En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 30 april 2013

En veckas familjeranson av livsmedel...

Vad äter man i världen? http://imgur.com/a/mN8Zs

Här är bilder på en veckas ranson av livsmedel för en familj från olika länder i världen. Ibland säger en bild mer än tusen ord. Särskilt när man ser vad man äter i Mali, eller i Chad. Länder som är fattiga men som har ett överflöd på grönsaker får iallafall frukt och grönt i sin kost. USA, som har ett överflöd. Där har man istället kanske näringsbrist på grund av ensidig kost av onyttigheter.

Mexico


Storbritannien


USA

Australien


Germany


Italy


Canada


France


Japan

Kuwait


Mali


India

Bhutan


Chad


EcuadorGuatemala7 kommentarer:

 1. Vilken fattig kost "de rika" äter. Man slås verkligen av mängden förpackningar. Gissar att dunkarna bakom Chad-familjen visar på allt vatten vi enkelt kan spola ur kranen.

  Själv blev jag mest sugen på det Guatemalska och Indiska köket. Jänkarkäket och GBR suger fett.

  SvaraRadera
 2. Allt frukt och grönt, ger en känsla ändå av "rikedom" tycker jag. De har något som verkligen är fantastiskt, naturens gåvor när det iallafall växer i ett överflöd. Billiga grönsaker och frukter gör att de får en kvalité i sin mat precis som du säger, kontra USA, GBR.

  SvaraRadera
 3. Bra och intressant inlägg Rymdis! Man kan verkligen sitta o granska bilderna länge...i detta fall säger bilderna sannerligen mer än 1000 ord! Själv har jag sedan 1 vecka i princip käkat helt vegetariskt (utan mjölkprodukter) o det har funkat utmärkt. Fisk o lamm kommer det dock bli då o då.

  Om du inte sett dokumentären "Forks over Knifes" kan jag sannerligen rekommendera den, fick mig att vakna! (tvingat familjen att se den också och den har inneburit små men viktiga förändringar i matintaget...)

  mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag faktiskt inte sett, kanske finns den på youtube? Får titta sen. Men när man ser det på bilden får iallafall jag en stor lust att äta nyttigare, rättvisemärkt/fairtrade och jag får en önskan över mer global solidaritet. För visst är det hemskt att det skall vara sådana skillnader över vilka som får äta eller inte...

   Radera
  2. Kan bara hålla med! Men även om många får gå hungriga är det tragikomiska i det hela att den med störst plånbok i många fall inte äter mest hälsosamt. Tänk bara på det faktum att de flesta typer av cancer och diabetes knappt existerat i länder som Kenya och Kina fram till nu men så kom kött/mjölk -konsumtionen och sockertillskottet in och den västerländska matkulturen anamades...

   Få känner till att Leonardo Davinci redan fö 500 år sedan konstaterade att de flesta människor som dör av ålder gör det för att kolestorelet förtätar våra artärer så vi tillslut får en propp och dör. Kolestorelet som vi alltså tar upp genom en överkonsumtion av socker och animalistiskt fett och kött. Cancer då? Ja, det får vi genom en överkonsumtion av animaliskt protein som stimulerar tillväxten av cancerceller som annars skulle ligga vilande eller aldrig nå dödliga nivåer...suck.

   Se som sagt "Forks over knifes" så kommer du haja vad jag är ute efter, fantastisk dokumentär som de flesta tycks ha missat.

   mvh
   Johan

   Radera
  3. Dokumentären finns tyvärr inte på youtube men många bra korta klipp, här ett av mina favoriter (även om det inte på långa vägar gör dokumentären rättvisa som helt enkelt måste ses!).

   https://www.youtube.com/watch?v=K9LMezWH5DA

   Mvh
   Johan

   Radera
 4. Hur kan Chad hålla sig mätta på det lilla en hel vecka?
  Moventia

  SvaraRadera