En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 5 november 2012

Kulturyttring: P.S. förlåt ifall jag väckte er...

En roman i mobilen. Låter det som en saga?

Just nu reser gamla mobiltelefoner omkring här i Norrbotten, inne i olika tidskapslar. De bär på historier och berättelser, sammanställda av två konstnärer. Kristina Lindström och Åsa Ståhl. De har samlat ihop gamla mobiltelefoner och i dessa hittat historier i SMS-form som de nu valt att sammanställa och återberätta som en historia. Allt som sker i berättelsen, har hänt, i området omkring Kiruna. Låter det inte spännande?


SMS-romaner är berättelser som skickas till mobiltelefoner. De har blivit en storsäljande litteraturgenre i Japan och nu gör man alltså ett försök här i Norrbotten. Tematiskt vill ”P.S. Förlåt ifall jag väckte er” ställa frågor kring teknikens roll i vardagen. Vad möjliggör den? Vad gör vi av den när den blir gammal?

Man kan alltså skriva upp sig att man vill prenumerera på den här berättelsen och då kommer den att skickas ut till din mobiltelefon. När batterierna dör i de här gamla mobilerna, så tystnar också berättelsen.”P.S. Förlåt ifall jag väckte er”

En SMS-roman om att bli dumpad, ihoptejpad och
hitta fram av Kristina Lindström och Åsa Ståhl.

Vernissage lördag 3 november 2012 kl 13-15
Kiruna Stadshus

"Fyra avlagda mobiler har väckts till liv, fått nya batterier och reser nu i Norrbotten
i varsin förseglad tidskapsel. De bär med sig spår av sådant som har skickats,
sagts och gjorts i kiruna med omnejd. På sin resa upprepar de
delar av detta material."

Vill du bli prenumerant?

1. Skicka ”ps” i ett SMS till 71 700.

2. Under några dagar kommer du att få en SMS-roman till din mobil.

3. När tidskapslarnas batterier tar slut kommer rösterna, en efter en, tystna.

4. Dela gärna med dig av det du hört, så som du vill och minns.
För att få SMS-romanen på något av följande språk, skicka ”ps fi” för finska,
”ps en” för engelska, ”ps nsam” för nordsamiska, ”ps mk” för meänkieli. 
Endast svenska abonnemang. Kostar som ett vanligt SMS.


Lindström och Ståhl kontextualiserar även "P.S. Förlåt ifall jag väckte er" i ett öppet seminarium på Luleå tekniska universitet 5 november 10.00 – 11.30 i hörsal A109 för er som bor i Luleå med omnejd.

"När historien tystnar för batterierna dör, kan de som emottagit delar av berättelsen välja att föra den vidare." Kanske kommer jag därför att kunna återföra en del av berättelsen här i kommentarerna till det här inlägget, om det kommer något spännande.

Jag skall prova att prenumerera på detta, förhoppningsvis är de mänskliga berättelserna precis så spännande, ur verkligheten som jag kan föreställa mig att de kommer att vara. Därför vill jag rekommendera detta även till dig som läsare, då det är en annorlunda kulturyttring av vår samtid och tillika lite av ett experiment att låta sig beröras av andras berättelser på det här annorlunda sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar