En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 12 november 2014

Att växthuseffekten inträffat flera gånger...

Sagor från kungahuset:


Här har jag hoppat över en lång del av förklaringen för att komma till det viktiga vad som händer när växthuseffekten väl är ett faktum! 90% av alla levande varelser dog i eftereffekten av den dåvarande varma perioden eller dåtidens växthuseffekt, som alltså redan har inträffat flera gånger tidigare...

Det här har hänt förut och kommer att hända igen:
Jag tycker mycket om de här serierna som bygger på kända scéner ifrån vårt kungahus men blandat med vetenskap och roliga fiktiva dialoger. Läs den här serien i sin helhet här:
http://rymdslottet.tumblr.com/post/102270492066/att-vaxthuseffekten-intraffat-flera-ganger

och glöm inte att bokmärka sidan för Rymdslottet. Det kommer ofta nya spännande berättelser!

2 kommentarer:

 1. Svavelväte kommer också från vulkaner. Om en komet eller asteroid träffar jorden kan jordskorpan krossas och möjligen en ny bred vulkan uppstå. Först kan ett stort vulkanutbrott sänka temperaturen genom att skärma av solljus men senare effekt är koldioxiden som stannar länge och värmer upp. Tror att moder jords enorma fjärt kan bero på en större asteroid.

  Säkert är att ett enormt långvarigt vulkanutbrott ägde rum i Sibirien. Verkar också som att när temperaturen i havet stiger till en viss gräns på djupet börjar de metanhydrater som finns på botten frigöra metangas som bubblar upp och i sig är mycket starkare växthusgas än koldioxid. När metangasen med tiden bryts ner blir det mer koldioxid. Sett en beräkning som gav att metangasen kan gett en ytterligare temperaturhöjning på 5 grader vilket kan ha kommit snabbt.

  Nu undersöker vi kometen 67P lite närmare. Kommer att ge mer kunskap om kometer och asteroider. Redan verkar det som att beteckningen smutsig snöboll för kometer inte helt stämmer utan att det finns en hel del sten eller berg på ytan där landaren Philae studsat fram och stannat med ett ben i "luften". Med en 1000 del av jordens gravitation kan det bli svårt att utföra alla mätningar som var tänkt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blir spännande att se om kometen kan ge några nya ledtrådar om universums alla hemligheter. :)

   Radera