En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 8 oktober 2012

Burning Wall Street...

Burning Man heter en festival som pågår varje år ute på playan i Nevada öknen. Med ett budskap om kreativitet, människans frigörelse, och att leva i harmoni med miljö och natur så har de under åren skapat en allt större sammankomst för konstnärer av alla de slag. 
http://www.burningman.com/


Det här året fanns även en större konstinstallation som hette just "Burn Wall Street" med en kostnad av 100 000$ och oändligt många timmar hårt arbete för konstnären så byggde han upp en träreplika av många byggnader från Wall Street som sedan brändes ned i ökennatten. Med ett politiskt budskap från Occupy Wallstreet rörelsen och Tea Party rörelsen kunde de samlas här under ett gemensamt budskap. Kopian tog ungefär två månader för 50 volontärer att slutföra. Den högsta punkten i installationen var 72 meter hög. Pengar donerades till projektet genom "Veteraner för fred". http://www.huffingtonpost.com/2012/09/04/burn-wall-street-otto-von-danger-burning-man_n_1855745.html

Projektet bestod av en falsk kopia av New York-börsens byggnad komplett med en daglig bell-ringer, även Bank of Un-America, och Goldman Sucks (komplett med ett jätte djungelgym tänkt att symbolisera "hur vridet Goldman Sachs är på insidan, eftersom de säljer aktier till sina kunder samtidigt som satsar emot dem"), Merril Lynched och Chaos Manhattan (uppkallad efter Chase) fanns också med.
http://www.huffingtonpost.com/2012/09/04/burn-wall-street-otto-von-danger-burning-man_n_1855745.html

Jag får ursäkta här att den här nyheten är ju lite "gammal" eftersom festivalen avslutades i början av september, men ibland tar det ju ett tag innan man upptäcker alla snirklande nyheter där ute i etern på internet. En del av er kanske redan har sett detta på grund av att nyheten alltså är en månad gammal. :)

På Burning Man samlas tiotusentals människor för att delta i ett event som sträcker sig dygnet runt under en vecka i Nevadas "Black Rock Desert". När festivalen är över ska de inte lämnat något avtryck eller spår på playan. Därför måste man skydda marken när man bränner saker i öknen för att annars skulle det lämna brännmärken som förevigt skulle förstört ökenytan. De är väldigt noga med sådant på den här festivalen så trots att det ser destruktivt ut så bör ingenting ha förstörts som inte var meningen att brinna. Såsom träet i konstinstallationen.Burn Wall Street
by Otto Von Danger
Oakland, CA

Burn Wall Street (BWS) is a very political piece coming from a neutral point of view. We see the Tea Party and the Occupy movements as very similar. The are both groups of Americans that know that things must change. One group has been hijacked by the Right wing extremists and the other the Left wing extremists and using wedge issues keeping them both from the actual goal of reforming Wall Street and saving our economy. We are not 1%ers or 99%ers, we are all Americans that need to fix this. Because the rest of the world is linked to our economy this affects the whole world. We’re asking people to put down their Bibles and Communist Manifestos so we can get together and come up with actual solutions from a rational perspective.


För de som är intresserade av andra konstinstallationer från Burning Man 2012 så rekommenderar jag deras stora konstgalleri av foton från veckan. Det återfinns här:
http://galleries.burningman.com/browse?mediatype=photo

3 kommentarer:

 1. Ger en känsla av pyromani. Känner mig lite främmande för att lägga stor möda och pengar på att bygga upp för att sedan bränna ner.

  Gillade ändå fyrverkeri vm i Stockholm kring millennieskiftet fast det sedan stoppades med beskedet att fyrverkeri gav stor nedsmutsning av Saltsjön. Tycker man kunde nöjt sig med att förbjuda de värsta kemikalierna.

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, under "Burning man" festivalen är det många som avslutar under veckan med att bränna sitt konstverk. Kanske för att det ser effektfullt ut mot svart mörk himmel ute i en kall öken?

   Jag skulle inte heller kunna bränna något som jag skapat det känns som att det går emot själva skapandet när man också förstör det.

   Radera
 2. Ja tänk om de lade ner all den energin på att göra något bra istället, de verkar ju inte sakna gnistan i alla fall !

  SvaraRadera