En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 23 november 2012

Slentrian rasism...


Fotnot: Tydligen var denna bild uppsatt på ICA i Södertälje.

Vid första anblicken kan en sådan här bild se ut som ett skämt, ha-ha tänker en del, roligt att försöka välja Lucia om man gick klädd så...men om det är så man tänker så märkte man nog inte andra saker med det här "skämtet". Att bilden som sprids har fler betydelser.

Samtidigt sprider nämligen denna bild ett annat budskap som är dolt. Om man tycker att denna bild bara är rolig så förstår man inte slentrian-rasismen bakom bilden. Att för att tycka det är roligt måste man tycka det här är bilden av muslimer i Sverige. En bild som alltså inte blir särskilt mångfacetterad om man ser den så här.

Muslimer i Sverige bär sällan en så här heltäckande slöja, de är ofta välklädda o moderna, och har även slöjor i många olika mönster, färger och så att det blir estetiskt tilltalande mode. Eftersom bilden är sådan slentrian-rasism och sprider en sådan ensidig bild blev jag beklämd över att se att bilden delats tusentals gånger på Facebook och de enda kommentarer jag sett om bilden var inte en enda reflekterade över hur ensidig bild den förmedlade.

Eller att den också förmedlar att muslimer inte kan vara Lucia, därav inte vara delaktig i svenska traditioner. Ett exkluderande istället för ett inkluderande. Skämtet blir mindre roligt om man tänker på dessa undertoner bilden förmedlar.

Tänk om den här bilden, satt i korridoren på en skola. Då tror jag lärarna skulle ta ned den ganska snabbt, särskilt om det fanns muslimer på skolan, den sprider en ensidig bild av muslimer helt enkelt och blir så att den sprider ändå en typ av främlingsfientlighet mm. Den bidrar inte till att vidga vyn på hur en muslim är. Men tydligen tycker inte Facebook exempelvis att de behöver ta ansvar för sådana här bilder.

Här i Luleå hoppas jag dock på att vi kommit längre i detta, för här har de på IVIK haft minst en muslimsk Lucia redan. En muslimsk tjej som med ljus fin slöja, bar luciakronan ovanpå sin slöja, och det gick hur bra som helst. Detta kan ha varit förra året som jag såg detta fina arrangemang vilket också kanske bryter mot många fördomar som man har.

Förhoppningsvis kommer vi längre i framtiden, så långt att man inser rasismen genast i sådana här bilder. Precis som nidbilder som fanns av svarta om vi backar tiden inte så långt tillbaka i tiden. Förhoppningsvis kommer samhället att kunna se detta i bilden som presenteras av olika minoriteter, och utsatta grupper så att man när man förstått rasism mot svarta även kan se att man själv inte bör sprida vidare sådana här bilder utan att reflektera över att det också sprider vidare fördomar, rasism och asfalterar en ensidig bild av muslimer i Sverige.

Muslimer i Sverige blir inte accepterade för att man fortsätter sprida en ensidig bild av dem. Det är en slentrianmässig vardagsrasism som vi måste verka mot.

8 kommentarer:

 1. Håller helt med. Blev ytterst förvånad att några av mina vänner gillat den där bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då gäller det ta diskussionen helt enkelt, visade sig även att mina bekanta inte reagerande över att det är rasistiskt innehåll, varav en har en chefsposition vilket gör det ännu mer tråkigt när man inte reagerar på det eller tycker det är olämpligt innehåll för att postas på Facebook som ändå är offentligt media.

   Om man postar eller "gillar" saker där så är det ju samma sak som om man själv skulle satt upp den där lappen på exempelvis en skola eller i offentlig byggnad.

   På Facebook blir man även förknippad med sitt företag och sin arbetsgivare som man har, då det är känt vem man är och var man jobbar. Många företag vill ju även därför att man då skall uppträda som en offentlig person vad gäller att man bör följa företagets ideologi och vad de vill stå för och förknippas med offentligt.

   En potentiell arbetsgivare som skulle se att man postat något sådant måste ju även reagera över det. Att även om man påstår att det skulle ses som ett "skämt", så måste man ju reagera över att personen inte sett hur olämpligt det ändå är att posta det, och visar ändå på personens bristande omdöme.

   I ett sådant fall kan det även vara sådana saker som avgör ens lämplighet för att arbeta inom vissa yrken om man inte har någon självcensur på vad man tycker det är lämpligt att förknippas med.

   Radera
 2. Vad bilden visar är kvinnoförtryck!!!
  Visst skall du reagera på bilden, på kontrasten mellan de förväntade fria och glada lussekandidaterna och dessa förtryckta kvinnor, som aldrig skulle få ställa upp som kandidater eller t ex en het sommardag kunna ta sig ett bad på någon av våra allmänna badplatser.
  Förtryck är förtryck, även om det sker under religiös täckmantel.
  1951(?) fick vi rätten att gå ur svenska kyrkan utan att behöva gå in i ett annat av konungen godkänt kristet samfund.
  Detta betyder att vi har rätten att leva fritt från religion och religiöst förtryck, inte att det är fritt fram för religioner.
  Ett bra sätt att hålla kontroll på någon är att tvinga på dem en uniform.
  Schartauanerna i Bohuslän tvingade t ex församlingens kvinnor att klä sig i svarta hucklen och svarta kappor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev är denna bild inte representativ för muslimer i Sverige. Det är ett fåtal i Sverige av muslimerna som har så heltäckande sjalar så att det även täcker ansiktet.

