vår energi och kreativitet, konsumtionssamhället och vår strävan efter att bli underhålla tar död på resten. Det lilla som finns kvar räcker inte till för oss att sätta oss in i världen problem, vår ekonomi, vår personliga utveckling, våra relationer eller vår framtid.

    Resultatet blir att vi stänger av allt annat än det som absolut är nödvändigt för vår "överlevnad". Dvs handla mat, sova nog så att du orkar jobba dagen efter och ta hand om ev. barn och familj.

    Det finns ju forskning på detta också att samhället skapar en konstant stress i kroppen och detta avstängande av vår uppmärksamhet och tankar är just ett svar på denna konstanta stress. Ett sätt för kroppen att överleva.

    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är hur vi kan konstruktivt "stänga" av stressen och använda vår tid mer effektivt och bättre utan att dras med i konsumtionshysteri? :)

      Radera
    2. Ja.. steg ett är att göra vid medvetande hur det ligger till. Många är blinda för att ens se det. För upptagna för att ens reflektera.

      För mig handlar det om att skapa buffert och manöverutrymme. Dvs jobba bort skulder och skapa en jobbmiljö som ger frihet och tid över. Inga skulder och tid att disponera ger mig tid över till annat.

      Men detta är svårt eftersom hela samhället är byggt för att hindra detta.

      Jag har inget bra svar förutom att fortsätta som du gör med att skriva inlägg och ifrågasätta. Alltid väcker man frågor hos någon. Det är svårt att tvinga på tankar som dessa på någon... tyvärr :)

      Vi måste nå en kollaps för att stora massan skall vakna, men vi kan göra mycket för enskilda individer!

      Radera
  3. Som sci-fi nörd tycker jag Star Trek tillhör de bättre tv-serierna som finns. Kapten Jean-Luc säger en hel del intressanta saker om ekonomin i framtiden; på 2300-talet finns inte materiella behov, utmaningen ligger i att förbättra och berika sig själv. Det hade varit spännande att testa ett par dagar i ett sådant samhälle.

    SvaraRadera
  4. Som Scifi-nörd tillhör Star Trek mina favoritserier. Kapten Jean-Luc säger en del intressanta saker om ekonomin på 2300-talet; I framtiden finns inget materiellt behov, utmaningen är att förbättra och berika sig själv. Det hade varit spännande ett leva ett tag i ett sådant samhälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, att man "har allt" skulle leda till att människan ändå gör saker för mänsklighetens bästa. Men vad vi sett av detta idag, är att västvärlden som ändå skulle kunna sägas ha haft allt, ändå inte lärt sig några dygder eller att göra något bra av alla resurser som man har haft.

      Så frågan är ändå hur vi skulle ta det steget till att faktiskt vilja göra oss själva, och världen bättre. För bara att få våra materiella behov tillfredsställda verkar bara ha gett ett mer-behov. Mer saker, mer kläder, mer inredning, eller mer slit och släng. Vi har ännu att upptäcka ett värde bortanför detta.

      Radera
    2. Om man fortsätter på Star Trek temat så är den nya drivkraften för människan sprungen ur en massa år med svält, krig, strulande ekosystem och elände som karaktärerna i serien undrar hur vår art överlevde över huvud taget.

      Det är intressant hur mycket av våra ägodelar som "måste" bytas när de blir "för gamla". Att förstå psykologin bakom behovet av nya produkter som inte förbättrar vår vardag t.ex. kläder och inredning känner jag skulle vara väldigt nyttigt.

      Det hade varit väldigt tråkigt att leva under en massa år med konflikter över minskande resurstillgångar m.m. Jag vill ändå tro att människan är kapabel till mycket bra här i världen.

      Radera