En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 5 november 2012

Behöver 3D printers regleras?

Här finns en sida som ägnar sig enbart åt ett Wiki Weapon project. http://defensedistributed.com/

Målet med det här är att man skulle kunna skapa en fungerande 3D modell som man sedan skulle tillåta vem som helst att få tillgång till för att sedan printa ut på sin maskin. Om Cody Wilson och de han samarbetar med framgångsrikt skapar mönster för fungerande vapen, skulle det göra det möjligt för nästan alla 3D-skrivare att skapa ett skjutvapen. Användarna skulle bara behöva ladda ner filen och skriva ut vapnet.


Det verkar alltså som att 3D printers fått ett nytt användningsområde, efter det visar sig att man lyckats printa ut fungerande vapen (se filmen). Frågan är nu om den här tekniken måste regleras, eller hur vi nu går vidare.
http://gcn.com/blogs/emerging-tech/2012/10/will-3d-printing-be-regulated.aspx?s=gcndaily_091012

Just nu tror jag att materialet till 3D skrivare, utifrån vad jag förstod. Endast skulle klara av att skapa .22 kalibriga skjutvapen då vapen med en större kaliber skulle behöva starkare material och därmed skulle inte detta vara något "stort" problem i dagsläget då .22 kaliber inte är "särskilt farliga". Men ändock tillräckligt farliga för att man inte vill ha dem i cirkulation som leksaker.

Frågan är också om inte 3D printers kommer att komma med olika printers material och att det i framtiden även skulle hålla för vapen av större kaliber.

Som jag ser det är det nu bara en tidsfråga innan en sådan här modell för att skapa skjutvapen på 3D printers finns tillgängliga på Internet och den tekniken kan inte vara långt borta när man nu kommit så här långt i processen. Alltid med teknik så är frågan vart den tekniken kommer att ta oss. Vad som är möjligt att göra, och vad det kommer att leda till.

9 kommentarer:

 1. 3D skrivare har en del av pandoras ask i sig.
  Har du byggt en kan du enkelt bygga flera.
  Styrningen av skrivaren görs oftast av ett controllerkort som heter Arduino, kortet finns överallt dessutom kan du ladda mer ritningarna på kortet och bygga egna kort själv.
  Att försöka att ha kontroll över 3D skrivare är redan försent.
  Googla arduino, makerbot, rep rap och thingiverse så förstår du vad jag menar.

  SvaraRadera
 2. Tror inte att det behöver vara så svårt. Lagstifta mot kulorna istället för vapnen. Det kommer att vara svårare att printa kulor...

  SvaraRadera
 3. När lasern kom såg många risken för framtida strålvapen och de hade rätt. Idag använder vilsekomna omogna personer laserpekare för att blända och ibland skada synen på tex piloter, buss-, ambulans- och brandbilspersonal. Hade vi haft det bättre utan laser?

  När Alfred Nobel uppfann dynamiten (gjorde nitroglycerin lätthanterligt) såg han det som så fasansfullt att det skulle göra slut på alla krig. Hade vi haft det bättre utan dynamit?

  Internet gjorde det möjligt för en dataspelsberoende vilsen och mentalt störd norrman att beställa diverse kemikalier enkelt. Hade vi haft det bättre utan datorer?

  Svarv, fräs, borrmaskin och svetsaggregat används frekvent för att göra vapen. Hade vi ...

  Mitt svar är nej på alla frågorna.

  3D skrivare är som såg, hammare och spik bra för att bygga hus men kan som allt ovan missbrukas.

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. I palestina bygger man raketer som kan flyga flera mil och leverera sprängladdningar. Det gör man i vanliga enkla verkstäder.
  Jag tror fortfarande en vanlig verkstad med lite enkel utrustning är farligare än 3D-skrivare kommer vara på många år.

  Ingen ropar efter regleringar av verkstäder.

  Kommer ihåg när en av sossarna i regeringen krävde att man skulle förbjuda parabolantenner när det var nytt... ;)

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 5. Etiken gällande tekniken handlar förutom kanske detta undantagsfaktum om folk bygger "farliga" saker med hjälp av tekniken, även design skydd.

  Om detta även blir till en marknad för piratkopiering, då man kanske lyckas göra fullgoda kopior av varor som annars säljs i butik, genom att man kan printa ut likvärdiga kopior av designen. Kommer detta bli en teknik som blir tillgänglig "i varje hem"? :)

  (som en sorts replikator i star trek)

  Om man hade en 3D printer hemma, skulle då inte piratbukten och liknande sidor sprida mängder av modeller till printern? En snabb check mot nämnda sida visar att det kanske inte finns så mycket kommersiella modeller för närvarande, men det finns ute en Space Marine modell till Warhammer 40k som jag vet att företaget GameShop har försökt att få ned från internet dock misslyckats med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Etik och moral måste komma från bottom up, allt annat blir lätt fel, tror jag.
   Det fanns ett projekt i Sverige som hette piratfabriken antagligen var de för tidigt ute de la ner projektet. Har hört att en del alessi designade prylar fanns att ladda ner på thingiverse.
   Definitivt kommer 3D-skrivare att vara en viktig del i våra liv i framtiden,

   Radera
  2. Jag skulle gärna vilja ha en 3D skrivare, även om jag inte vet till vad, ännu.

   Häromdagen behövde jag en plastsked till teflongrytan och då hade det väl varit behändigt att kunna "skriva" ut ett hushållsredskap i plast istället för att behöva gå ned till Åhléns och köpa ett.

   Men som alltid är det ibland svårt att se användningsområdena och hur stor nytta teknik ändå kan göra. Vem kunde tro att varje människa skulle "ha behov" av en mobiltelefon i alla lägen, trots att vi knappast ringer i den hela tiden?

   Radera
  3. 3D skrivare idag är som borrmaskiner på 1800-talet. Utvecklingen går dock snabbare nu och det finns utrustning inte bara för plast utan också för metall, keramiska material, choklad mm. Närmast kommer maskiner för tillverkning av sådant man har svårt att göra lika billigt och även sådan som inte går att göra överhuvud taget med andra metoder.

   Finns nog personer nära dig Rymdis som har delar i kroppen tillverkade med en primitiv replikator. Implantat tillverkas i Europa i över 20.000 ex per år nu och då räknas inte tandkronor där jag tror vissa tjänar astronomiskt just nu jämfört med för bara några år sedan när de gjordes med stor möda för hand.

   Hade en föredragning om GSM 1991 för ett gäng chefer på Telia. När jag sa att det kommer bli större än NMT och snart gå att ha i skjortfickan avfärdade en av dem mig med: "Du jag har sett testsystemet och det kräver större delen av en skåpbil när man kör det mellan Farsta och Arlanda för testningar. Aldrig att det går att krympa till bärbart så tekniskt avancerat som det är." Nästa år fanns den på marknaden, klart bärbar och där någon stans slutade jag bära armbandsklocka.

   Nanotec

   Radera
 6. När min far var liten hade de dynamiten i den gamla potatiskällaren.
  Men senare delen av nittonhundratalet har samhället gått in på den totalitära vägen och straffar den vanlige människan med hinder istället för tjuven.

  Raljant kan man säga: lås permanent in de tre hundra personer i Sverige som begår 90% av alla brott i Sverige så får polisen tid att ordna upp cykelstölder och den skötsamme medborgaren kan gå trygg på gatorna utan att vara rädd för rån eller våldtäkt.  SvaraRadera