En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 10 november 2014

Walipini...


Walipinin är ett växthus som är 1,8-2,4 meter under jord. Man bygger så för att förlita sig på jordens termiska temperaturer för att värma insidan och hålla en jämnare årstemperatur.

Här är några skisser över tanken bakom:



Walipini betyder en plats för värme, och det är verkligen. Jämfört med ett vanligt växthus så är den här konstruktionen mycket mindre dyr, Walapinin utformades först i sydamerikanska kalla bergsområden.

Hur lämplig konstruktionen är för svenska förhållanden har jag ingen aning om. Jag kan tänka mig att nackdelarna med en grop är att om inte taket skyddar hela ytan är det risk att djur, allt från råttor till älgar, ramlar ned i gropen. Här i Sverige har vi också mycket blöt lerjord så risken är också med en grop att vatten samlas. Kanske skulle gropen också ha en viss lutning och ett typ av hål som också fungerar som avrinning, likt den nedre av de två övre skisserna. Taket behöver vara vattentätt i vilket fall.

Man behöver också fungerande ventilation eller något sätt som luften kan cirkulera. Men teorin bakom Walapinin, tycker jag är mycket intressant!


3 kommentarer:

  1. Stora växthuset hemma står i en sluttning och bara ett hörn är nära marken vad gäller aluminiumstommen glasväggarna och taket av plast. De övriga tre hörnen står på murar av lecablock så effekten blir lite som det gropväxthus du har i filmen. Nivån inne har lite olika höjd. Ventilation finns med förutom takfönster också några ventiler i murarna. Har tre utlopp för vatten. Finns ännu orealiserade planer att på norrsidan bygga en yttre mur och fylla mellanrummet med jord för att få lite extra isolering och odla där också under sommaren. Utan uppvärmning går det knappast att odla året runt här i Sverige. Har el indraget men solen är obetydlig vintertid så då skulle både ljus och värme behövas säg november- februari.

    Vi brukar börja dra upp lite inne vid årsskiftet och ta ut i mars. Fast soliga dagar i januari kan man sitta där ute och fika. Luften blir snabbt varm, men mark, murar och odlingsbänkar tar tid med den ofta kalla natten. I mars kan man täcka över växter med bubbelplast på natten och på så sätt klara rätt kraftig kyla.

    Dottern bjöd mig på Interstellar igår. Tycker den var klart sevärd och hade en del roliga inslag också fast lite lång film utan paus. Även där var odling centralt för ett något framtida USA En del kritiker har invändningar som är konstiga som att några robotar inte ser ut som oss mm. Bäst att inte skriva mer än.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Jag bor så nära polcirkeln att vi nära nog har polarnatt ett antal månader. Det blir också naturligtvis tokkallt, så vi har inte så bra förutsättningar för odling här uppe utom om sommarhalvåret. Den eviga midnattssolen gör att bären, jordgubbar och annat som odlas här uppe får mer sol och är sötare och godare än bär som kommer någon annanstans ifrån! Det är en av fördelarna.

    Sedan rent vanemässigt så är man uppväxt med ljusa sommarnätter så kan jag inte tänka mig att vara utan midnattssolen. Att kunna ströva hem på natten i ljuset, när man vandrade hem från vänner. Långa nattpromenader där man pratade till småtimmarna. Nej, trots den hemska vintern gör sommaren det ändå nästan värt att bo här uppe! :)

    Låter som ni har ett fint växthus, murar man upp som du berättar så även om det inte går att odla året runt så fungerar det lite som en vinterträdgård där växter kan övervintra. Men känsliga växter vill så klart fortfarande ha lite extra el, men isoleringen hjälper och sparar ändå resurser.

    Jag tror du även kan bygga in markisolering sån där riktigt tjock "frigolitaktig" sak, den är gjord för att vara utomhus. :)

    SvaraRadera
  3. Länge sedan jag upplevde midnattssol men det var trevligt. Förstår att du gillar det och om bara ca 40 dagar går vi mot ljusare tider. Ett problem med bär frukter och tomater är att affärerna vill ha dem extra hållbara vilket riskerar att "utrota" närodlade med bättre smak men sämre hållbarhet. När det gäller tomater kan alla testa detta med att odla lite i ett fönster och sedan äta tomaterna solvarma. Förvaras de i kylskåp försvinner en stor del av smaken. Finns väldigt många olika sorter.

    Har redan ett golv av brädor i växthuset i lite olika nivå och jag tror berget och en del vatten under golvet hjälper till att hålla en mer balanserad temperatur i växthuset så jag tänker inte installera frigolit under brädorna. Däremot kan eventuellt alla fyra murarna få mer jord utanför även om närmaste tankarna bara rör norrsidan.

    Visst är växthuset en vinterträdgård för lite känsligare växter förutom för oss när solen skiner en liten bit in på nyåret och även trevligt att vara i senare på året när det regnar ute. Jag brukar råda alla som tänker bygga växthus att helst göra det lite större än ursprungligt tänkt. (Men se först till att inte ha för stora lån)

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera