En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 12 oktober 2012

Fredagsmys: Sociala nätverk

Med Sociala Nätverk menar jag inte alls att man håller kontakten via internet, facebook, twitter, msn, icq, irc och mail, utan de sociala nätverk som faktiskt existerar i den verkliga världen istället för på ett opersonligt sätt via dator.

Att upprätthålla sina sociala nätverk, kontakt med släktingar, vänner, grannar kan vara viktigare än man tror. Men i dagens samhälle har trenden snarare gått mot varje-man-för-sig-själv. Man ringer hellre kanske en bil-bärgare och betalar för det än man skulle ringa en vän i ett läge då man behöver hjälp med bilen. 

Har man ett fel i hemmet ringer man kanske först hantverkare och snickare i telefonkatalogen istället för att fråga eventuella kontakter man har om vad de tror om problemet är någon man kan åtgärda själv eller behöver man verkligen anlita professionell hjälp. Trenden är alltså att man utgår från att man måste lösa alla sina problem själv och med hjälp av professionella hjälpare och man ringer inte först sitt egna nätverk.Många drar sig även för att fråga släkt eller vänner för de inte vill besvära dem, sedan finns det naturligtvis de som går åt andra hållet på skalan och frågar de man känner alldeles för ofta så att man i slutändan ses endast som en snål, girig, belastning som vänner, släkt och bekanta sedan istället försöker att isolera sig ifrån. Om man bara ringer sina vänner och bekanta när man behöver hjälp, skjuts någonstans, och inte för att få det goda sällskapet så kommer man snart att upptäcka att de man ringer slutar svara.

Att ge och ta handlar även om att själv ställa upp som flytthjälp ibland eller som stöd med barnpassning en stund när det kört ihop sig för någon. Ibland kan det även bara vara värdefullt att ställa upp med fika och trevligt sällskap kan vara nog så värdefullt för en del. I det gamla bondesamhället och på landet förstår man värdet av ett trevligt fika och bjuder gärna in grannar på en kopp kaffe och lite småprat. Samtidigt är man på landet mycket mer beroende av grannar i situationer då någonting behöver lösas i närområdet. Då behöver man ha en stark relation med tillit och tilltro till varandra.

Därför är man kanske mer beredd på att lägga ned tid på att bygga sociala nätverk, socialisera och vara trevlig och ta sig tid med grannarna för man vet att det här är något som behövs längre fram att upprätthålla sociala relationer så att man har stöd från varandra om det blir någon slags kris eller där man kan hjälpa varandra.

Jag tror att i framtiden med ett nedmonterat samhälle och samhällsfunktioner och service från kommun och stat så kommer grannar att bli allt mer viktiga igen. Granngemenskap är egentligen väldigt viktigt. Grannar är extra ögon som kan hålla ett öga på barnen. Det tar en hel by att uppfostra ett barn som man brukar säga. Fler ansvarsfulla vuxna i närområdet.

Sociala nätverk är också viktigt för att vi skall kunna ta hand om våra gamla. Ofta händer det på anhöriga eller släkt till den gamla för att hålla koll på att vårdapparaten fungerar och tar sitt ansvar. Om man då levt sitt liv isolerad och knappt ens håller kontakt med sina egna barn så kommer man kanske inte ha någon där som hjälper en själv när man blir gammal.


Man kan heller inte i framtiden lita på att samhället kommer att lösa alla sådana här bekymmer och ge allt stöd som man behöver. Mycket i samhället handlar trots allt även om oavlönat arbete när vi skall fungera tillsammans. Vi kommer aldrig kunna ta betalt för precis allt som utförs som arbete i hemmet. Genom att ha nätverk och relationer kan man byta kunskap och arbete med varandra. Någon behöver hjälp med sin dator och någon annan behöver hjälp med att titta på bilen och vad den har för fel. Någon behöver hjälp med att flytta och någon annan behöver hundvakt en vecka när den reser bort. Enkla saker som blir komplicerade om man inte har någon hjälp eller stöd omkring sig.

Fikat, grannsämjan, avlägsna släktingar, att hålla kontakten med sina vänner är alltså viktigare än man tror. Så kanske är det dags att minska tiden med datorn och tv:n där många sitter ensamma i sina lägenheter och öppna gemenskapen för att åter samlas med sina vänner, istället för att bara hålla kontakten via Facebook.

Så nu när det är helg, passa på att kanske ringa någon släkting eller gammal vän du inte hört ifrån på länge, eller varför inte ordna fika hemma hos dig och bjuda in kompisgänget? Ditt sociala nätverk är absolut värt att du lägger tid på det och värnar om det. En dag kan du komma att behöva ett nätverk att luta dig mot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar