En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 3 oktober 2012

Nedräkning till jul...

Liksom en affär jag gick förbi några dagar sedan hade redan plockat fram julpyntet, och även i matvarubutikerna börjar nu klassiker som julmust finnas på hyllorna. Det är dock bara början på oktober men om näringslivet säger att vi måste börja tänka på julen redan nu så kanske de har rätt.

De på Claes Ohlsson, men även på ICA, hade redan nu tagit fram julstjärnor och en del sådana lampor som man vill ha till advent. Detta var dock i slutet av september så visst kan man tycka det är i tidigaste laget. Det känns verkligen som att julen kommer tidigare varje år som går. Det var även i september när de första jultidningsförsäljarna kom och knackade på min dörr...


Kanske är det redan nu dags göra upp julplaner på hur och var det skall firas, vilka presenter man skall ge till folk och beställer man och letar varor redan nu på nätet bör man ju ha tid att göra riktiga fynd som kan smygas ned i julklappssäcken.

En fördel med att vara ute i god tid är att man inte behöver ha någon stress, man kan i lugn och ro även sprida julklappskostnaderna över flera månader och slipper ha julångest i december över att inkomsterna inte  kommer att räcka till. Dessutom kan man ansöka om semester redan nu och få den godkänd av chefen innan alla andra kommer och söker semester. Bara att lägga in ansökan om de där dagarna mellan jul och nyår du säkert vill ha ledigt och med lite tur kommer din chef ge dig förtur, på mitt jobb har vi redan fått julsemestern godkänd exempelvis.

Så varför inte även börja inventera så smått redan nu över vilka som man kommer att fira med och vilka som då behöver presenter. Är man listig och har julkort man ska skicka kan man lika gärna skriva dem klart i förväg och sedan bara lägga dem på en postlåda där i mitten av december. Har man inte julkort och vill spara den kostnaden kanske man kan vara kreativ och tillverka julkort själv?

Faktum är att vill man även spara in pengar och tillverka julklappar åt de man känner, om man nu är bra på att sticka, eller brodera, eller något annat hantverk så kanske man vill börja med sådant redan nu för hantverk är som alla vet, otroligt tidskrävande. Kanske göra ett collage av bilder och foton till någon du tycker om? Lite som scrapbooking där man kan använda allt möjligt som man hittar för att göra ett spännande konstverk.

Kan även vara läge att äta ur lite ur frys om man vill ha plats för julkakor och julgodis och vad man nu vill ha till julen. Dessa lagar man även med fördel gärna i förväg kanske i november redan så att inte allt julstök behöver ske just under december. Då kan det vara bra att ha den där platsen i frysen.

Ni har säkert själva planer på vad ni brukar göra inför jul, se därför till att göra en liten planering redan nu, det är förberedelser som gör att allting går mer smärtfritt och med mindre friktion, samt som förälder brukar det ändå bli stressigt vid jul. Glöm inte att inventera även barnens luciakronor, och allt sånt där som också skall finnas till helgdagarna. Vissa gillar att ta särskilda julfoton på barnen för att framkalla och sen skicka som julkort åt folk, då bör man också vara ute i god tid så man hinner med allt sådant (larv), men som ändå sätter en kant på tillvaron för många. :)

Snart lackar det mot jul! I allafall om man skall tro på det man ser i affärerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar