En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 11 november 2014

Eftersök med Missing People...

Som privatperson kan det ibland kännas som att det är svårt att veta hur man ska engagera sig om man vill bidra till samhället och sina medmänniskor. Missing People är dock en sådan organisation som gör det lätt för allmänhet att hjälpa till.

Jag var med på ett eftersök med Missing People nyligen, eftersom att det försvunnit en ung pojke, Ludwig, 20 år. Som man fortfarande inte vet var han försvann eller vad som hände. Han sågs på sin skola på Porsön, praktiska gymnasiet, på morgonen vid 9.00 tiden den 22:a oktober. Efter det är det osäkert om någon har sett honom. 
Eftersök har gjorts tillsammans med Polis, Polishundar samt Missing People. Man har sökt av skolan redan på fredagen den vecka han försvann, sedan det närliggande porsöberget som är ett friluftsområde. Man har sökt kring gångvägar på porsöns område men när man inte gjorde några fynd efter Ludwig har man sedan utökat sökområdet och sökt av mjölkuddens promenadslinga vid vattnet och ända ned i vattenbrynet, samt på Örnnäset vid griftegården då Ludwigs mormor fanns begravd där. Man har även sökt ett stort område på Hertsön utifrån att något vittne uppgett att de eventuellt sett Ludwig på en buss ut mot Hertsön. Så Ludwig är verkligen eftersökt.

"Ludwig är 175 cm lång, väger ca 65-70 kg. Han har cendréfärgat halvkort tjockt hår och blå ögon.Ludwig var vid försvinnandet iklädd vita målarbyxor med svarta knäskydd, svart munkjacka, svart fodrad fristadsjacka i bävernylon, gymnastikskor samt en blå mössa med ett par bokstäver på.

Har du sett Ludwig eller har du information som kan leda till att han återfinns, ring polisen i Luleå på 114 14."

Hur går eftersöken till:

- Om du som privatperson vill hjälpa Missing People att söka och finkamma områden så är steg 1 att skriva upp sig på deras lista. Skallgångsregister: http://missingpeople.se/skallgangsregister/

- Man anger vilket län man kan söka i och får därefter SMS när Missing People kallar till skallgång. Ofta kommer SMS samma dag eller som bäst kvällen dagen innan. Många eftersök är på vardagar/dagtid men ibland även på helger. Missing People finns även på Twitter eller Facebook så du kan även följa dem där och se när det blir eftersök. https://www.facebook.com/MPSweden

- Ingen föranmälan krävs! Om du kan hjälpa till dyker du bara upp på den samlingsplats som angetts i utskicket!


Vad behöver du:

- Varma kläder (gärna flera lager).
- Täta skor eller stövlar med varma sockar.
- Ta gärna med något ät och drickbart åt dig själv.
- Ficklampa kan vara bra att ta med eftersom det mörknar snabbt på kvällen.

Under skallgången går alla på en rad med armslängd avstånd till varandra. Sökledaren snitslar ytterkant av så långt i området man sökt och när man gått åt ett håll flyttar man linjen och följer den nya snitslingen. På det sättet har man finkammat området utan att missa en centimeter. Sökledaren har riktledare/sökassistenter som ser till att raden följs som en rak linje så att man inte missar något. Man behöver inte kunna något själv om eftersök eftersom att de är så erfarna och vana av att leda grupper som söker. Missing People står då med reflexvästar och om någon behöver låna ficklampor kan de låna ut sådana. 

När man kommer till samlingsplatsen får man skriva upp sig på en lista och man anger namn och telefonnummer. Om måste gå hem tidigare än de andra prickar man av sig på listan innan man går hem så att de vet att alla har kommit tillbaka. Du är försäkrad under eftersök med Missing People och omfattas av deras försäkring.

Om man skulle göra något fynd så är det endast sökledaren med en assistent som ska gå fram och är det så att det är en kropp man hittat får övriga gå hem och endast sökledaren med assistent stannar kvar och väntar på polis.

Eftersöket är tyst och koncentrerat, det blir inte mycket småprat men utom lite före och efter. I övrigt känner jag en stor gemenskap med de andra, trots att vi inte pratar. Detta eftersom alla känner att de bidrar till något, att det är ett viktigt arbete som ska göras och att man måste arbeta fort eftersom att varje timme är viktig särskilt i början när någon just försvunnit och hoppet finns om att hitta personen vid liv. 

Även om du kanske inte kan delta i eftersöken så ofta eftersom du har arbete, familj och annat i livet, så uppmanar jag ändå alla att skriva upp sig på Missing Peoples skallgångslista, samt följa dem exempelvis på Facebook. 

Förr eller senare kanske du känner att det passar in och att du har tid och då är din tid väldigt värdefull! För de anhöriga som kan få hem sin försvunna anhöriga, så blir det ett avslut och de kan få börja sorgearbetet om det är så att det värsta ändå hänt att den saknade eftersökta hittas död. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar