En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 23 november 2014

Världens slösande i en bild: Olympiska spelen

Så alla hade nog en uppfattning om att kostnaderna för att arrangera och hålla ett OS fullkomligt exploderat de sista gångerna. När jag växte upp minns jag att OS i Athens (2004) klassades som ett fruktansvärt dyrt arrangemang, det hade överträffat flera av de tidigare OS tävlingarna tillsammans. Men sedan har ytterligare fördubbling sedan tredubbling av kostnaderna skett sedan dess.

Hur kan man fortsätta att tillåta att länder som inte har förutsättningar för att hålla ett vinter-OS (tex. för att den stad man väljer har sommarklimat året runt), eller inte sedan tidigare har strukturen för att hålla internationella tävlingar. Tillåts att ta på sig sådana här stora arrangemang?

Tänk OS i Vancouver, 2010, eftersom de redan har fullt av alpina skidbackar så behövdes det inte byggas lika stora tävlingsanläggningar och annat utan med relativt rimliga kostnader kunde man ändå arrangera OS.

Kina och Ryssland är väl kända för att ha stora felinvesteringar på sina listor över skapelser, men det betyder ju inte att omvärlden ska tillåta den här typen av slösande. Nu står stora idrottsanläggningar och förfaller då de inte kommer att användas mer.Ett annat nutida exempel är att man valde att bygga Stadium för FIFA WORLD CUP, i Manaus, Brasilien, mitt ute i djungeln. Kostnad 300 miljoner dollar, för att den sedan ska användas i endast fyra matcher innan den kommer att förfalla då den ligger så avsides för normalt användande fortsättningsvis.


Ibland kan man ju argumentera för "vad spelar det för roll, det är ju ändå inte MINA pengar". Men man missar då faktumet att våra resurser trots allt är gemensamma resurser på den här planeten och man behöver ju inte uppmuntra vansinnigt slösande när resurserna borde användas till annat. Som att se till att den egna befolkningen har det bra mm.

Andra säger också som argument, att men då de investerade i sportevanemang så investerade de iallafall inte i vapen, krig och militär. Men missar också det att när folket har det dåligt är det än större risk för krig. Så detta att satsa på hälsa, sjukvård, skolgång, en bättre levnadsstandard för folket hade varit mer värt för oss alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar