En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 14 november 2014

Nederländerna gör cykelväg av solpaneler...

I kategorin dummaste investering jag sett i år sätter sig Nederländerna på en ohotad förstaplats just nu med sin cykelväg gjord av solpaneler. Man får kanske se detta mer som ett jippo och kanske mer som marknadsföring för landet istället för något som de faktiskt tänkt sig ha nytta av för annars är det bara så att mänskligheten inte vet några gränser för sin dumhet.


Alla tyckte säkert det här var en rent av LYSANDE idé på ritbordet. Men tyvärr är återbetalningstiden för det här projektet någonstans mellan 1000 och 1500 år. Då har man visserligen inte räknat med ökande energipriser under den tiden, men man har samtidigt inte räknat med slitage på cykelbanan heller.

De som orkar kan se de här filmerna för att hänga med i uträkningen kring kostnaderna. Men den totala kostnaden för byggnationen av den här cykelbanan är $3.75 miljoner eller (€3 miljoner) då tar man sig hela 70 meter. Fantastiskt. Nästa år tror man att den kan vara hela 100 meter lång. I svenska pengar handlar det alltså om närmare 35 miljoner.
http://gizmodo.com/the-worlds-first-solar-road-is-a-bike-path-in-the-nethe-1655037144Så slutsatsen är väl att vi inte kommer att cykla runt eller köra bil på solpanelsvägar any time soon...

4 kommentarer:

 1. Har en ny kommentar som ser på ekonomin på Omställning och min offert på solceller. Men se det som ett konstverk med denna cykelväg. Givetvis ska solceller finnas på väggar eller tak.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget emot konstverk, och nederländerna satsade även pengar på den här andra cykelvägen som inspirerats av Starry night av Van Gogh, det är ledlampor och självlysande stenar som laddas av solljus mm. ca. 1 km lång jämfört med den 70 m långa misslyckade cykelvägen och den här är en del av installationen för van gogh året 2015, http://www.boredpanda.com/van-gogh-starry-night-glowing-bike-path-daan-roosegaarde/

   Radera
 2. Det är alltså helt ok att göra konstinstallationer men då ska det se ut som konstinstallationer som länken ovan, vad jag inte gillar är när man kastar 35 miljoner i sjön som de istället kunde monterat solceller på hustak för och de hade fått många många fler solceller när de inte behövde vara specialanpassade för att kunna cyklas på. Varför ska man slösa med skattebetalarnas pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera