En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 10 oktober 2012

Nutidshistoria: Torka aldrig tårar utan handskar...

Det är svårt att inte bli berörd av det här tv-dramat redan i första scénen. En man ligger dödssjuk i en sjukhussäng och vårdpersonalen vågar inte röra honom. De har ansiktsmasker, operationsrock och handskar. Den unga sjuksköterskan tar dock av sig handsken och torkar snabbt bort en tår från hans öga, på mannen som ligger där ensam i sjukhussängen. Rädd för att dö, rädd för sin ensamhet, visar hon medmänsklighet trots att man inte känner till hur det smittar, eller vad riskerna är.

Den äldre sjuksköterskan säger därför när de kommer ut ur rummet just den här meningen "Torka aldrig tårar utan handskar".

Det här är en del av vår nutidshistoria, och kanske får vi en större förståelse för vad homosexuellas frigörelse i Sverige egentligen har inneburit. En större acceptans från samhället, även om det här är en process som tar lång tid. Homosexuellas rättigheter kränks fortfarande även om vi idag 2012 förhoppningsvis har kommit en bit på väg.

Jonas Gardell har själv berättat om sina upplevelser i öppenhjärtliga intervjuer. Om hur främmande människor på restaurang, tog sig rätten att fimpa cigaretten i hans mat för att han var homosexuell. Eller hur snickarna skrev "Bögjävlar" med svart färg på deras lägenhetsvägg. Berättelsen blir så stark, för att man känner att den är sann. Man känner äktheten i det upplevda som ligger bakom.


1,2 miljoner svenskar såg första avsnittet och de har sedan dess öst sin kärlek över Jonas Gardell. Så fantastiskt skrivet och berättat. En mycket stark berättelse som fångar en. Den berör många av livets skeenden. Liv, Död, Kärlek, Ensamhet, Frigörelse, Acceptans.

För de som missat första avsnittet finns det tillgängligt en månad framåt på Svt Play:
http://www.svt.se/torka-aldrig-tarar-utan-handskar/

Nästa avsnitt sänds 15/10 respektive 22/10 och jag rekommenderar att ni tittar på det. Även jag som sällan ser på svensk tv då det är sällan som vi fått in sådana fullträffar. Det finns ett fåtal svenska filmer som verkligen har berört den svenska folksjälen. Men den här filmserien i tre delar kommer gå rakt in i den svenska film och tv-historien. Missa den inte!

1 kommentar: