En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 10 oktober 2012

Liberty Silver: Dagens Ledare

Tisdagen den 9:e oktober 2012, från sidan http://www.libertysilver.se/

Börsen upp 10 %? 

I massmedia kan vi höra s.k. ekonomiska experter uttala sig om gröna skott, återhämtning och lösning av skuldkriser.

Som undertecknad tidigare påpekat kan inte problemet med för mycket skuld lösas genom ytterligare skuld. De underliggande problemen förvärras ytterligare genom den skuldcentralisering vi nu upplever. Att skjuta bördan vidare löser inte problemen.

Ingen lunch är fri. Det går i längden aldrig att skapa något ur ingenting. Att printa pengar utan att producera kan aldrig leda till välstånd.

När vi hör att börsen stigit med 10 % i år måste vi fråga oss vad som avses. 10 % jämfört med matpriserna? 10 % jämfört med guld (=pengar). Nej, 10 % i fiat-valuta. Det vi bör fråga oss är vad en nominell ökning med 10 % av börsvärdet i fiat-valuta innebär om matpriserna under samma period stiger med 11 %.

Zimbabwe hade 2005-2010 världens bäst presterande börs någonsin i nominella termer. Börsindex gick från 2191 i början av 2005 till 4000796 i början av 2007.

Vissa dagar steg index med flera hundra procent och enskilda aktier med flera tusen procent.

Kontentan är att börsutvecklingen i nominell fiat-valuta är meningslös som jämförelsemått på real utveckling. Samtidigt som Stockholmsbörsen i år stigit med ca 9 % har guld likaledes stigit med ca 9 % medan silver stigit med 20 %.

Med vänlig hälsning
Torgny Persson
Liberty Silver ABKommentar: 

Jag tyckte att dagens ledare av Liberty Silver var så fantastiskt bra att jag vill återge det här. Besök gärna själv Liberty Silver då de ofta har intressanta och insiktsfulla ledare, artiklar, kunskapscentral med information kring världsekonomin och hur den fungerar, samt forum med debattinlägg.
http://www.libertysilver.se/

Tänkvärt eftersom att man ofta fokuserar i media för mycket på hur mycket börsen eventuellt stigit, och mindre på hur samhällets kostnader påverkas av alla billiga krediter som är i omlopp eller om dessa når realekonomin med inflation som följd.

Jag får inte betalt för att hänvisa till LS utan jag gör det för att jag tycker de har intressanta inlägg rörande fiat-valutorna och dagens ekonomiska situation. Jag har ingen sponsring till min blogg.

4 kommentarer:

 1. Naturen kan vara trevligare än guld och silver. Idag var vi ute vid sommarstugan och när vi skulle hem såg vi två stora färgglada fåglar med långa stjärtfjädrar och lång näbb. En ornitolog kom strax springande med kamera och stort stativ. Han visste namnet. Det visade sig vara karminröda biätare som satt i tvantennen. Detta var tredje gången någonsin man sett dem i Sverige. De två tidigare tillfällena var också i somras, men då var de tre. Bin och getingar är nog snart slut på Ingarö också så besökarna från söder om Sahara ses nog inte så länge till. Efter en stund fanns det ett tiotal lyckliga kameramän där.

  Körbärsträden nära huset var kanske det som hade lockat dit dem. För det är knappast klimatförändringar som lockat hit dem för sommaren har inte varit särskilt varm på Ingarö. Ser samtidigt på mitt i naturen och för en minut sedan syntes en liknande karminröd biätare i Uganda. Tv är ok ibland.

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt att de ville komma och hälsa på i Sverige (de karminröda biätarna alltså) :)

  Hoppas de hade en trevlig vistelse här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har sett de två karminröda biätarna idag. Åtminstone inte rapporterat på artportalen.se/birds/default.asp under dagens bilder och högsta betyg finns några porträtt från tv-antenn igår. Går att förstora genom att klicka på bilderna.

   De måste vända söderut snabbt för insekterna är slut strax. Förmodligen har de haft sin trevliga vistelse och de är inte sällsynta i Afrika, bara här.

   Radera
  2. Nya bilder från idag och de käkar getingar så en tid till överlever de tydligen. Håller visst på att göra sig hemmastadda där ute på Klacknäset. Följer enligt nyss inhämtade kunskaper ofta gräshoppssvärmar söder om Sahara.

   Nanotec

   Radera