En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 19 november 2012

Ge mjölkbönderna mer betalt!

"1990 fick en Mjölkbonde 3 kr / liter, idag 2012 fortfarande ca 3kr! Att dagligvaruhandeln tar ut flera kronor till, kommer bara ICA-handlare och andra led i handeln till del. Färskmjölken är ju bara en del i det hela, mkt mjölk används ju oxå till Ost, youghurt, fil m.m. Bidraget från EU är nödvändigt, annars måste bonden få ca 4-4.5 Kr / liter p.g.a mark, maskiner, diesel m.m är ju betydligt dyrare idag än 1990, eller har jag fel?Har du samma lön som du hade 1990? Kostar ditt bostadshus 800 000 kr ? Ge mjölkbönderna lön för arbetet 365 dagar / år."

Från en kommentator på artikeln på di.se / författare okänd. signatur "Född på mjölkgård"Från artikeln: Upprorsfanan har höjts av några östgötska bönder, och nu hotar de att med traktorer och andra fordon blockera mejerier runt om i södra Sverige. Deras krav är 30 öre mer per liter mjölk till bonden. Landets mjölkbönder har kallat till ett stormöte i Jönköping på onsdag för att lägga upp blockadstrategin, om planen får tillräckligt stöd.

Själv tänker jag att Sveriges bönder går en mörk framtid till mötes om de inte börjar få bättre ersättning snart. Priset på allt går upp, i följder efter peak oil, ökade kostnader för industriellt jordbruk. Men också utifrån att exempelvis mjölkbönder får så dåligt betalt för varorna de producerar. Eftersom mejeriet sitter i en monopol situation så har dessa hållit nere böndernas löner så att de nu arbetar för motsvarande slavlön.

Detta för ett arbete som kräver 365 dagar / års arbete. Djuren behöver mat och skötsel även om det är jul, helgdagar, eller om bonden är sjuk. I den här branschen får man i princip inga sjukdagar om man inte råkar ha turen att det finns någon man kan ringa in vid nödsituationer som uppstår. Men med små marginaler i förtjänsten väljer nog många bönder bort sin hälsa och arbetar istället.

Om de inte får bättre betalt så kommer många bönder att lägga ned, samt frågan är redan vilka i nästa generation vill ta över jordbruken i den situation som har blivit med dålig lönsamhet / svårt att överhuvudtaget ha lönsamhet, samtidigt som man vill leva upp till kraven på ekologiskt hållbart jordbruk och övriga krav ifrån staten på hur jordbruket skall skötas vad gäller djurhållning mm.

Själv skulle jag gladeligen betala 5 kr mer för mjölken eller till och med mer, bara det gick till bonden och inte till mellanhänderna. Jag ser själv inget alternativ till mjölk och mejeriprodukter, vi måste kunna ha ett jordbruk som lever. Jordbruket måste kunna fungera och bära sina egna kostnader. Eller får vi i framtiden hålla till godo med syntetiska produkter?

Jag hoppas verkligen att bönderna får igenom sitt krav!

5 kommentarer:

 1. Glöm svenska mjölkbönder, glöm svenska grisbönder. Glöm småskaligt jordbruk och djurhållning, tänk björn o varg istället. Det ska vara förenat med livsfara att ta en ridtur (senaste exemplet Falun-Borlänge) eller gå ut med hunden eller att skolbarnen ska få gå ut på rasterna. Landsbygden ska bort. Fundera på huruvida denna agenda kan ha något med arrogant EU-makt eller liknande att göra.

  Lissabonmasken

  SvaraRadera
 2. http://www.dalademokraten.se/Falun/2012/10/24/Motte-stor-vargflock-pa-ridtur-utanfor-Falun/ för de som inte läst...

  SvaraRadera
 3. För att kommentera händelsen med hästen skulle man ju undra om man inte behöver ta bort den flocken från det området. Det är för nära en tätort, som flocken nu håller revir, så risken är stor att någon fler människa kan råka på dem. Jag skulle säga skyddsjakt för att iaf minska flockens storlek..?

  De jagade ju uppenbarligen hästen och tur nog sprang hästen ifrån vargarna. Att vargarna dyker upp i par 2 och 2 från olika håll är jaktbeteende. Om de hunnit hoppa mot hästen hade den kanske stegrat sig, kastat av ryttare och sedan skenat därifrån. Då kunde ryttaren slutat som varg-middag.

  Men nu gick ju allt "bra". Mer tur än något annat. Nästa gång någon cyklar förbi där på cykel hoppas man att de är i god form och cyklar fortare än de tex. 10 km / h som en varg kan springa. Fast de springer säkert fortare än så på korta sprint-sträckor antar jag (när de ser sin middag inom räckhåll brukar ju vara motiverande)

  Jag skulle t.ex. inte låta barnen vara ute och leka om jag visste det fanns vargflock i området.

  SvaraRadera
 4. En av mina favoriter Gunnar Rundgren hade en artikel på sin engelska sida om det här. Faktum är att det är ett globalt problem, det kan till och med vara så illa att den största faran inte är brist på mat utan en framtida brist på jordbrukare! http://gardenearth.blogspot.se/2012/08/will-there-be-farmers.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra artikel och tyvärr är nog detta en verklighet på många ställen, även här i Sverige, där det helt enkelt saknas intresse från den växande generationen att vilja överta ett sådant hårt arbete...

   Radera