   Vi ska respektera andras kulturer och kulturella uttryck. Däremot som sharia-lagar som där man kan bli arresterad för att inte ha på sig en nog heltäckande sjal eller klädsel är fel därför att då blir det ifrån statligt håll ett tvingande då är det inte religionsfrihet, men om man väljer själv att ha på sig sjal så är det också ett fritt val om det är ens tro.

   Förtryck är att inte låta människor uttrycka sina kulturella olikheter.

   Däremot påverkas vi också alla av den familj vi föds in i, det finns de som har föräldrar som tillhör svenska religiösa samfund som heller inte får "välja" om de skall gå i kyrkan eller inte på söndagarna eller att de måste delta i familjens religiösa ritualer. Så total valfrihet vad gäller tro finns nog inte någonstans man blir påverkad av den kultur/familjestruktur man föds in i. Man väljer inte sin familj och därmed följer olika förväntningar från familjen med den familj man har.

   Familjer har alla krav på hur barnen skall uppföra sig. De där osynliga kraven väljer man ju ändå själv om man skall leva upp till om samhället i övrigt är fritt. De flesta kommer dock ändå välja sin familj före samhället och vilja passa in i sin egen familjs normer och regler det är naturligt.

   En del jehovas vittnen har blivit uteslutna av sina respektive familjer t.ex. som inte velat träffa dem om de inte följt religionens påbud som ett svenskt exempel på "ofrihet" som funnits här. Jag hör sällan någon jaga organisationen jehovas vittnen om hur deras regler är eller deras tro har varit och att de på något sätt förtrycker och utesluter människor med sina regler.

   Jag vet heller inte vilken värld du lever i , men den värld jag lever i så har jag sett massor av muslimska kvinnor kunna bada på våra offentliga badplatser, och badhus. Deras tro gör dock att de har burkini/heltäckande baddräkt men det hindrar dem inte från att gå och simma om de så vill. Så att de inte skulle kunna bada på allmänna badplatser är en lögn.

   I övrigt så kan muslimska kvinnor visst bli valda som lucior, vilket jag skrivit i min text ovan att här på en av luleås skolor var lucian en muslimsk ung tjej.

   Så din syn på muslimer i Sverige är väldigt begränsad. Att de aldrig skulle få ställa upp som luciakandidater är också din personliga åsikt. Skulle du aldrig låta dem ställa upp?

   Sedan kan ju en del muslimer tycka att Lucia som ändå är mer av en svensk högtid, firar ett kristet helgon, ändå är i konflikt med deras egen tro. De kanske inte vill fira Lucia om de är djupt troende muslimer, det vet jag heller inget om.

   Du säger att vi har rätt leva fritt från religion inte att det är fritt fram för religion. Enligt dig har vi alltså inte religionsfrihet i Sverige, bara frihet att vara fria från religion. Kanske vill du förbjuda alla religiösa uttryck? Eller är det bara muslimerna (vissa av dem) som du vill förbjuda?

   Radera
 3. "Muslimer i Sverige bär sällan en så här heltäckande slöja, de är ofta välklädda o moderna, och har även slöjor i många olika mönster..."

  Kan man inte vara muslim utan slöja?
  Är inte det som att säga att de som jobbar på söndagar inte är kristna?
  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, fast av de som har slöjor* kanske jag skulle sagt. :) Visst är man muslim även om man inte bär slöja.

   Förövrigt var ordförande i muslimska föreningen här i Luleå, en kvinna, samt ej från mellanöstern om nu en del trodde alla muslimer kom från mellanöstern.

   Hon var istället ifrån Burma, och hade inte slöja till vardags.

   Tydligen kan man vara ordförande i en muslimsk förening utan att behöva tillhöra en stereotyp så att säga, och accepterades att vara ordförande av männen i föreningen utan problem. Man skulle ju kunna tro att muslimska män inte skulle kunna acceptera kvinnligt ledarskap, men det är också en sådan förutfattad mening, eller fördom.

   Radera
 4. Sorligt o se rasism överallt. Hade det varit nå liknande mot vita hade jag säkert skrattat iaf och INGEN hade sett det som rasism.

  Men nu handlar det om icke-vita o då ska det genast skrikas rasism.
  (Nu kan det ju vara vita också där men man associerar inte vita som muslimer i heltäckande slöjor)

  Hoppas världen blir gladare och mer tolerant så man får skämta om vafan man vill utan att det ska skrikas rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att "vita" i modern tid aldrig varit en utsatt grupp, det är alltid svårare att skämta kring redan utsatta grupper ta till exempel funktionshindrade, svarta, eller andra minoriteter, eller i det här fallet då muslimer på bilden.

   Det kan vara ändå så att det är humor i bilden, men problemet är att den ändå sprider en ensidig bild och då den här grupper redan dras med problem att bli accepterade i svenskt samhälle, så bidrar den här bilden till en ensidig bild av dem, och därmed till främlingsfientlighet.

   Om man skämtar om någon så måste det vara på lika villkor. Jag antar själv att det här skämtet inte var uppsatt av en muslim själv utan av en vit person som ville driva med sin bild av muslimer. Jag tror absolut också att det finns muslimer som kan ta illa upp över det här "skämtet". Så då är det förmodligen ett dåligt skämt. Ett bra skämt bör man kunna skratta åt själv också även om man är den som skämtet handlar om.

   Radera