En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 26 oktober 2012

Fredagsmys: Länktips...

Idag har jag inget eget längre inlägg utan istället tänkte jag tipsa om några länkar som jag sett nu på morgonen som väckte intresse. Det är ju trots allt fredag!

http://www.dn.se/ekonomi/allt-storre-lan-trots-bolanetak  läs även gärna kommentarer till artikeln de hade en del intressanta tankar. Bolånetaket slutar inte vara en "het" fråga både i medias bevakning och politiskt. Kommer man att våga sätta amorteringskrav eller slopa ränteavdrag eller är det bara politiskt självmord att ens försöka?

http://www.expressen.se/ledare/121026-riksbankens-egen-rantekivi/  eller varför inte denna ledare om Stefan Ingves vår egen "ränte-kivi"? Humoristiskt och klarsynt av skribenten.


I övrigt blev ju Emporia, Malmö klart till slut och invigdes, tyvärr slutade invigningen i brandlarm och utrymda lokaler vilket kanske kommer sätta ribban för hur det skall gå för det här köpcentret på sikt. "Entré" har ju tidigare haft problem med att dra besökare och man får nog räkna med att något köpcenter måste stryka på foten för hur mycket kan vi shoppa för egentligen? Så nu är frågan om Emporia kommer att löna sig på längre sikt när alla första "nyfikna" varit där. Så här såg det ut när det blev klart. http://www.sydsvenskan.se/webb-tv/webb-tv-malmo/tv-folj-med-in-pa-emporia/

...och låt oss för all del inte glömma prinsessförlovningen, här är det mest belysta genomtänkta som skrivits kring denna händelse. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slipper-vara-svenskt-bonn-kunglig_7615942.svd

Kanske är det bra för Sverige att royalismen kan gå på export, vi hade inte behövt fler prinsar och prinsessor i Sverige utan det blir bra att använda dem för att skicka till andra länder där de kan sprida sin svenska glans och göra reklam för Sverige.

Ha en trevlig fredag och glöm inte att fredagsmysa!

3 kommentarer:

 1. Jag gillar den här :-) http://vimeo.com/2966602?action=share

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för tipset, trevlig helg!:) (ps. det såg lite blött ut om fötterna på din film! ds:)

   Radera
 2. Bolån kommer tråkigt nog nästan säkert ge ett elände till många i år eller näst år eller möjligen först 2014. Tror de flesta politiker mest tänker på varsel och ökad arbetslöshet just nu och väldigt lite på följderna med svällande lån. Men kanske någon mer kan räddas från elände om vi alla ibland tar upp riskerna. Ska ringa några närstående som är nära byta sitt hyresboende mot lån. Inte för att avråda från köp, men åter varna för allt för dyrt köp. Påminnelser känns bra, åtminstone för mig.

  I dagens Svd finns en tvåsidig artikel om en ung svenska som i "sitt nya liv" sprider ljus i afrikanskt mörker. Hon har konstruerat en solcellslampa för idag ca 1000 kr som samlar in solenergi som räcker för 20 timmars lampljus men också ger möjlighet att ladda mobiltelefoner. I Angola dör 30000-35000 varje år pga olyckor med fotogenlampor inomhus. Tror vi har runt 300 dödsfall i trafiken i Sverige och ändå är invånare 10 mot 13 miljoner alltså ca 75 ggr större risk. Behövs inte all el kan man ladda åt grannar och få mellan 3-6 kr per laddning. HiLight lampan kan ladda 10 enkla mobiler eller tre Iphones på en dags ljus. Lindas problem är att 1000 kr är mycket för många, men företaget startades 2008 och hon och hennes kompanjon beräknar nå 1 miljon i år. (Inte i vinst men omsättning). Känns som riktigt fredagsmys att läsa sådant här, dvs unga kvinnor som räddar liv i Afrika, och samtidigt fasar ut fotogen samt förbättrar kunskap mm

  Finns mycket mer intressant i artikeln.

  Nanotec

  SvaraRadera