En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 25 november 2014

Ryssland i skärgården...

Så det har varit mycket skriverier om Rysslands ubåt i svenska skärgården. Hittade den här bilden:


Finns ju misstankar om att den är fejkad...

Men oavsett så går vi in i en ny tid som är kampen om naturresurser, Ryssland är först ut och på hugget och kommer att försöka ta fler landområden. Inte bara för att de drömmer om sin stormaktstid utan för att de också behöver dammsuga fler områden för att få värdefulla ämnen.

Tyvärr är det ju så att även om de tar över hela världen så är det bara för att slösa upp de övriga naturresurserna. Alla som nu går på krigsstigen och med galen blick i ögonen drömmer om mer olja i Arktis och att köpa upp andra landområden i andra länder för att utvinna mineraler och metaller. Så har jag inte hört någon enda prata om hur de sedan ska använda dessa ämnen för att få en mer hållbar utveckling i sitt land och klara övergången till ett oljefritt samhälle. Utan allt erövrande och materialutvinnande ska bara leda till att fortsätta det liv man redan har som i dagsläget är helt ohållbart.

Så lite karma finns det såklart, fortsätter man göra något av ren girighet fast man vet att det leder till vår undergång då är det såklart, så att vi har förtjänat det. Därav inte sagt att jag vill börja studera ryska riktigt än...så förhoppningsvis hittar Ryssland andra fina landområden än Svea Rike, men Gotland ligger som vanligt dåligt till. Mest för att det är ett sådant fantastiskt fint strategiskt läge.

3 kommentarer:

 1. Utgår från att bilden är fejkad. Bryr mig inte ens att leta rätt på artikeln.

  Tycker ändå att världen går mot mer förnuft. Ja Putin IS och dessa olika klimatförnekare är en del av allt oförnuft och okunskap. Om vi tar naturresurser i bred bemärkelse och vad vi Vet Vill samt Hur vi handskas med dem finns en del bra trender. Mer spännande och säljande är allt negativt för massmedia.

  Vi vet:
  att vi inte kan fortsätta öka utvinningen av olja särskilt mycket över dagens nivå.
  att solen är vår viktigaste energikälla
  att vi producerar för mycket växthusgaser tex drygt 90% av kineser & 60% i USA
  att många värdefulla ämnen slösas bort
  att vi måste återanvända mer på olika sätt
  att aldrig förr har det funnits så liten andel analfabeter
  att internet via främst mobiltelefoner når största delen av jordens invånare

  Vi vill
  få det bättre men utan att det drabbar våra barn och barnbarn samt oftast inte heller andra människor

  Hur detta ska gå till är vi delvis överens om. Ett problem är att många politiker inte vågar, fast de vet att det behövs, ta obehagliga beslut förrän väldigt sent. Värre är förstås att en del tror för mycket och vet för lite. Ett gott tecken är att många storföretag börjat åtminstone något förändras. Själv tycker jag att synen på vindkraft har dramatiskt förändrats på bara några få år. Kunskapen växer och när någon politiker gör bort sig i direktsändning på tv som Fp och säger att vinden i Sverige blåser mest på sommaren och minst på vintern när den mest behövs lär sig i stort hela Fps aktiva medlemmar något viktigt. Förändringens vind blåser bort felaktigheter.

  Hörde just vår utrikesminister berömma sin föregångare när det gäller synen på de brott Rysslands ledning begår i Ukraina. Sveriges syn ligger fast lovade hon.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Ja det är en fejkbild tror den postades på någon humorsida. :) Så ja det är inte något som har hänt utan en satir över att vi misstänker att Ryssland kränkt Sveriges territorium.

  Jo absolut rör vi oss i rätt riktning, men det blir allt mer bråttom så tempot måste fortfarande öka.

  SvaraRadera
 3. Min dotter var ju i Kalifornien nyligen för ett projekt som syftar till att få skolbarnen att lära sig spara energi och andra resurser. Tidigare hade de riktat sig till äldre barn men insett att det kunde vara lämpligt med grundskolan innan de fastnat för starkt i ovanor. I tisdags när vi handlade mat hörde min fru hur några barn i 7-8 års åldern sa: "Men mamma du tänker inte på naturen när du köper ..."

  Tempot ökar, men som du skrev visst måste det fortsätta öka. Svårt att se vad som händer dag för dag men med lite längre perspektiv ...

  Blev glad för en liten stund sedan att se att Climeon verkar få framgång. Fast en första order är givetvis inte nog för framgång.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera