En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 9 november 2012

När ska vi börja göra något?

I spelet för gallerierna gäller det att låtsas att man har en plan fast man inte har en. Nu visade "trojkan" igen att det som sägs inte egentligen är det som sägs. De vet också att det spelar ingen roll med alla sparåtgärder som grekerna nu gör, utan det enda riktiga hade varit att gå i konkurs och ställa in betalningarna.

Kraven som de ställer på att Grekland skall hålla budget eller försöka uppfylla vissa "mål" som trojkan ställt upp, är det som de låtsas kräva för att inte europas övriga folk skall protestera mot de ständiga inbetalningarna i det svarta hål som bildats.

Om Grekland fått gå i konkurs, ställa in betalningar och övergå till sin egna valuta. Hade det varit enda sättet att kunna klara sig på en längre sikt. Men när det inte får ske, därför att då faller mer än bara grekland gäller det att låtsas som att det hela nog bara löser sig, bara de får dessa två år till på sig.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/9/trojkan-ger-grekland-tva-ar-till/

Samtidigt skulle "misstron" i systemet om grekland ställde in betalningarna, underminera hela systemet. Genom att försöka låtsas som att det nog kan reda ut sig så får man mer tid på sig innan systemet kollapsar. Fast en längre tid för att göra vad? (Som att flytta en båt innan vattnet försvinner?)


Så länge som man inte kunnat erkänna att det finns problem i systemet så kommer man heller inte sträva mot en lösning.

Samtidigt bromsar nu Tyskland in. En av de inom europa och euro-området som varit de sista som haft resurser och gått plus. http://www.di.se/artiklar/2012/11/9/tyskland-bromsar-in/

En krasch kommer allt närmare, för vad händer när ingen har några resurser längre? Sprider sig apatin? Att ha resurser och ett visst överskott ger ett större handlingsutrymme och fler alternativ. När vi tömmer ut våra resurser utan att börja använda dem till att påbörja en omställning så tappar vi även en annan viktig resurs nämligen tiden att kunna göra något.

Vad vill vi sträva emot under den här tidsrymden vi har på oss innan vidare finanskrasch?  Som det verkar så händer nämligen ingenting förutom att medelklassen här i Sverige ägnar sin tid åt mer avancerad matlagning, hemmafix och caffe latte. Livet går sin gilla gång. Snart är det jul och dans runt granen, lussebullar och juleljus. En del uttrycker tankar som "Man borde egentligen hängt mer med i vad det egentligen är som händer" när USA:s enorma underskott kom upp till diskussion.."men man vill ju se på tv.." Så det dagligen livet fortsätter.

I andra länder där det gått riktigt illa skriker befolkningen på gatan och har dagliga upplopp men vi har inte riktigt förmåga att ta till oss att något är fel ännu. När märker man att något är fel? Eller är det som den långsamt kokande grodan, att förändringarna går långsamt och att det är därför vi inte märker något?


Stockholmarna vill inte amortera, trots att detta budskap skrikits ut i media det senaste året.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/stockholmarna-ar-samst-pa-att-amortera_7651370.svd

Förra året hade dock inte arbetslösheten hunnit börja öka än, så kanske är det just det som krävs, att vi måste börja se verkliga konsekvenser här hemma i Sverige förrän folket skall få upp ögonen för problemen. Oturligt nog kommer det nog att vara i sista minuten och med ett mycket kort spann av handlingsutrymme.

När inte staten gör något och folket sover, vad gör vi då?

http://transitionsweden.ning.com/  Omställning Sverige är ett nätverk för aktiva.
http://www.helasverige.se/kansli/omstaellning-sverige/
http://omstallninggastrikland.se/ Omställning Gästrikland
Omställning Göteborg är en annan: http://www.omstallninggoteborg.se/oms/
Omställning Södra Halland http://omstallning.wordpress.com/
Jag hittar även liknande grupper, för Sigtuna, Uppsala, Österlen, Örebro, Linköping, Södertälje, Klippan, Karlstad, Stockholm, Trollhättan, Rättvik, Hälsingland, Falun, Lund, Hudiksvall, Norrköping, Nyköping, Söderhamn, Dalarna och många, många fler...


Kanske är det så att det är så här det måste börja, med små nätverk, grupper, information som sprider sig via bloggar, föreläsningar, diskussionsforum, till kommunernas politiker och även har SKL haft uppe frågan i en motion, om att erbjuda kommunerna stöd till omställning kring Peak Oil via att frågan väckts av Miljöpartiet. http://kongress2011.skl.se/motioner-och-handlingar/motioner/motion-40

Så här blev svaret: http://kongress2011.skl.se/motioner-och-handlingar/styrelsens-yttranden/motion-40-51-och-52 Med ett helt år till till ända har vi inte kommit så mycket längre i frågan.

Miljöpartiet har alltså försökt driva detta i SKL och även till riksdagen.
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=GZ10355&doctype=ip

Men som Ingves skulle ha sagt "Ingenting Har Hänt!".

2 kommentarer:

 1. Var hittar du alla intressanta bilder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag skriver om ett ämne så googlar jag ofta på något ord som hör till, och sedan tittar jag på google 'bilder' sökresultat på det ämnet och oftast dyker det upp något otroligt spännande som jag heller annars själv inte skulle ha sett. :)

   Så bilderna kan vara en överraskning för mig med.

   Radera