En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 17 april 2013

Spaceport Sweden...

Spaceport Sweden har som mål, att med bas i Kiruna, etablera Europas första rymdhamn som erbjuder äventyr, rymdresor för privatpersoner samt forskare och tjänster för akademi samt företag. Spaceport Sweden vill utveckla en komplett rymddestination där rymden görs tillgänglig för alla genom lärande rymdäventyr på jorden, i luften och i rymden. (se artikel via länk)


För att förbereda sig för detta så kommer Spaceport Sweden under sommaren inleda ett samarbete med Luleå tekniska universitet (LTU) för att utveckla sin rymdturism ännu mer och skapa en världsunik utbildning inom upplevelseproduktion. Tack vare detta samarbete kommer studenter från Upplevelseproduktion-programmet i Piteå få vara med och utforma denna nya besöksnäring.

Samarbetet med LTU är ännu ett exempel på hur Spaceport Sweden arbetar tillsammans med en mängd olika aktörer inom svensk rymdindustri, besöksnäring, forskning och utbildning för att skapa en denna nya rymdturistindustri.

Karin Nilsdotter som är vd för Spaceport Sweden hade detta att säga om samarbetet:
– Vi är mycket glada över satsningen med LTU då samverkan med akademi är en hörnsten i vårt arbete med att utveckla en ny industri. Rymdturism handlar inte bara om rymdresor för de välbemedlade utan om att utveckla forsknings- och utbildningstillfällen som kommer att sätta Norrbotten och Sverige på kartan för innovation. Genom sådana här samarbeten hoppas vi kunna stimulera flera unga talanger och företag att göra avtryck i denna unga industri.

Till hösten tillkommer man dessutom öppna upp en trainee-tjänst vid Spaceport Swedens kontor i Kiruna där en student kan få bättre koll på Spaceports dagliga verksamhet.

Ibland tror man att det är första april, hela april. Men det finns en hemsida för det här projektet och det är nästan lika underhållande som artikeln i sig: http://www.spaceportsweden.com/

12 kommentarer:

  1. Hur tänkte du nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur tänker du själv? :)

      Radera
    2. Sitter insvept i apokalypsens mysiga filt och tänker att:
      Här ska inte fan komma några Kirunabor o bygga babelstorn

      Radera
  2. Jag tror Helene både tycker det är spännande med en spaceport och att det känns konstigt med tanke på olja, ekonomi och koldioxidökningen. Men hon kommer säkert att utveckla hur hon tänkte och vad hon ville med inlägget.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det var mest komiskt. Men jag ville hellre höra andra säga vad de tänkte först. Men som du påpekar, Nanotec, att med peak oil runt hörnet känns det här som toppen av felsatsningar. Vad tror du?

      Överhuvudtaget lät det mer som något för första april, förutom att detta var sant. :)

      Radera
  3. Rymdindustri är bra av flera skäl. Ett är att vi ju överbefolkar och överutnyttjar klotet vi bor på. Så i ett längre perspektiv behöver vi rikta blickarna längre bort.

    Ett annat är att det är krig och militära intressen som i hög grad drivit den tekniska utvecklingen framåt för människan. En kraftsamling med annat huvudmål är bättre även om det militära inte lär försvinna i förstone Men det behöver inte vara primärt i alla fall.

    Slutligen känns namnet väldigt ljummet. Borde åtminstone vara Spaceport Europe om man vill ha någon som helst trovärdig ambitionsnivå. Varför bygga en lokal kiosk när man kan satsa på ett IKEA-varuhus? Fråga Haparanda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rymdindustri som ett drivande hjul för teknisk utveckling är ju en del i det. NASA har onekligen utvecklat spännande saker i sin jakt mot månen och mars.

      Att vi skall i någon större skala kunna utrymma planeten och flytta till nästa, känns ej rimligt utifrån resursbrist och att man behöver sådan enorm mängd resurser för varje individ som skulle utrymmas.

      Ja det är konstigt att vi inte har något mer "europeiskt" rymdprogram om det överhuvudtaget skulle tänkas vara intressant... men dock saknas ekonomiska resurser för en sådan satsning.

      Vi behöver lösa de grundläggande behoven vi har innan vi satsar på ytterligare teknisk utveckling och "nöjen".

      Radera
  4. Nja jag är inte beredd att satsa några pengar på spaceport idag.

    I Japan satsas en del pengar på ett rymdhissprojekt. Det strider inte mot några fysiska lagar och vi har nu material som verkar starka och sega nog. Volymerna har vi inte fabriker för än, men längre fram. Ekonomiskt verkar det möjligt och byggandet enligt en artikel i Ny Teknik bör kunna gå på kanske tio år. Starten för byggandet ligger nog ett antal år framåt. När den första rymdhissen finns på plats går det betydligt snabbare att bygga fler med hjälp av nr 1. Energiåtgången för en färd upp till rymdstationen i slutet på hissen blir en bråkdel av dagens raketer.

    Men vad jag har helt annorlunda syn på är: "Vi behöver lösa de grundläggande behoven vi har". Hur gör vi detta? Jag anser att vi behöver "ytterligare teknisk utveckling" på mängder av områden samtidigt som vi gör det som går med dagens kunnande. Jag anser också att grundläggande forskning på områden som vi inte vet vart det leder måste fortsätta tex tillverkning av amorf metall, dna, stamceller mm.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill också ta hissen ut i rymden...

      Radera
  5. Vi överbefolkar planeten och överutnyttjar dess resurser samtidigt som vi då närmar oss peak allt möjligt. Jag tror att rymdteknikforskning kan ge hjälp och lösningar samtidigt som det skapar möjlighet till vidare exploatering på andra håll. Betyder inte att alla behöver flytta dit.

    Att rädda det vi har, begränsa skadorna och städa upp det vi redan ställt till är viktigt och prio ett eftersom det är akut, men det förtar inte behovet av att långsiktigt kunna växa "utåt" Att satsa på det senare kan hjälpa det förra.

    SvaraRadera
  6. Peak allt möjligt är inte så säkert som ofta sägs. Peak oil håller jag med om men tex fosfor finns mycket av fast det nya är dyrare att utvinna. Betyder inte att vi ska slösa med fosfor för det ställer till med allvarlig övergödning. Gödsel från djurgårdar borde genom piskor och morötter styras till rätta fält och troligen helst via biogasproduktion.

    Håller med dig Gronvita att rymdteknikforskning ger mer nyttigt och roligt kunnande. Tex bättre väderprognoser och miljöbevakning. Samtidigt ger utvecklingen p å l å n g s i k t en möjlighet till att kolonisera andra världar. Långt innan dess kan det ge tillgång till viktiga mineraler.

    Dina att-satser håller jag helt med om.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera