En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 26 november 2014

Black Friday 28/11...

Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. Det är traditionellt även dagen då julhandeln inleds, och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa.

Alla butiker har öppet väldigt tidigt, vissa redan öppet från midnatt, andra oftast från klockan 5 eller 7 på morgonen, samt stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden. Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.


Här i Sverige ser vi exempelvis CDON som kör erbjudanden:

De kommer även köra erbjudanden via Facebook varje timme: 

Men det är bara ett exempel, många andra elektronikaffärer hakar på detta! Så kolla gärna runt innan du handlar något.

Den uppmärksamhet som Black Friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under Black Friday var böcker, datorspel och filmer. Men det var inte bara den svenska marknaden som upplevde en ökad näthandel, i Finland ökade näthandelsförsäljningen med 258 procent jämfört med en vanlig fredag och i Norge var motsvarande ökning 143 procent.

Traditionen har tidigare inte haft något fäste i Sverige, men 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. Innnan Black Friday 2014 har redan över 45 butiker meddelat att de kommer ha erbjudanden. 

Vi får nya konsumtionsmönster även här hemma i Sverige. Det är logiskt att handla den här helgen, utifrån att alla har fått sin lön och det går in i December, julshoppingens magiska månad.

3 kommentarer:

 1. http://www.sweclockers.com/forum/13-konsumentratt/1334850-black-friday-2014-har-ar-butikerna/ här är butikerna som kör black friday, de har redan startat!

  SvaraRadera
 2. Äntligen! Precis vad vi behöver. Mer konsumtion.
  (Fungerar ironi på nätet?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, i slutändan köpte jag en del filmboxar, som kanske kan hamna i julklappssäcken med annat. :)

   Radera