En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 26 oktober 2012

Under tiden får pensionärerna det allt sämre...

Visar sig i dagens tidning att pensionärerna får det allt sämre, som tyvärr i min mening kommer vara en trend som fortsätter. Det ser inte ut som att rådande trend kommer att vända i första taget nämligen.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/pension/sa-mycket-sanks-din-pension_7617098.svd

Pensionsmyndigheten konstaterar att pensionerna sjunker med cirka 100 kronor per månad under 2014. Sänkningen är större än den skattesänkning på cirka 50 kronor i månaden som utlovades i höstbudgeten. 


Myndighetens prognos är att inkomstpensionen sänks med 0,8 procent 2014, vilket motsvarar cirka 100 kronor i månaden för en genomsnittspensionär. Även 2015 blir ett dystert år, då spås en höjning på endast 0,5 procent vilket gör att pensionärerna släpar efter ännu mer jämfört med inkomsterna. Eftersom pensionerna sänktes även 2010 och 2011 betyder det sänkningar under tre år av fem vilket leder till en rejält försämrad standard för många av Sveriges knappt 2 miljoner pensionärer. Följden blir totalt sju förlorade år för pensionärerna som man alltså just nu kan överblicka. Från artikeln: 
http://www.svd.se/naringsliv/investera/pension/sa-mycket-sanks-din-pension_7617098.svd

Pensionsprognoserna visar att inkomstpensionen kommer att stå helt stilla mellan 2009 och 2015 samtidigt som inkomsterna under samma period väntas ha stigit med 18 procent. Justerar man för inflationen, har de tappat i köpkraft under hela perioden.

När det nya pensionssystemet skapades så sade man att pensionerna skulle följa inkomstutvecklingen. Bakgrunden till sänkningarna är den så kallade bromsen i pensionssystemet. Bromsen (även kallad balanseringen) sänker nivån på inkomstpensionen och sänker också värdet på de pensionsrätter vi alla tjänat ihop i vår inkomstpension. Läs även: 
http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/bromsen-balanserar-vara-framtida-icke.html och
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sitt-still-i-pensionsbaten.html

Bromsen slår till när inflödet av avgifter till systemet bedöms bli för lågt för att möta pensionsåtagandena, det vill säga de pensioner som svenska folket har tjänat ihop till. Avgiftsflödet är i sin tur framför allt kopplat till sysselsättningen och det är just en svagare arbetsmarknad som till stor del ligger bakom de allt dystrare prognoserna för pensionerna.

Sammanfattningsvis så ser utvecklingen för våra pensioner att gå i precis den riktning som man kan förvänta sig nämligen att vi troligtvis kan glömma pensioner i framtiden då detta är ett system som visar sig inte vara hållbart i framtidens fallande globala tillväxt eller nolltillväxtsamhället.

4 kommentarer:

 1. Samtidigt är de (pensionärerna) missgynnade av skattesystemet.
  En pension på samma belopp som en lön skattas mycket hårdare.
  Hur rättvist är det?

  Skatta pension enligt samma tabell som inkomst av tjänst så blir de kommande åren lättare att bära för pensionärerna.

  SvaraRadera
 2. Pensionssystemet är konstruerat så att alla, utom politiker och de 1-Procenten, till slut får högst garantipension plus eventuellt bostadsbidrag, när hyran blir högre än pensionen.

  SvaraRadera
 3. Det är trist! Ja tror att SD vinner många röster på att bry sig om Sverige o våra pensionärer. Alla de andra är mer fokuserade på att vara Merkels kompis o säljer ut vårt land. Sd har snart min röst pga besvikelse. Det enda ja kan tacka för är att politikerna har visat 40 år innan egen pension att ngn sådan blir de inte. ja hade tur att hinna förbereda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl enda fördelen med att systemet brakar innan man blir gammal, då man tappar sina alternativ när man blir äldre kan man inte precis välja att gå ut och jobba igen.

   Radera