En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 15 oktober 2012

Politikers bonussystem börjar ifrågasättas...

En avlönad politiker som haft sitt uppdrag i tolv år och som är över femtio, har rätt att ta ut pension varje månad, utan att lyfta ett finger, till dess han eller hon fyller sextiofem. Så ser rekommendationen ut från SKL, och den håller sig de flesta kommuner till. Men den arbetsfria inkomsten för resten av livet, den ifrågasätts nu alltmer.


Man kan fråga sig om det är rätt eller fel att ge politiker sådana fördelar av skattemedel för ett relativt kort arbetsliv inom politiken. Själv tycker jag ju att de absolut skall se över bonussystem som finansieras av skattemedel.

Två föregångskommuner:

- År 2011 beslutade Uddevalla kommun att skrota hela systemet.
- Samt Åmål har, sedan några månader, ingen politiker som är yngre än sextio, rätt att få ut förtida pension, oavsett hur länge han eller hon har haft sitt uppdrag.

Med tanke på åtstramningar inom andra sektorer tycker jag själv att det är på tiden att minska eventuella "fallskärmar" som sedan används som mer av ett bonusssystem. I vissa fall har svenska politiker exempelvis kunnat plocka ut pension fast de har ett nytt uppdrag annorstädes vilket de mer än väl skulle kunnat försörja sig på. Jag tycker inte det är förenligt med hur vi bör använda våra skattepengar.

Ett exempel på detta: Stockholms förra finansborgarråd Annika Billström får 54 000 kronor i månaden i visstidspension sedan tiden som politiker. Hon driver samtidigt ett företag där hon tar ut mycket liten lön, men desto större vinst.

Enligt bokföringen för Annika Billströms företag tog hon under ett och ett halvt år ut en lön på 90 000 kronor men också en vinst på 355 000 kronor. Eftersom vinsten inte sammanräknades med ersättningen från kommunen kunde hon alltså behålla sin pension. Annika Billström slutade 2006.

Eller ett annat exempel: Helt enligt reglerna plockar före detta politiker ut flera hundra tusen kronor om året - utan några som helst motkrav. "Jag har inte sökt några jobb, jag har haft den utgångspunkten att jag ville jobba utifrån de erfarenheter jag har inom ledarskap som kommunalråd så jag har inte aktivt sökt jobb." Det säger centerpartisten och före detta kommunalrådet i Ovanåker, Björn Mårtensson. Han fick under förra året ut drygt 330 tusen kronor i politikerpension.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5308839

Jag tycker även inte om när kommunala bolag som skapats för en allmän nytta använder bonussystem och betalar ut stora summor till de anställda. I Varberg fick exempelvis anställda 39620kr under en fyra års period som "bonus" för väl utfört arbete vilket belastade energibolagets budget med flera miljoner. Som kommunalt bolag borde pengarna gått till investeringar och förbättringar och inte ned i anställdas fickor.
http://hn.se/nyheter/varberg/1.1731798-warborn-ar-positiv-till-bonussystem

Inte ens privata företag och bolag skulle komma med ett sådant kostsamt bonusprogram då man skulle ha aktieägare att ta hänsyn till. Problemet med kommunal förvaltning är att allmänheten är att se som "förvaltare" eller "aktieägare" i det gemensamma. Tyvärr tar man ingen hänsyn till dessa då de inte får rösta på "bolagsstämmor". Kanske är det vad som är problemet, om man höll stämmor och kunde avsätta ledning och utkräva ansvar skulle politiker inte gå fria från konsekvenser av sina beslut om allmänheten misstyckte och då skulle de kunna avsättas som "VD" över bolaget "kommunen".

Men förhoppningsvis så kommer folket i allafall på något sätt att protestera över sådana här orättvisor, då sådana här bonussystem inte finns inom andra verksamheter, och det brukar bli tydligare när ekonomin går ned att folk sätter fokus på sådant man kunnat acceptera när tiderna varit bättre. Då kanske det blir en mer generell förändring över hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar