En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 30 oktober 2012

Stormen...

Så blev det ändå en storm som just i denna stund påverkar miljontals människor i stora amerikanska städer. Det värsta för de här städerna är såklart översvämning och strömavbrott. Stormen i sig verkar än så länge bara göra mindre skador på hus, byggnader och infrastruktur även om den rev bort en fasad på ett hus i New York.

Det krävs inte en Godzilla för att krossa en stad.



Så mina tankar är att översvämning är ett stort problem, samt blir det långvariga strömavbrott så har de en definitivt sämre situation. Särskilt om man bor i skyskrapor och sitter på 48:e våningen i ett hus som blir strömlöst. Bara att ta sig in och ut ur huset blir då en mardröm. Stora städer är helt beroende av energi för att  drivas, och om strömmen går finns det ingen anledning att stanna i staden. Nu är det dock försent att flytta på sig och kanske är det bättre att de rider ut stormen i någon lokal eller härbärge där människor kan samlas tillsammans. Det kommer att ta lång tid innan området, och städerna hämtar sig från det här. Att åtgärda alla skador som kommer att bli görs inte under överskådlig tid.

Andra tankar som kommer är hur det kommer sig att man lämnat sina bilar i ett underjordiskt garage, såg bilder på att detta översvämmades. Om man vet att det finns risk att staden ska översvämmas vill man inte ha  bilarna på en högre punkt istället för under markyta? Men det finns ju risker med allt och riskbedömningen är alltid svår att göra. Kanske tänkte man att man inte ville ha sin bil utomhus på grund av skador från flygande föremål som vinden för med sig mm?

Däremot kan man tänka att ju fler förberedelser man har gjort desto enklare och smidigare kan utrymning bli om man redan packat sin väska med det nödvändigaste. Mental förberedelse, men även att man packat väskan och samlat det man behöver. I en nödsituation är det antagligen inte en dator man behöver ha med sig utan mer basic saker för överlevnad som det då visar sig att man kanske inte har, eftersom att man aldrig varit tvungen att klara sig själv.

Valde man trots allt att stanna i staden så hoppas jag att man laddat med ficklampor, batterier, varma kläder,  vattentäta ytterlager, stövlar, första hjälpen utrustning, vatten och mat, "campingutrustning". Vattentäta väskor och behållare mm. I ett värsta scenario blir det ett kaos som gör att samhället får klara sig självt och att det tar lång tid innan vardagliga samhällsfunktioner fungerar igen.

Tunnelbanan riskerar på grund av saltvatten att komma att bli stående i månader i ett värsta falls, scenario och stormen är ännu inte över. Det innebär att New York borna kan tvingas leva med konsekvenserna av stormen under en lång tid framöver.

Nu kommer även stormen Sandy att förenas med ännu ett lågtryck och man förväntar sig en snöstorm av sällan skådat mått. De här stormarna kommer att bli mer frekventa än tidigare, och detta beror på klimatförändringarna att vi får se allt extremare väder. Det är alltså antagligen inte sista gången som även det här området kommer att drabbas.

Ett hårt slag även ekonomiskt mot en stor ekonomi som USA som redan börjar se det kärvare ekonomiskt. Att laga fönster och sådant som gått sönder, gör ingen rikare utan däremot fattigare. Även om det kortsiktigt kan se ut som att BNP höjs när aktiviteten ökar. Men verkligt rikare blir vi av att hushålla med resurser, inte att lägga enorma kostnader på att försöka bevara vår nuvarande levnadsstandard. Då är alla dessa kostnader bara att se som onödiga extrautgifter.

Vi behöver alla lära oss att vara mer förberedda på vad vi gör i situationer när vi blir stående utan ström, och samhällets skydd. Att en stad kan bli strömlöst under en kortare eller längre period är ingen chockerande nyhet i sig, utan egentligen något som vi måste räkna med i framtiden. Om vi är beredda och redan har gjort vissa förberedelser, så hjälper vi oss själva men även varandra. 

Här i Sverige har vi "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap" samt "Civilförsvarsförbundet" som har en del information till allmänheten på sina hemsidor. http://www.civil.se/tips-rad/ eller https://www.msb.se/sv/Start1/Malgrupper/Privatpersoner/

7 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej Maria, vad kul att du tappert fortsätter läsa!:)

      Radera
  2. Visst, vi har klimatförändringar över planeten - aningen varmare totalt, kanske även vattentemperaturen. Vad dessa förändringar sedan beror på är det väl ingen som med säkerhet kan säga.

    Hela historien är fylld av konsekvenser av både snabba och långsamma klimatförändringar. I tex Persien i det Akkadiska imperiet ca år 2 200 f. Kr. avbröts pågående byggnadsverksamhet, städer avfolkades och imperiet kollapsade. Arkeologerna har kommit fram till att denna civilisations nedgång berodde på klimatförändringar.

    Vi har tur och lever i en geologiskt mycket lugn period i jämförelse med extrema händelser under årtusendena eller årmiljonerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket nära 100% av alla meteorologer, kemister och fysiker är överens om växthuseffekten. Helt utan den skulle vi ha en genomsnittstemperatur på ca -18. Tex koldioxid tar till sig infraröd strålning från jorden och strålar sedan tillbaka en del av den istället för direkt ut i rymden. Det är samma effekt som glaset i ett växthus. Synligt ljus från solen går rakt igenom medan värme reflekteras.

      Sedan finns det de som av ekonomiska skäl vill fortsätta som tidigare och de är många fler.

      Lokalt sker förändringar i temperatur och vi har kortare svängningar som ger stora konsekvenser lokalt. Större vulkanutbrott ger årslånga effekter tex.

      Nanotec

      Radera
    2. Utan växthuseffekten skulle vi inte ha liv på jorden överhuvudtaget, precis som Nanotec säger.:)

      Radera
  3. Lite dagen efter bilder, från efter stormen... New York. http://www.zerohedge.com/news/2012-10-30/east-coast-pictures-morning-after

    SvaraRadera
  4. http://www.zerohedge.com/news/2012-10-30/new-york-paralyzed-subways-shut-down-indefinitely-subway-chief-worst-disaster-ever

    lite bilder från tunnelbanan, ser inte så bra ut, det kommer ta mellan 14h-4dagar bara att pumpa ut vattnet som kommit in, så det är svårt för myndigheterna att säga när tunnelbanan kommer fungera igen.

    SvaraRadera