En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 14 november 2014

Interstellar...(varning för spoilers)

Såg den nya science fiction filmen som regisserats av Christopher Nolan. Han är känd för andra storfilmer som Memento, Inception (it's a dream, within a dream, ...within a dream...), Prestige och Batman the dark knight. Jag tycker mycket om komplicerade tankegångar så att följa med i hans filmer är ett rent nöje.

Den här filmen tar fasta på en undergångshistoria om jorden som nu är på väg att dö. I filmen återuppspelas ett liknande scenario som under "the dust bowl" i USA på 1930 talet. Det blev häftig torka och stora delar av skörden dog, sedan bildades gigantiska moln av jord och sand genom jorderosion, och dessa blåste över byar, städer och hus i mellanvästra USA, i ett helt årtionde. Detta kunde absolut kunna hända igen, särskilt då vi ser år efter år, återkommande torka i de här delarna av USA. Delar som dessutom står för en stor del av världens matförsörjning.



Bilder som visar the dust bowl ovan, även om bilder i filmen ser mycket realistiska och liknande ut. Jag har skrivit mer om denna tidsepok här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/08/torkan-i-usa-kan-eventuellt-bli-battrei.html och lite här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/08/globala-konsekvenser-av-torkan.html

Filmen Insterstellar ger sig sedan ut på ett riktigt rymdäventyr, Matthew McConaughey spelar en fd. astronaut som blivit bonde i spåren efter den ekonomiska kris som följde på klimatförändringarna. Nu behövs alla i jordbruket och man har till och med tagit bort månlandningen ur historieböckerna. Men världen är döende och något måste göras. Som tur är träffar Matthew på NASA och blir där värvad till att vara deras pilot för detta sista stora uppdrag.


Med hjälp av ett skapat maskhål, som är en tredimensionell sfär där man kan åka från en plats till en annan genom att skippa mycket av distansen mellan, kan filmen i samma takt ta sig framåt till andra platser i universum där det kan finnas liv. Matthews karaktär har svåra val att göra när de ska välja mellan vilken planet som kan vara en lämplig att leta efter nya möjligheter för mänskligheten att kolonisera och överleva. Tidigare har ett team av tolv astronauter skickats till tolv olika planeter som ansågs möjliga för mänskligt liv att överleva på, men är någon av de planeterna den rätta?


Matthews karaktär får med sig Anne Hathaway och en robotkompis, samt ytterligare två karaktärer som spelar biroller. En av de intressantare platser de besöker är en planet som ligger just på gränsen bredvid ett svart hål. Där går tiden helt annorlunda jämfört med jorden och varje timme de spenderar på den planeten skulle motsvara 7 år på jorden.


Matthew påpekar att om de åker ned där kan de inte stanna särskilt många minuter för om de stannar för länge så hinner mänskligheten dö ut, samma mänsklighet som de åkt hit för att rädda. Kommer de att hinna i tid?

Filmen är otroligt välgjord, med snygga effekter, en slags rymdopera musik i dess storslagenhet, känslosamma ögonblick och en story där det händer saker hela tiden. Både en styrka och en nackdel i mitt tycke. Nolan har så mycket ett berätta att filmen hade mått bra av att vara två eller tre filmer lång. Nu är den istället bara en långfilm, på 169 minuter, eller 2h och 49 min.

Väl värd att se, har den här filmen fortfarande 9.0 poäng på IMDB.
http://www.imdb.com/title/tt0816692/ Ett rimligt betyg vore i mitt tycke någonting på 8.3 kanske? Den har onekligen mycket som är originellt, men samtidigt ser jag att historien verkar stressad, särskilt mot slutet av filmen. Samt att det är en hel del saker som verkar ologiska som man hade kunnat utveckla mer och kanske berätta på ett annat sätt om man fått mer tid på sig.

Undergångshistorier är alltid fascinerande och utgångspremisserna känns inte alls lång ifrån sanningen, vi står inför en stor resursbrist i framtiden. Gillar man science fiction är det här absolut en film man ska se, oavsett små ologiska fel eller inte, så kan man bortse ifrån dem så har man en härlig berättelse att ryckas med av.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också filmen. Skrattade åt detta med den indragna omarbetade historieboken där månlandningarna bara var påhitt för att ruinera Sovjet. Uppskattade också detta med de Indiska solcellerna av högsta kvalitet man erövrade efter en jakt genom majsfälten.

    DN hade en artikel där några journalister ansträngt sig för att hitta fel i filmen. Många av deras "fel" var snarast att de tyckte att ingen skulle göra så eller så.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, och man får ju inte glömma att filmen är underhållning och därför inte behöver följa fysiska lagar. Jag skulle vilja veta hur han programmerade en mekanisk klocka att hacka med sekundvisaren med sådana särskilda mönster och intervaller. Men det kanske också var en framtidsklocka så vem vet hur den fungerade. :) DN hade som du påpekar mycket fel i sin lista över hittade fel. Ibland undrade jag om journalisten hade sett filmen, eftersom han inte behövde minnas koordinaterna exempelvis, han frågade ju roboten om dem. :)

      Radera