En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 5 november 2014

Last Week Tonight: Civil Forfeiture

Last Week Tonight med John Oliver är en ny favorit-tv-serie som jag rekommenderar. John Oliver som är känd tidigare från The Daily Show med Jon Stewart kör igenom förra veckans nyheter och viktigaste inslag från samhällsdebatten med humor och kärnfulla poänger.


Som John Oliver förklarar det så har USA frikostig tolkning av lagen när det kommer till polisens möjligheter att beslagta egendom ifrån privatpersoner som är misstänkta för ett brott. Brottet behöver inte bevisas utan egendomen kan beslagtas på lösa grunder. En ungdom som fortfarande bodde hemma hade 40$ värde av heroin på fickan. Polisen tolkade detta som att drogerna var avsedda för försäljning (trots den ringa mängden) och beslagtog därför föräldrarnas hus då detta ansågs möjliggöra droghanteringen.

Överklagan sker sedan till den åklagare som är ansvarig för det polisdistriktet, men det blir ingen rättegång med domare i domstol. Föräldrarna i fallet ovan fick inte tillbaka sin bostad. Rättssäkerheten är svag och även i det fall när polisen själva erkänner att pengar de omhändertagit går till inköp av leksaker, isrinksmaskin, marguerita drinks maskiner och annat så sker inga åtgärder för att rätta till detta i systemet...

Underhållande, lärorikt och ett välkommet avbrott i vardagstristressen. Samtidigt är det skönt att man är till viss del distanserad ifrån en del av nyheterna, för om vi hade det så illa som i USA med att staten tar civila tillgångar. Så skulle man nog inte skratta längre.

2 kommentarer:

 1. Många tycker att det är värre i Sverige eftersom skatten är högre här för de flesta. Har varit för lite i USA för att ha något riktigt personligt intryck men beslagtagande på lösa grunder känns hemskt. Hur man hanterar skjutvapen är också konstigt. Valet nyss där mest pengar satsades på negativ marknadsföring av motståndare verkar också olämpligt med sitt dåliga valdeltagande långt under 50%.

  Vardagstristess låter illa. Försök se det som ett uppdrag att omvandla tristess till något bättre.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart kommer jul och högtider och med det härliga möten med släkt och vänner som man kanske inte sett på länge. Så vardagstristressen bryts snart nog! :)

   Radera