En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 5 oktober 2012

Konkurserna haglar tätt...

Konkurserna i Sverige har ökat med 11 procent under årets tre första kvartal, jämfört med samma period i fjol. Särskilt illa var det i september med en ökning på 24 procent. Endast under 2009, då finanskrisen var som djupast, hade vi fler konkurser under perioden januari-september, säger Roland Sigbladh, marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC, till Dagens Industri. Läget är värst i storstadsregionerna där framför allt mindre företag drabbas.
http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/konkurserna-okar-stort


Själv hade jag en känsla av att konkurserna hade ökat och uppsägningarna, men det visade sig inte ännu i statistiken från början men sedan under våren ser vi att den känsla vi många har av att konjunkturen vänder nedåt, är sann och det var bara det att konsekvenserna inte nått oss här uppe ännu. Här är ett tidigare inlägg om detta från tidigare:
http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/konkurserna-okar-aven-i-sverige.html

Nu ser man ju dock även att arbetslösheten är stigande som följd av detta. Förut kunde man kanske fortfarande inbilla sig att de här människorna på företagen som går omkull lyckades hitta sig nya jobb inom samma sektor men det är inte så enkelt längre.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/10/arbetslosheten-stiger-inom-eu-utom-i.html

Problemet är nu som alltid vad skall vi ha för åtgärder som skall "sätta snurr på ekonomin" och kreativa lösningar från våra styrande politiker. De kommer nog att börja locka med guld och gröna skogar. Sina väljargrupper skall köpas med pengar och människor kommer ofta rösta på det alternativ som ger dem själva mest i plånboken även om det inte är det alternativ som hjälper samhället i stort. Antagligen kommer vi få se ett antal åtgärdspaket även om svenska politiker naturligtvis inte kan bygga åtgärdspaket som botar hela världsekonomin. Det handlar därför om att ta på sig större statsskulder till ingen nytta men som de kommer påstå att vi kan betala tillbaka när de "goda åren" skall komma.

Eller som det här citatet: “When the people find that they can vote themselves money, that will herald the end of the republic.” – Benjamin Franklin

Det blir spännande att se vad svenska politiker skall säga om den svenska recessionen, än så länge har det varit oroväckande tyst och kanske hoppas de att folket inte skall upptäcka detta och kräva förändring, för som vi alla vet kommer förändringen handla om en omställning mot nollräntesamhälle, nolltillväxt globalt, och dålig avkastning. 

Men istället bygga varor som håller och kanske slopa "planerat åldrande" på mängder av produkter som går sönder inom vissa intervaller, allt från glödlampor, till tekniska produkter som skrivare, datorer eller kylskåp, strumpor som skall gå sönder efter en viss tid så att vi skall tvingas köpa nytt och därmed snurrar konsumtionshjulen. 

2 kommentarer:

  1. 2014 är det val. Fram tills dess kommer arbetslösheten ha stigit, det har den redan jämfört med när sittande regering tillträdde, än mer. Recesionens effekter blir mer uppenbara. Kanske har vi även haft en större finanskris också.

    Därför kommer det naturligtvis bli mycket pajkastning med statistik skruvad på alla möjliga vis. Faktum kommer dock inte kunna döljas och frågan är om vi då kan få diskutera den verkliga krisen och vettiga åtgärder mot den, eller om pajkastandet om symptomen kommer dränka all sådan vettig debatt. T ex om hållbarhet.

    SvaraRadera
  2. Med vikande resurser så skulle ju "hållbarhet" vara en mycket viktig fråga för framtiden då exempelvis plast har en kort hållbarhet och också görs av olja så plast måste kanske fasas ut mer än tidigare, eller återvinnas bättre.

    Men du har säkert rätt i att pajkastningen brukar ta över valkampanjerna så mer vettiga röster försvinner i "bruset"...

    SvaraRadera