En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 28 november 2012

Julklappar som gör en skillnad...

Förra året stödköpte jag bland annat från stadsmissionen, samt skänkte pengar till Rädda barnen och Röda korset i juletid. Men faktum är att en del inte tycker om när man ger dem gåvor som är för ett socialt gott syfte. Alla blir inte glada över att veta att ett träd planterats i deras namn.

En del tycker att gåvor skall vara riktade till den person man ger den till och att man alltid själv måste skänka pengar till välgörenhet ifrån sitt eget hjärta och samvete och att man inte kan göra det i någon annans namn. Då har man även berövat dem deras egen glädje över att själva skänka något. Det verkar då egennyttigt att ha skänkt bort deras julgåva de förväntade sig av en, för att man ville göra något gott för någon annan än dem.

Däremot tycker jag det är en bra idé att ge vad jag vill kalla "socialt medvetna gåvor". Varför inte köpa lokalproducerade delikatesser, borde finnas något som tilltalar alla i den här kategorin.

Rädda barnen är också en av de organisationer som har vad jag vill kalla just socialt medvetna gåvor. I deras presentbutik kan man hitta gåvor som är tillräckligt konsumtions-samhälle betonade för att även slit-och-släng-personligheter som bara uppskattar nya blänkande konsumtionsföremål ska kunna uppskatta dem. Att Rädda barnen också gagnas av att man köper gåvor där är då bara en extra vinst i sammanhanget.

http://shop.rb.se/Section/Section.aspx?SectionId=5175100&MenuId=5175100  Det kan vara lite svårt att hitta till shoppen, men tror att det går att länka till den såhär. Annars följ hemsidan här: http://jul2012.raddabarnen.se/privat.html


Det går även att leta upp återförsäljare som säljer produkter som producerats på lokal plats i fattiga länder, med ett rättvisetänkande, där del av försäljningen går tillbaka till de som behöver det. Rättvisemärkning är ett sådant sätt att hjälpa de fattiga mer strukturellt genom att försöka börja köpa varor som de kan bygga en verksamhet kring, det hjälper dem en längre stund än en engångsinsats av att bara ge en gåva i pengar. Att till exempel bestämma sig för att alltid köpa rättvisemärkt kaffe exempelvis. Eller Fair Trade som det heter.

Jag kan även tänka mig att en mer verklig gåva är att ge någon sin tid eller göra något för sitt lokalsamhälle. Kanske kan man glädja sina egna äldre bortglömda släktingar med ett besök och visa att man tänker på dem. Kanske på ett fint sätt försöka hjälpa någon, som man vet har det sämre än en själv, det är själen av själva julen. Allt handlar inte om gåvor av pengar, men att ge någon stöd eller hjälp och av sin egna tid kan vara mer värdefullt.

Många hjälporganisationer har även julkort som du kan skicka som är jättefina som samtidigt stödjer Cancerfonden, Rädda barnen eller andra hjälporganisationer. Faktum var att på affären stod dessa julkortsställ så nära varann att det kändes svårt att välja vilka man borde stödja först och främst.

Men om man stödjer lokalproducerade varor så gör man även en skillnad vad gäller hur vårt samhälle är uppbyggt. Genom att satsa på sådana gåvor som är rättvisemärkta eller lokalproducerade gör man även en samhällsförändrande insats vilket också ger en mer långtgående effekt än bara någon slit och släng produkt som man redan har glömt innan nästa jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar