En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 12 november 2012

Endast 5% av biobränslen inom EU får komma från mat...

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen föreslog på onsdagen ett tak i EU på 5 procent för biobränsle i drivmedel som framställs ur matgrödor. Därmed måste återstående delen upp till 10 procent - som är EU:s mål till 2020 - komma från annat håll, främst avfall eller halm.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3561696.ece 

"Vi skickar ut en tydlig signal om att framtida biobränslen måste vara avancerade biobränslen. Vi måste satsa på biobränslen som faktiskt minskar utsläppen och inte konkurrerar med livsmedel". Biobränslen som framställs ur livsmedel har funnits orsaka lika stora utsläpp av växthusgaser som de fossila bränslen de ersätter genom att tidigare skogsmark börjar användas för livsmedelsproduktion.

Kommissionens förslag skapar också incitament för nya generationers biobränslen som inte ändrar markanvändningen, som alger, halm och olika typer av avfall. Kommissionen vill även införa faktorer om indirekt ändrad markanvändning när EU-länderna ska rapportera om utsläpp av växthusgaser. Från 2017 ska kravet höjas på hur mycket lägre utsläppen måste vara från biobränsle jämfört med fossila bränslen från 35 procent till 50 procent. "I framtiden kommer användningen av biobränslen att medföra betydligt mindre utsläpp av växthusgaser och minska våra importkostnader för bränsle".


Bild: Sockerrör skördas till biobränsle, i Brasilien. (Källa: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-bromsa-afrikas-utveckling-loser-inget_7069261.svd)

Som ett bra initiativ ifrån EU, med klimatfrågorna i fokus, och med en humanistisk anda för att skydda fattiga i andra delen av världen från att se deras mat omvandlas till drivmedel för den rika världens bilar. Tyvärr ännu ett hinder för oss rika att fortsätta vår bekväma livsstil. Teknikutvecklingen får allt skynda på om vi skall hinna med volym, teknik, tid och fortfarande ha det kapital och resurser som krävs för att skala upp och bygga ut eventuell teknik som kommer.

Naturligtvis är det en utopi att vi kommer att hinna i tid innan samhället kollapsar i sin nuvarande form. Huvudsaken är egentligen att vi inte fortsätter att utnyttja tredje världen som vi gjort under de senaste 1200 årens kolonialism. 

Av dagens stater i världen är det exempelvis bara 11 som inte varit kolonier. Nordkorea, Sydkorea, Japan, Kina, Taiwan, Thailand, Nepal, Afghanistan, Iran, Saudiarabien och Turkiet. Men att "utsugandet" inte längre får fortgå är en fantastisk humanistisk utveckling för människors värde. 
Eller så är det bara så att politikerna i EU inte insett vad konsekvenserna blir för dem själva och samhället omkring dem. Men jag vill tro att de gör detta, inte för att de inte förstår problemet, utan för att de accepterar att vi i västvärlden måste möta våra egna problem och inte låta det drabba de fattigaste och svagaste.

6 kommentarer:

 1. Avancerade biobränslen handlar det inte om för min del när jag efter en dag i skogen fått hem några kubik ved/virke.

  10 kubik kostar hemkört och klart kanske:
  3 liter bensin
  1 liter rapsolja
  2 tallrikar gröt
  några smörgåsar
  en fläskbit
  6 koppar kaffe
  16 kg hö
  1 kg havre

  Ska man minska på bensinen får man istället öka gröten...

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1kg havre eller 16kg hö är till hästen antar jag? :) menar uträkningen då att det är för just den arbetsuppgiften "dra hem en vagn" eller är det för den stunden på dagen, för antar att hästen ändå skulle ha behövt äta...

   *nyfiken*

   Radera
 2. /H

  EROEI, energinettot var med den gamla tekniken mycket hög. I ditt fall innehåller veden ca 1400 kWh. Uppräknade "kostnader" ca 50 kWh.

  På den gamla goda tiden var framtiden ljus, i motsats mot nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 m3 björk fast mått ger väl 26500 kWh?
   Kör vi gran blir det 20000 kWh.
   Så då höjs EROEI något litet till? 1:530?

   Det blir allt fler som kör häst i skogen. Gissningsvis fortsätter den trenden framöver. Lite utveckling på lasthjälpmedel skulle dock inte skada. Vi har rivit skogar förr med svans, yxa och häst. Det borde gå framöver också. Fast då måste något mer gå tillbaka till huggaren och kusken så att inte brukspatron tar storkakan...
   /H

   Radera

  2. /H

   Du har helt rätt. Jag räknade på 1 m3 travat mått, men glömde multiplicera med 10. Hur som helst så slås alla nu existerande energislags EROEI :s med hästlängder t ex metanol av majs eller vete, 1:1.1 (?) eller diesel gjord på trä som inte är mycket bättre.

   PS. Du kan ta bort frågetecknet efter 1:530. DS.

   Radera
 3. Brukar inte mäta, men när hon jobbar får hon det hö hon vill ha och en skopa havre på kvällen.  Frun alltså.  Äh, skojade bara...

  Det går inte att säga så noga för det beror på om vi kör med vagn eller doningar och vilket före det är och hur långt vi kör, om vi kör en dag eller många dagar osv osv

  Säg 3 kg extra hö på en halvdag.


  SvaraRadera